Femte kramen

Gulbjörk, inköpt 11 juni 2015. Betula alleghaniensis. Namnet betyder i princip ”björk från Alleghenybergen”. Redan där började OO:s förvirring. Nordöstra USA och östra Kanada. Appalacherna, har OO lärt sig någon gång. Läste en lång förklaring. Punkt för det resonemanget. Babybilden är från 5 juni 2017.Den verkade stå stilla, inte vilja växa alls. De två senaste växtperioderna verkar den helt plötsligt ha fått tillväxtfnatt. Björken ifråga beskrevs redan för 200 år sedan, men en av grundarna till New York Botanical Garden har ändå fått äran som namngivare, Nathaniel Lord Britton (1859-1934).Löv. Stora (och ännu större i sitt naturliga område). Men vadå gul? De är ju gröngröna! Tyvärr har OO ingen höstbild, trots ivrigt letande i arkiven. Bättring utlovas, men det hjälper ju inte här… Minnet påstår att löven är verkligt gulgula innan lövfällningen, även i den här delen av världen. Det berättas också att barken (som ger en ”medicinaktig” doft om man gnider den – nej, inte försökt ännu) är gulbronsaktig, silvergrå och körsbärslik, hm…Men den färgen finns först på det ”mogna” trädet, och dit har denna lilla långt ännu. Lite oskarpt, siktade inte så länge.

Inköpsställe var Mustila Arboretum, 57 kilometer från denna skrivplats. I över 100 år har det arboretet hållit på med träd ”av alla de slag”, och OO vågar påstå att hennes och BJR:s träd härstammar från fröinsamlingsresor i det nordligaste habitatet i Quebec, för ca 20 år sedan. Förresten, gulbjörken är ”provinsträd” i den delen av Kanada, inte illa! Alla läsare i Quebec, hör hit: vi har ert nationalträd!

Mustila lär ha två träd från 1930-talet, flera från 1970-talet. OO har inte sett något av dem. Troligen de äldsta i Finland. Gulbjörken kan bli 18 – 25 meter hög här, upp till 30 meter ”hemma”. Åldern blir åtminstone 150 år, det finns exemplar som är 300. Trädet kan nå mogen ålder vid ca 20 år, blommar då första gången. Vanligtvis först vid ca 40. Ett träd för framtiden, intressant att följa så länge man kan!En bit kvar, minsann. Dryga två meter nu. Barken är förresten lättantändlig, kan användas som tände i rätt så våta förhållanden.

Ursprungsbefolkningen använde gulbjörk som blodrenande och som urindrivande. Vet inte vilka delar och efter vilka förberedelser. Björkvirke ”over there” är alltid gulbjörk och kan variera i färg. Man gör tandpetare av virket också. Varifrån kommer dina tandpetare? På OO:s förpackning står det ”Made in Norway”, men där finns en massa andra platser nämnda, bl.a. Buffalo-Niagara. Har du sett en tandpetarfabrik? Måste fråga världens bästa tandläkare, som ”tjatar” om att trä-tandpetare är bäst.. Kramdags!Med eller utan välpetade tänder. Även det försöker OO klara av ”enligt bästa förstånd”.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Aug 28, 2020 @ 10:43:32

  Tänk, och jag som alltid tänkt mig att björkar har vita stammar. Du måste verkligen ta en bild på de gulgula höstlöven. Kan tänka mig att dom är väldigt vackra. Kanske är dom lite som mitt Ginkgoträds gulgula blad i färgen. Och gulbronsaktig stam låter ju också vackert. Trög i starten men sedan … och vilka gigantiska löv.

  En vindstilla dag här idag med en blek sol som ger ett vackert ljus. Kontrasterna är stora när jag läser om Lauras framfart i södra USA, stormen som fått Mississippifloden att rinna baklänges. Hoppas du får en fin dag i öster. Ser som vanligt fram mot nästa trädkramning …

  Gilla

  • Märtha
   Aug 28, 2020 @ 15:29:28

   Skall göra mitt bästa gällande höstfärgen! Men vädret avgör om det bli ruska eller inte. Finskan har ett så bra ord för just höstfärger i naturen, ruska. Här är också en lugn 20-gradig dag, social så det förslår. Först kom biodlaren med honung i burkar, tog bort bikupornas insamlingslådor. Sen trädgårdsföreningens sekreterare, sen åkte jag och köpte biljetter till konserter nästa vecka (träffade min väninna en stund, besökte matbutik), när jag kom hem var en journalist här som skall skriva om chili i en trädgårdstidning, nu åkte B iväg på ärenden. Man blir ju yr av ett sådant socialt liv! Nu skall ajg ägna mig åt morgondagens amerikanska träd, sen göra smaskig rödbetslåda…

   Gillad av 1 person

 2. Karin Eklund
  Aug 30, 2020 @ 09:28:11

  Kom på att dina kramträd pratar olika språk.:) Quebec-kanadensiska i alla fall. Hur många träd har ni egentligen på era marker. Spännande det här. Här finns bara de som själva har bestämt sig för att vara här. Nu vidare till nästa kram !

  Gilla

  • Märtha
   Aug 30, 2020 @ 16:50:20

   Joho, det finns en hel del av träd här. Dels har vi ju skogsremsan som omger nästan hela tomten, sen har vi 60-70 frukt- och bärträd, i detta ”Märthas arboretum” finns nu 19 träd, tre av dem ser inte så välmående ut. Ett nytt träd får jag inkommande vecka, och så har vi en planterad ek, tre som kommit av sig själva, fem ädelgranar (i brist på bättre namn) som troligtvis kommit med fåglar från närbelägna Sannäs gård… Här finns visst en viss trädtokighet som tenderar att öka med åldern…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 71 214 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: