Någradubbelt firande!

20 maj. Lilian har namnsdag. Vänligen, gratulera OrdOdlaren. Hon heter så också. Carola i Sverige, Karolina likaså som i den finska almanackan. Lilli och Lilja ryms också med. Vesa, Aleksi och Asko enligt den finska ortodoxa kalendern. Ett stort fång liljor åt oss allihopa! Så har vi det avklarat.Kromosomstörningen som kallas Williams syndrom uppmärksammas också idag. OO har inga erfarenheter, känner ingen. Lär åstadkomma milt och varierande förståndshandikapp. Dessutom hyllar vi den, enligt en del, viktigaste personen i ett företag: IT-chefen. OO som är lite avigttänkande anser ändå att det är denna chefs underlydande, de som rycker ut när datorn eller dess användare fått fnatt, som borde sättas på pidestalen. Så är det, när verkstadsgolvet och gräsrötterna känns tryggare och mer bekant än grantopparna och stjärnhimlen.

I år har vi också ”Kristi himmelsfärdsafton” idag. Själva dagen har högtidlighållits sen mitten av 300-talet, alltid på en torsdag. Och fredagen blir en klämdag, en benämning som inte verkar ha gått hem i de här trakterna. Datum varierar med påsken. Om tio dagar är det pingst. Om den märks. Så har vi det avklarat.Den här tiden är förbi, även denna vår. Nu syns de i början rödaktiva löven bättre än blommorna. Huset med solpaneler till höger, med vidhängande vinterträdgård till vänster. Och nu kommer det: Internationella bidagen idag!!! Människans bästa vänner, de som ytterst ser till att vi har något att äta. Två samhällen gästarbetar här varje säsong, anlände för en dryg vecka sedan:Tyvärr har arbetsförhållandena inte varit de bästa, men det rår inte trädgårdsägarna för. Just nu bjuds det på åtminstone mirabellblom, gulkrikonblom, kurilerkörsbärs- och bergkörsbärsblom på avtagande. Inte äppelblom ännu, men de kommer…Det här blev lite smått. Men en del människor slår vilt omkring sig så fort flygare av ovanavbildade sort närmar sig. och ingalunda är det lätt att veta vad som är vad. I Finland hade det t.o.m. 2014 registrerats 42 getingarter (finska: ampiainen), knappt 200 biarter (mehiläinen; honungsbin eller tambin – hur tama de sen är – och solitärbin), och 37 humlearter (kimalainen på finska).

Humlorna är ju nästan de bästa pollinerarna, de flyger i rätt så kallt väder, tidigt på våren. Därför får det finnas lite sälg och vide på av OO bebrukade domäner. Men sen, när bina väl kommer igång, då är det minsann surr och fart och kläm i blommande träd och i buskar och i blommande växter. Gästarbetarna ”rymmer” dessutom inte härifrån till diverse åkrar med t.ex. raps – det är lite för lång och besvärlig väg genom skogar åt alla håll. Tack och lov.

Fullvuxna getingar lever av frukt och nektar, har så att säga pollinering som bi-bisyssla. De matar sina larver med tuggat animaliskt protein, rå fisk och fiskrens är rena rama godiset. Kött, skaldjur och ägg… Bin äter inte sånt.

Bin sticker om de störs av darrning, rörelse, lukter – men sticket blir också biets sista gärning. Och det vill människan inte. Därför skall vi bara njuta av deras arbete. De lever av nektar och pollen, gör så att vi får allsköns mat, och honung, bivax, propolis på köpet!

Svårdefinierad pollinerare i rhododendron?

Som sagt, Internationella bidagen idag. Fastställd av FN:s generalförsamling 20.12 2017, efter nästan fyra års ihärdig kamp från lilla Slovenien, där 4 av 1000 invånare är biodlare. ”Det självständiga Sloveniens största diplomatiska bedrift! Och just idag, 20 maj, eftersom den moderna biodlingens fader Anton Janša föddes denna dag, för prick och exakt 286 år sedan. Han förändrade bl.a. form och storlek på bikuporna, som kunglig lärare i jordbruk i Wien, med bikupor i de kejserliga trädgårdarna i Wien. Född i nuvarande Slovenien, förstås.

Biodling är lantbrukets poesi, sägs det. Idag skall vi, var och en, lära oss mer om bin och andra pollinerare, förstå mera av de hot som dessa viktiga varelser utsätts för och ställa upp och hylla dem (och deras ägare/skötare) för deras insatser för hållbar utveckling.

Med varför biODLARE? Passar ju här, men finns det också ko-odlare, fårodlare, svinodlare, hästodlare…? OO har också varit kalkonodlare en sommar…

 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Sissella
  Maj 20, 2020 @ 01:09:04

  Laxodling sägs också….

  Gilla

  Svara

 2. Ingrid
  Maj 20, 2020 @ 11:28:22

  Bara en liten bit härifrån har vi en biodlare och hans kupor finns utplacerade lite varstans, men han har några hemma också, så jag har ofta besök i rabatten av hans små flitiga arbetare. Grattis till alla bin på deras dag och grattis till dig som har namnsdag.
  Pappas moster Lina hette Karolina, det är ett vackert namn det med.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Maj 20, 2020 @ 11:32:56

   Vår gästabetsägare har också sina samhällen lite varstans, bl.a. på diverse hustak med takodlingar i Helsingfors. Och nyss satte de upp på Facebook att de har fått 50 drottningar med följebin från – Slovenien. Köpt, alltså. Ibland åker de själva till just Slovenien eller länder däromkring för att förnya sitt bibestånd. Firar med arbetarna i rabatten. Ha det gott, hoppas du har varmare väder! Här nu topptemperatur, +12,5…

   Gillad av 1 person

   Svara

 3. Lena i Wales
  Maj 20, 2020 @ 12:23:32

  Grattis på namnsdagen!
  Kristi himmelsfärd är ingen helgdag här hos mig i Wales.
  Kul med internationella bidagen och roligt att du skriver lite om bin, jag vet så lite om dessa varelser.
  Trevlig helg!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Maj 20, 2020 @ 14:49:56

   Tack för det, Lena! Jag ber ju om gratulationer, det brukar jag inte annars göra… Inte är Kr.hf.d på det sättet helgdag här heller. Visserligen röd, men rabattkryp och butiksresa gäller… Idag är det het sol omväxlande med små regnskurar… Inte varmt, men jobbet skall göras…

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggstatistik

 • 46 565 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: