Parker och liknande, del tolv

Nu har då det som många WordPress-bloggare ”varnats” för inträffat. Hur man gör ett nytt inlägg har ändrats. All världens ”block” och annorlunda system – inte roligt när det gamla är så invant och enkelt, och det här känns så nytt och komplicerat och invecklat… Bilderna är i varje fall tagna en varm dag, 15 augusti i år, och OrdOdlaren begav sig till den i Borgå längst borta belägna parken, Kokon folkpark (uttalas kookon, svenskt o). Nu ska vi se…

En pappa med sin lilla son firade picknick på den stabila bryggan och tittade ut över fågelskyddsområdet där Borgå å tar slut. OO vände sig och tittade norrut, mot staden, och sådan är utsikten…

Här är kartan, som sig bör. Några av de parker som OO tidigare berättat om finns uppe till vänster i bilden, allra överst syns den sydligaste och nyaste bron över ån, den har avbildats på tidigare inlägg i serien. Det är liksom en bit till den här parken, grundad på 1890-talet, då industristadens arbetare unnades en park för friluftsliv i och med att ån muddrades – parken anlades på muddringsmassorna. Men man måste åka båt dit. Vägen kom tydligen i ett senare skede. Hela skogsområdet norr om parken ansågs också vara ett skönt strövområde. Enligt betrodda källor är skogen där ganska så oskött nuförtiden.

Från bryggan går en lindallé, vet inte om det är samma träd som stått här i över 100 år, ingen uppgift om trädens ålder finns. Och något skymtar i ändan av allén…

Allén från andra ändan

En serveringspaviljong! Där står den, sällan använd, relativt nymålad – en vacker pärla – varför? Ursprungligen byggdes den för stadsparken, men av någon anledning flyttades den hit 1901 (hur, undrar OO…). Men vem vågar sig på att hålla sommarcafé här? Även om man kommer sig hit med cykel, med bil – ja också gående från stadens centrum. Här i parken hölls fyra avgiftsfria musiktillställningar per sommar ända fram till 1950-talet, här hölls danser – sista midsommardansen på 1960-talet – men ingen berättar var man dansade. Runt, runt runt här i paviljongen?

Dansade man här, eventuellt? Området verkar vara i en form av törnrosasömn, sköts, men ingen aktivitet att tal om. Enstaka konserter torde ordnas, men OO har inte besökt eftersom musiken och folkmassorna inte riktigt lockar. Troligtvis ”för långt från centrum” för små tillställningar…

Ett brudpar anlände, troligen för fotografering. Här finns verkligen miljöer för sådan verksamhet! Igen konstaterade OO att det manliga könet har svårt med sina händer. De åker direkt i byxfickorna, oberoende av klädsel, situation…

Här börjar vägen norrut, mot stadskärnan. Grillplatserna med bord ser inbjudande ut, ett par i övre medelåldern packade en stund innan bilden togs ihop sin medhavda matsäck i sina ryggsäckar och traskade in mot stan. Vore OO stadsbo gjorde hon troligen också sådana utflykter. Åmiljön är vacker, många står och fiskar där (språk: estniska och ryska…), och träden – ja, ökar lutningsgraden med tiden, eller…?

Tja, det gick att skriva så här också. Bara att lära sig. Är några skriverfarenheter klokare, lyckas bättre nästa gång. Återstår att granska, publicera…

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Okt 02, 2020 @ 13:06:04

  Min mall fungerar inte med nya redigeraren har jag upptäckt. Bilderna blir mindre och förvrängda hur jag än gör. Trots att jag kryssar i vänsterställd blir dom högerställda. Och inte lyckas jag få dom klickbara heller. Att bara skriva text och lägga ut bilder är annars inget problem i den nya. Däremot har jag inte hittat hur man lägger till en länk.
  Det finns dock ett klassiskt block att använda. Då blir bilderna ok men den verkar inte fungera med min webbläsare. Då hamnar plötsligt texten mitt i bilderna. Eller också blir det hur långa mellanrum som helst. Pust! Jag har inte tid med det här nu. Jag har bestämt mig för att göra ett blogguppehåll. Men det är nog mest nyttigt 🙂 Har blivit lite mycket datortid senaste tiden. Börjar kännas i nacke och ögon.
  Efter detta lilla gnäll så kan jag konstatera att dina bilder är fina 🙂

  Idag skiner solen här men det blåser lite. Men en hyfsad dag i varje fall. Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 02, 2020 @ 13:55:38

   Jag fick inte heller mina bilder klickbara. ”Länkande” har jag inte heller tidigare gjort, så det är oprövat. Tänker nu hålla mig till det nya och inte experimentera mera med annat – det blir som det blir. Satsar på att lära mig en ny ”finess” per månad, eller så. Kanske det blir riktigt bra till slut… +16,3 här just nu, försöker få in de flesta pelargonerna idag, tömmer några sommarblomamplar… Regn utlovas till måndag förmiddag, bara att gneta på… Ha det gott!

   Gillad av 1 person

 2. Karin Eklund
  Okt 02, 2020 @ 14:08:59

  Det blir säkert riktigt bra till slut, för du fick ju till det riktigt bra nu i början också. Övning ger färdighet men visst är det småenerverande att man ska ändra på ett redan bra koncept. Men så är det digitala just nu, allt ska anpassa till mobilerna har jag förstått.
  Jag gillar björken som står och lutar mot vattnet. Varför vet jag inte men så är det. Vilken park du bjuder på, intressant och vacker.
  Ha en fin helg!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 02, 2020 @ 17:01:55

   Tack, Karin! Min ”avslappningsbild” innehåller en björk som lutar mot vatten… Och jag gillar att sitta vid dator, orkar inte peta på mobiler eller på andra digitala tangentbord – i varje fall inte minst 500 ord, som mina inlägg alltid blir. Nåja, vi unga lär ju oss, till och med på egen hand! Hähä.

   Gilla

 3. Hanneles bokparadis
  Okt 03, 2020 @ 10:07:36

  härligt somriga bilder, uppdatering får man räkna med… som sagt, jag borde ha frågat min mamma vad statyerna hette i Åbo, jag har sämre minne än hon 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Okt 03, 2020 @ 14:39:01

   Jag reagerade eftersom jag har ett speciellt förhållande till några statyer – en helt ”inside”-historia – ända från 1970-talet… Skall kanske skriva ett inlägg om det en gång, men måste få ihop lite egna bilder först!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Okt 03, 2020 @ 13:03:45

  Du har råkat ut för samma som jag har. WordPress har ändrats och jag hittade inte längre den gamla versionen. Fick panik, totalpanik, men ska försöka lära mig denna, mot min vilja. Kanske lätt för de yngre, men inte för mig.
  Lyckades få dit text, men inte bilder, fy så jobbigt!
  Du har i alla fall lyckats bra och stora fina bilder.
  Regn och blåst här idag, tråkigt!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 03, 2020 @ 14:44:18

   Ja, Lena alla har vi troligen råkat ut för ”nyheterna”. Men vi som är unga lär ju oss… Kom ihåg det! Tyckte att bilderna blev lite väl stora. De gick att förminska, men svårt att veta hur mycket man skall minska dem nu i början. Dessutom blev de inte klickbara. Här är idag mera mulet, men ändå 16 grader nu på eftermiddagen. Pelargonkrukrallyt fortsätter om en stund, bäst att få in dem innan en ”regnperiod” verkar infinna sig på måndag. Har nu varit på avslutning i trädgårdsföreningens rosarium. Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 62 658 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: