Parker och liknande – del sex

Gustaf Sneckenström, härligt efternamn. Det var han som bildade ett aktiebolag för att bygga ett societetshus i Borgå på 1840-talet. Första aktien köptes av Ulla Möllersvärd, hon som som 18-åring dansade med kejsar Alexander I (då 32 år, en stilig karl) på lantdagsbalen i Borgå 1809 – och resten är mer eller mindre påhittad historia. Men nu gäller det parken, här är kartan:Runebergsparken till vänster, sen kommer torget, därpå följer affärskomplexet – lådan – som ersatte Societetshuset (Socis) 1971 (långt före OO:s tid i staden). Socis invigdes förresten 1846 och där fanns också två sidobyggnader, bageri och kägelbana. Restaurangägaren beordrades också att anlägga en park och en plantskola, men det gick trögt. Staden tog över området på 1870-talet och anlade parken – som först hette Brunnsparken, dels för att det bara skulle vara så, ”dricka brunn”. Men brunnen tjänade torgbesökare, bland annat.Här står brunnen i den dag som idag är, mitt på parkens långsida mot norr, nära gatan där. Undrar om man ännu kan pumpa upp vatten för att vattna blommorna i lådan, som troligtvis tjänade som ”vattenkärl”?En lysande blomrabatt stöter man på när man rör sig in i parken från brunnen, och en plantering med en stenstod skymtar, omgiven av bland annat hostor (funkior). Bysten föreställer Johannes Linnankoski, född som Vihtori Johan Peltonen (1869 – 1913). Han antog namnet som författarpseudonym, och få känner hans ”rätta” namn. Han har skrivit flera romaner, mest känd är ”Sången om den eldröda blomman” (Laulu tulipunaisesta ruususta), om en flottares liv och kvinnfolksäventyr. Han var också med och startade den finska lokaltidningen Uusimaa och den finska samskolan i staden, allt detta hände 1895. Borgås finska gymnasium heter nuförtiden Linnankosken Lukio, allmänt kallat LiLu. Bysten restes 1964. Då och då kommer framstötar om att hela parken borde heta Linnankoskiparken. Vet inte om det är en kompromiss, men en låg sten informerar besökaren om att just den här platsen i parken är Linnankoskiskvären.Parken består av en stor mängd skuggande träd, inte så lätt att fotografera en solig sommardag. Därför blir det bara en baksidebild av Linnankoski. På samma gång syns också parkens lilla café, som OO aldrig besökt. Hon är verkligt dålig på det här med caféer…Träden, ja. De är ofta planterade som i små dungar, vilket tydligen tyder på att de satts på plats innan modet med raka trädalléer och spikraka parkgångar infann sig. Även om de här ädelgranarna inte verkar såå gamla.Rosenbuskarna under det här betydligt äldre trädet har gjort sitt i blomningsfägring för i år. Fler (mera raka) rosenbuskplanteringar finns vid parkens sydsida.Parken är en verklig aktivitetspark. Hur länge tennisbanorna har funnits där kan ingen webbsida upplysa om. Kanske kägelbanan fanns här för över 150 år sedan? Ljudet av studsande bollar ackompanjerade ofta OO:s ögonläkarbesök, den verkligt noggranna ögonspecialisten hade sin mottagning i huset i bakgrunden.

Många av OO:s jämnåriga bekanta, infödda borgåbor, berättar om en glad barndom i parken, vinter som sommar. Skidor, kälke, vatten och en massa småbus har ägt rum där – och fortsätter.Lekparken med Mumin-tema öppnades 2014, lekpark har också funnits tidigare. Vid OO:s besök formligen kryllade det av barn och föräldrar på det inhägnade området. Barnen kan klättra, rutscha, gunga…Man kan klättra in i Muminhuset! I övrigt verkar Tove Jansson-figurerna enbart vara dekorationer. Man kan inte tävla i ilska med Lilla My, fiska med Hemulen, upptäcka Muminmammans handväska, ”snorka” med Snorkfröken – sådant skulle barnet i OO vilja göra!Det bästa till sist: vattenleken, fontänen – vad kallas en sån här överraskande ”vattensprutare”, numera populär överallt? En liten pojke med sin mycket glada och skrattande pappa trivdes länge där. Gossen gick runt, blev då och då plötsligt duschad, pappan gapskrattade med ömma kärleksfulla blickar åt sonens upptåg.Här har killen upptäckt skulpturen ”Pojken och fisken” (Poika ja kala), som torde ha satts på plats redan 1947. Dagen var inte en av de varmaste, men det bekom inte den vattenglada ungen. ”Jag har en omgång torra kläder åt honom i ryggsäcken, dem sätter vi på när han är färdig med det här” berättade den tålmodiga pappan som stöttade sonens vattenupptäcktsfärder.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jul 17, 2020 @ 16:28:19

  Så härligt med en så förstående pappa!
  Ha en fin helg!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 17, 2020 @ 17:29:29

   Jovisst, en sån pappa hade man velat ha! Det såg nästan ut som att pappan hade velat plaska med… De verkar gå där ofta, och de gjorde att jag lämnade min parkrunda med ett leende på läpparna. Det återkommer varje gång jag ser bilderna.

   Gillad av 1 person

 2. Jossus Travelpics
  Jul 18, 2020 @ 14:04:52

  Barnet i mig vill verkligen åka kana från Muminhuset.
  Vilken underbar dag pojken verkade ha i parken, perfekt med en sådan upptäcktsfärd på sommaren.

  Gilla

 3. Lena i Wales
  Jul 18, 2020 @ 14:38:35

  Ytterligare en trevlig parkvandring med historik inblandat.
  Häftig lekpark med Mumintema. Där skulle också jag vilja leka. Bra ibland att ha barnbarn som ”förkläde” när man är lite leksugen.
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 18, 2020 @ 15:11:07

   Jag har inga barnbarn att skylla på, så jag får leka i smyg hemma… 🙂 Här är hett, men en skön vind svalkar upp det hela, Känns som att vara vid havet. Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: