Parker och liknande – del nio

Runeberg än en gång. Det är svårt att undvika skaldefamiljen när man rör sig i Borgå (trots att både Johan Ludvig och Fredrika föddes i Jakobstad…). Lugn, lugn, OO kommer snart till andra parker och personer – och till parker utan personer.Här rör sig oftast personer med sikte på gamla stan eller kyrkan i Borgå. Få vet tydligen inte vad de hastar förbi. Ni ser toppen av en husgavel, en hel del grönt och ett antal (o)nödiga skyltar. Det gröna är Fredrika Runebergs park, som ni ser på kartan i gränsområdetmellan den förverkligade rutiga stadsplanen och den tack och lov bevarade gamla staden. Förstora upp bilden för närmare betraktelse. Platsen är där som det finns både en grön och en blå prick.Fotografen vinklar sig en aning norrut. En stor gammal rödek dominerar över glasskiosken. I det gula huset fanns förr ”Frysarns”, en legendarisk korvgrill med öppettider som passade nattliga ”flanörer” och med en senap som lär ha varit senapernas senap, säger borgåbor. OO (inte senapsvän) har aldrig smakat. Receptet fanns endast i Frysarns huvud, sägs det.Vi går in i den lilla parken via glasskiosken, till det bortersta hörnet. Där, mitt i grönskan och doften av schersminer, där står hon och njuter, får vi hoppas.Bysten flyttades från Fredrikas trädgård 2004 när det här grönområdet fick status som hennes park. Vad ser hon på?En grön gräsmatta, dagliljor och troligen nån sorts körsbärsträd till vänster, hus som knappast fanns på hennes tid, en stor buskrosplantering ochbrandkårshuset som byggdes 1890. Inget fanns på hennes tid. Varför har man svängt henne så här? Jo, om man tar bort alla hus som är i vägen så ser hon sin man, Rbg, där han står i sin park.

Rosenplanteringen blommade ståtligt för en månad sedan, ungefär. Buskaget är nu fullt av vackra nypon. Rosen är ‘Juhannusmorsian’ (Midsommarbrud). Hör till spinosissima-gruppen, är alltså nära besläktad med vår midsommarros (som INTE heter ”Finlands vita ros”…). Den upptäcktes för några årtionden sedan. OO lånar från ett annat av sina slarviga arkiv:Skön som en rosa brud, eller hur?Den husgavel som syns på bild nummer ett är det här huset. Här bodde Runebergs 1838-52, huset var inte i bästa skick, nedre våningen var nästan obeboelig. Här upplevde Rbg sin mest produktiva tid, han skrev största delen av Fänrik Ståls sägner, likaså vår nationalsång ”Vårt land”. Här umgicks Rbg med kompisar av alla de slag: kolleger, jaktkamrater, kvinnor – han var lite av kvinnornas Alfred, upplevde många förälskelser…Fredrika födde de yngsta fyra pojkarna här, plus en som levde endast i knappa tre år. Hon var svårt sjuk i början av 1840-talet, när hon väl repat sig efter ett år ungefär, då snavade hon över en av jakthundarna, skadade benet och fick följdsjukdomar. Dessutom upplevde hon hur hennes hörsel avsevärt försämrades, redan före uppnådda 40 års ålder. Kanske hon som staty inte alls vill titta på huset med så många starka händelser?

När familjen flyttade ut 1852 var sönerna 17, 16, 14, 9, 6 och 2 år gamla (om OO har räknat rätt). Fredrika var mitt i sitt liv som mor och maka – men hon hann ändå med mycket mer. Hon, banbrytaren, förtjänar ett nytt blogginlägg längre fram!När Runebergs flyttade blev huset tobaksfabrik. Vidare öden är inte kända. 1881 målade Albert Edelfelt (1854- 1905, illustrerat bl.a. Fänrik Stål) den här akvarellen av huset, troligtvis redan då lite ändrat sen Runebergarnas tid. Men visst kan man se en viss likhet. Mansardtaket lär ha ändrats ganska snabbt. Huset är i privat ägo, där verkar nu en bokföringsbyrå. Skylten ”privat område” håller eventuella nyfikna borta.

6 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anita
    Jul 29, 2020 @ 10:21:20

    Trevligt att få ta en parkpromenad tillsammans med dig så här på onsdagsmorgonen. Så Fredrika Runeberg har sin egen park. Men när jag läser om hennes liv så undrar jag verkligen om hon vill titta åt det hållet … men det kanske hon ändå vill. Svårt att veta.
    Bilden på den rosa rosen tycker jag mycket om. Och jag lovar … jag kommer aldrig mer att säga Finlands vita ros. Men jag kan ursäkta mig att jag blivit vilseledd.
    Akvarellen tycker jag om. Har målat akvarell en gång i tiden och ibland kommer suget att ta upp det igen.

    Skapligt väder här idag, lite regn utlovas framåt kvällen. Bra för floxen som kräver mycket vatten. Ha det bra!

    Gilla

    • Märtha
      Jul 29, 2020 @ 14:17:18

      Jag har faktiskt grälat med en kvinna från rosensällskapet i Sverige om rosens namn! Hon visade på en svensk rossida, och jag visade på våra finska. Men hon gav sig inte… Här finns den i lite olika ”mutationer” på var och varannan tomt (vi har några buskagen som sprider sig i skogen), torde vara mera sällsynt i Sverige. Och Fredrika hade det inte lätt i det huset. Trots renoveringen var ändå nedre våningen ”hopplös”. När de kom hem från sommarstället fick de börja med att sopa mögel längs väggarna i den våningen – golvet var lagt direkt på marken. Huset de flyttade till hade ordentlig stenfot och källarvåning. Rötmånadsväder här!

      Gilla

  2. Lena i Wales
    Jul 29, 2020 @ 12:05:56

    Ett intressant inlägg igen.
    Så fin din stad är och vad mycket man trots allt lyckats behålla.
    Gillar dina berättelser om Runeberg och hans familj.
    Roligt vad hon egentligen tittar på på den tiden. Byggnader tillkommer och allt förändras.
    Ha det bra!

    Gilla

    • Märtha
      Jul 29, 2020 @ 14:12:37

      Jag undrar om jag skall anmäla mig som ”parkguide” i Borgå… Nä, det går inte. Man måste ha utbildning för att få guida och ta betalt. Flera etablerade borgåguider säger att de vet mycket lite om parker och växter… Men nu får du vänta på ”Fredrika-inlägget”… Här är vått och grått och 18 grader. Skall baka! Varför – ja det får du veta senare…

      Gilla

  3. Carita Liljendahl
    Aug 08, 2020 @ 11:44:15

    Korvgrillen glömmer man inte i första taget!

    Gilla

Bloggstatistik

  • 85 931 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: