Sjunde kramen

Cer-cidi-phyllum. Vi svänger iväg till Japan för dagens kram! Japan och en del av Kina. Även om en kram där kan bli något övermäktig, eftersom trädet ifråga kan bli 40-45 meter högt och i genomskärning två meter. OO håller sig hemma. Katsuran, Cercidiphyllum japonica, inköptes 2 juni 2018 och avbildades någon dag senare:Den lilla katsuran satte direkt igång med sitt eget tillväxtprojekt, och efter några veckor syntes redan skillnad. En rolig grej med henne/honom – den är tvåbyggare, OO vet inte könet – är att bladfärgen ändrar genom säsongen. Tre veckor senare:Så tar vi en bild när den varit nästan ett år på plats, 21 maj 2019, tidig vårskrud. Verkligt rödgulorange små blad. Blommor har inte noterats, men ho vet? Sommartid är löven grönare, sen uppenbarar sig färger i gul-purpur-ljusröd-aprikos! Beror förstås på väder och värme och växtplats och näring och… Redan nu har bladen trevliga röda kanter. Betrakta:Katsura har funnits i Finland i flera år, dock rätt så sparsamt. I våra förhållanden lär maxhöjden bli blygsamma 5 – 8 meter – men bredden kan bli lika i metertal, eftersom den gärna utvecklar sig åt de hållen också. Känslig för torka, här är platsen rätt så vattengenomrinnande. Hårda vintrar är inte riktigt bra för den, så om det blir en smällkall vinter… Det går som det går.

Köpt från samma skattkammare, Mustila, vars träd kommer från en okänd mellaneuropeisk stam. En annan ”import” finns i botaniska trädgården i Göteborg, och ”barn” från den platsen har klarat sig i Uleåborg. I Sverige rekommenderas zonerna I – III, OO:s plats på jorden torde motsvara IV – V. Gränsfall, zontänjning…Helbild från början av augusti i år .Grönt och stort, med tanke på drygt två års ålder här. Ögonmåttet utan skaft säger 2,5 meter, drygt.

Det mest spännande händer på hösten, men OO:s dåliga luktsinne är inte att lita på. Inte heller har hon höstbilder. Tydligen tar skördearbetet bort fotograferingsenergi… Men åtminstone skall BJR:s mera känsliga kemistnäsa sändas ut på expedition. När löven faller och vissnar avger de en sötaktig doft. Vanilj, bränt socker, kanel och pepparkaka föreslås. Spännande!

”Trädbetraktare” anser att katsura är ett av de mest förtjusande träden som finns. Vackert och sen nästan ut som spets på längre håll, och är intressant och detaljrikt när man kommer i närkontakt. Kramdags!OO lovar härmed, i vittnens närvaro, att hålla koll på höstfärger och dofter. Visst vill hon ha en ”ordentlig” vinter nu, men hon vill ha katsuran kvar! Som vanligt vad gäller odlande, det går som det går…

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Aug 30, 2020 @ 09:35:16

  Ja, precis så är det. Det går som det vill gå. Men förhoppningsvis så får du behålla katsuran även om det blir en vargavinter. Snygga blad, verkligen. Tänkte genast på växtpressen här.
  Tack för dagens trädkramande!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 30, 2020 @ 16:43:30

   Tack själv, Karin! Jag visste inget om katsura när vi köpte den, och fortfarande känner jag mig rädd inför en eventuell vargavinter!

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Aug 30, 2020 @ 12:44:05

  Roligt med dina kraminlägg och intressant historia kring ”kramarna” i detta inlägg och nedan.
  Skön söndag!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 30, 2020 @ 16:42:19

   Tack! Det blev bara ett infall att skriva varje dag under trädkramarveckan. Rätt så jobbigt att skriva varje dag, men nån gång skall man göra det också… För länge sen skrev jag varje dag i två veckor, men då behövdes inte många bilder per inlägg. Jag gillar träd, som synes! Blir bara mer och mer nyfiken på dem.

   Gilla

 3. Anita
  Aug 31, 2020 @ 16:17:16

  Åh, en Katsura. Jag undrar jag om den inte kommer att bli högre än 5-8 m, med den växtkraften. Och inte verkar den bry sig det minsta om det där med att den växer i en alldeles för hög zon. Men för säkerhets skull tycker jag du ska krama den lite extra varje år, rätt som det är kanske någon talar om för den var den växer Har känt doften och det där med pepparkaka känns nog rätt nära för mig. Eller också berodde det på att jag hade hört att det var det den skulle dofta. Förväntar mig både fler bilder på den i höstskrud och en doftrapport när BJR varit ute och sniffat på den.

  Nordan idag här! Både extra tröja och jacka men skönt ändå. 11 mm regn kom det lördag och söndag. Hade hoppats på betydligt mer men är tacksam för det vi fick!

  Nu måste jag kolla bonuskramen!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 31, 2020 @ 16:37:47

   Jo, katsuran får minsann extra kramar från och med nu. Allt blir så mycket mera intressant när man lär sig mer. Jag har blivit synnerligen trädtokig på gamla dar… Jag lovar rapporter!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 84 210 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: