Fjärde kramen

Besvärligt och besvärande. OrdOdlaren blandade bort sig i babybilderna. Unga små varelser av alla de slag liknar varandra alltför mycket, även om man i fotograferingsögonblicket är säker på motivets identitet. Omedelbar skriftlig dokumentation anbefalles…Det här torde vara Alnus incana f. laciniata (=flikig), avporträtterad femte juni 2018, inköpt 11 augusti 2016, från samma uppfödare som de två tidigare gråalarna. Flikbladig gråal. Den tog tid på sig i etableringsfasen, men sen kom den igång, och verkar vilja utveckla sig till ett träd med krona – ja, så beskrivs detta lilla träd överallt.Sulkaharmaaleppä. Rakt översatt Fjädergråal. Föredrar det namnet. Förklaringarna på finska lyder att inte enbart lövets, utan även trädets form föranleder namnet. Grenarna växer fjäderlikt ut från stammen i långa nästan horisontella skikt och kan bli lite hängande med åren.Bladens flikar varierar, t.o.m. på samma träd. Expertförklaringen är att genotypen är labil. Det finns en namnsort, ‘Johanna’, upphittad i St. Michel (Mikkeli på finska), vars blad är något mittemellan ”flik” och ”frans”, ho vet om OOBJR:s är en sådan? Namnet nämndes ändå inte vid inköpet. Bladbaksida:De här speciella alarna har också ”råd” att fälla sina löv som gröna, är således jordförbättrare. Rötterna – eller deras hjälpredor – binder kväve, även det jordförbättrande.

Ytterligare fördelar: blir inte stor, ca 8 – 12 meter. Finlands största uppvisar en höjd på 23 meter. Tål luftföroreningar, salt – men passar inte i blåsiga lägen (= inte heller där det är livlig luftomrörande trafik). Om löven hamnar i alltför ofta förekommande rörelse torkar trädet lätt ut.Barken är grå, veden är gulröd. Och veden är bra för rökning av fisk. Kommer ni ihåg texten till ”Flundervalsen”, Lasse Mårtenson (mångkonstnären, han som var gift med Siw Malmkvist en tid…)? Där ingår receptet på rökning av flundror, ”…alved, just alved, och bäst blir det om man har pissat på den…”, tja, det sista lär inte vara nödvändig åtgärd. Vanlig gråalved ser inte så värst röd ut efter två år ute i solen, men OO svängde på några klabbar, och visst fanns en skiftning i kulören (här blev det lite Evert Taube-aktigt också);Det här trädet har hittats på ca 50 platser i Finland – men folk har grävt upp och tagit hem dem, så… Sulkaharmaaleppä fanns redan 1888 i en plantkatalog. Förekommer också flitigt i svenska plantskolors listor nuförtiden, ett löv fällande litet träd, annonserar en… (särskrivningar, grrr)

Dags för kramen:OO verkar bli något vildare för varje kram, här med hatten käckt på svaj!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Aug 27, 2020 @ 17:43:13

  Måste säga att jag gillar verkligen krambilden, du är mycket elegant med hatten käckt på svaj. Och tänk … ”en skiftning i kulören” … innan jag hade hunnit läsa din notering om att ”det blev lite Evert Taube-aktigt” så hade jag börjat nynna på Balladen om Gustaf Blom från Borås. Flundervalsen kommer jag däremot inte ihåg.
  Och till slut måste jag ju säga något om trädet. Verkligt tjusigt med sina fjäderlika blad.
  Väntar nu med spänning på nästa träd … ska det också bli en gråal tro?

  Gilla

  • Märtha
   Aug 27, 2020 @ 19:37:52

   Nähä, gråalarna är slut nu. Sitter här och samlar material och bilder för fyra inlägg till. Det blir liksom lite förlängd vecka, när jag väl kom igång! Flundervalsen är kanske inte så känd i Sverige, inte Lasse Mårtenson heller. 70-tals TV-serien Stormskärs Maja skrev han musiken till, otroligt fin musik, odödlig. Egentligen reklamtecknare, men mest känd genom musiken. Avliden sen några år. Flera i musiksläkten Mårtenson bor här i trakterna, också med andra efternamn. Känner t.ex. far och dotter, som ”bara stiger upp” och sjunger i olika grupper och sammanhang. Tack för att du tycker jag är elegant! Det är det sista ordet jag skulle beskriva mig själv med…

   Gilla

 2. Karin Eklund
  Aug 30, 2020 @ 09:23:38

  Jag lär mig något nytt av dina kramar Märtha. Den här alen kände jag inte alls till och att den är så pass allmän att man till och med gräver upp den för att ta hem plantor. Förmodligen finns den här också men då troligen köpt i plantskola. Skulle jag tro. Jag vet inte. Nu vidare till nästan kram i raden! Ha en fin söndag Märtha, här regnar det lätt och ljuvt för tillfället.

  Gilla

  • Märtha
   Aug 30, 2020 @ 16:54:17

   VAnlig gråal är knappast populär, inte klibbalen heller – hade en sån på min förra boplats. Men de här är intressanta! Gräset klipps runtomkring dem varannan eller var tredje vecka, så om de ger rotskott vet vi inte. Lika så bra. Fuktigt här också, efter 7 mm i natt. Lekt marknadstant hela dagen!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 462 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: