Ord utan bilder

Ladd-sladd-batteri-uppdaterings-installeringsfritt. Visst var det bättre förr. Hur många sladdar snodde sig runt varandra i hemmen på 1970-talet? Någon påstod att om kvinnor varit med i planeringen av alla dessa elektroniska rackerier skulle vi inte behöva dras med alla dessa överlånga och många trassliga sladdsnurror som samlar damm och försvårar upptagande av detsamma.

Bilddatorn, kopplad till skannern, konstaterades vara sårbar (Windows7). Kopplades ur nätet. Fungerade bra för enbart bilder och bildbehandling. Tills. Tills den ändå verkade ha snappat upp något av husets wifi och började visa en överstor bild om installering av en ny webbläsare. Lyder inga kommandon. Tack och lov fanns alla tagna bilder också i den externa svarta lådan, och en liten del av de inskannade.

Datagurun kontaktades. På väg på semester. Hade dock tid att diskutera. Resultat: en ny bordsdator reserverades – ”då har man inte batteriproblem”, sa den hyggliga gurun, full av tålamod med tvinniga tanter. Ny kontakt 17 augusti.

Köksdatorn, bärbar. Då och då har den meddelat om batteriets höga ålder, elektronikskygga OrdOdlaren har bara ignorerat. Skrev senaste blogginlägg en förmiddag, kollade lite fakta, granskade och laddade in foton, tittade på annat däremellan, tryckte på ”publicera”. Kontollläste (jo, tre l), hittade fel, uppdaterade… Plupps. Skärmen svart. ”Batteriet behöver förnyas”. Gick visserligen igång på nytt, men med alarm… Sablar.

Beslöt koka djävulssylt för att få ordning på tankarna. Vissa ingredienser skall vägas. Pyttsan. Vågen var död. Batteriet slut.

Batterier, batterier… Kameran, telefonen, tandborsten, köksvågen, armbandsklockan, bilen. Kanske mera som skall laddas och servas, kommas ihåg. ”Om motorn plötsligt stannar är bensinen slut”, så stod det i instruktionsboken till traktorn pappa köpte i mitten av 1950-talet. Övriga manicker fungerade också med påfyllnad eller mekanisk påverkan: man spände fjädern på (drog upp) klockan, satte in dyrbar film i kameran, gned på med tandborsten och vevade på telefonen för att kontakta centralen – eller snurrade på sifferskivan – när man skulle ringa.

Besökte datorbutiken, nummer två i datorgururang var inte anträffbar, men ärendet skulle framföras. Telefonpåringning några timmar senare: ”Du måste ta bort batteriet från datorn, fota markeringen på insidan, sända åt oss”. Jaha. Var sitter det f-b-e batteriet, hur får man loss det? Aha, där, går inte med en hand. Elektronikskyggingen överraskade sig själv med att klara av hela processen. Telefonpåringning en halv timme senare: ”Ok, nytt batteri beställt. Kommer om nån vecka”.

OrdOdlaren engagerade den sällan använda plattan. Krävde lite nyinlärning och – installation. Det mesta fungerar, men ids inte klura ut bildöverföring och e-post. De få e-postar som kommer kikar OO på i telefonen. Bilderna får vara i karantän, i svarta lådan och i kameran.

Det här har skrivits på plattan, som tack och lov har ett anslutet minimalt tangentbord med fysiska konkreta knappar. Skriver inte e-post på telefonen, endast i undantagsfall. Det går ju faktiskt att ringa också. Och skriva sms. OO ringer på måndag. Tilla datagurun. Håll tummarna!

 

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Aug 16, 2020 @ 09:19:29

  Det är ett ståhej när det vill sig eller rättare sagt inte vill sig. Datorer och uppkopplingar, batterin och hela baletten kan få en knäckt emellanåt men så glöms allt bort när det fungerar igen. Djävulssylt vad är det? Låter spännande och hot. Chilipeppar?

  Gilla

  • Märtha
   Aug 16, 2020 @ 10:25:33

   En tredjedel paprika, två tredjedelar tomat, diverse lök och kryddor och en smula chinense-chilipulver till slut. Ja, socker måste det vara också. En härlig röra att äta med potatisrätter, bl.a. Duger bra som ersättning till ketchup. Ibland blir det starkare än ibland… Paprikorna är jag tvungen att köpa (inhemska, förstås!) eftersom den egna produktionen inte är stor. Tomater har vi i parti och minut! Jag vill ha en stationär dator på direkten!

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Aug 16, 2020 @ 10:27:33

  Hoppas du kan läsa e-posten på telefonen. Det kunde jag också. Tills den 13. Nu står det ”Senast synkad 13 aug”. Så det så. Här hemma, på stora datorn, fanns ett 20-tal mejl. De flesta puffar om inlägg på FB (hade missat två födelsedagar) och så avisering av ditt blogginlägg. Hittills har det gått att tömma bort onödigt från telefonen. Men det funkade inte denna gång. Hoppas min privatguru klarar av det.

  Gilla

  • Märtha
   Aug 16, 2020 @ 11:03:55

   Jovisst, läsa e-post på telefonen går. Men så kommer det en bilaga som skall översättas, och då går det inte att skriva ut… Än mindre sända iväg det färdigt översatta… Mitt hopp står till datorgurun…

   Gilla

 3. Anita
  Aug 16, 2020 @ 12:06:30

  Åh pust … datorer, batterier och annat. Visst är dom bra men när dom slutar fungera, då vill man inte vara med längre. Läsplatta har jag också men använder sällan. Får ont i nacken om jag inte pallar upp den högt. Är därför också så gammalmodig att jag bara använder mobilen till att ringa på och skicka sms och i nödfall surfa på. Inget FB och Insta för mig, det klarar inte nacken. Nacken har jag nog förstört efter många år som programmerare. Nu har jag en stationär dator med 28 tums skärm som jag kan sitta framför utan att behöva böja nacken det minsta. Det har verkligen gjort underverk. Efter åratal med migrän (som förmodligen kommit från nackproblemen) har jag aldrig huvudvärk längre. Men jag försöker också begränsa datortiden. Men nu när det inte går att vara ute pga värmen är ett bra tillfälle att läsa blogginlägg 🙂

  Nu hoppas jag innerligt att datorproblemen löser sig och att datorgurun kan hjälpa dig. Värmeböljan fortsätter här och värmen ackumeleras mer och mer för var dag som går. Antar att ni har lika varmt hos er. Pust … Ha det så bra som det nu bara går. Djävulssylt, undrar om jag inte ska testa det …

  Gilla

  • Märtha
   Aug 16, 2020 @ 13:37:57

   Joodå, jag litar fullt och fast på att det löser sig. Bara han lite prioriterar den här tanten. Han har säkert en lååång lista på sånt som skall åtgärdas efter 20 dagars semester… Synd på att du drabbats så illa av datorarbete! Jag sitter vid mina apparater på varierande platser och hade tydligen ergonomisk jobbplats när jag satt vid datorn 80 procent av mina arbetstid de sista sex åren. Nu tar jag itu med dagens andra sats djävulssylt – vågen har nytt batteri…

   Gilla

 4. Ingrid
  Aug 16, 2020 @ 12:09:43

  Du får prata med datagurun så att hen visar dig hur man gör, för visst går det att skriva ut från mobilen.
  Mycket batterier blir det och mycket som ska passas upp med laddning. Min mobil börjar bli till åren och det är ett fasligt laddande hela tiden. Förr kunde man köpa nytt batteri till dem, men det går ju inte numera. Nu måste hela mobilen bytas.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Aug 16, 2020 @ 13:33:52

   Jovisst, min man skriver ut från mobilen, men jag tyckte ju att jag inte behövde det!!! Där fick jag… Jag var också tvungen att överge en köär telefon när det inte tillverkades batterier till den mera.. Bäst sitta inne idag, aningen svalare inne än ute i skuggan. Ute 25,9, inne 25,1.

   Gillad av 1 person

 5. Lena i Wales
  Aug 16, 2020 @ 15:19:10

  Vilket datorstrul, inte kul! Där fick jag t o m till ett litet rim.
  Alla dessa sladdar och laddare. Ska det verkligen behöva vara så. Tänker; att om man kan ta sig till månen med teknikens värld, kan man då inte ordna med dessa sladdar också?
  Hoppas att du i alla fall får ordning på allt!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 16, 2020 @ 15:57:35

   Snart är du pöt du också! Men någon minskning i sladdhärvan verkar inte kunna förutspås i rappet. Rymdteknik är kanske viktigare… Just nu +29 i skuggan, kl ungefär 16. Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 67 429 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: