Korsord med följder

Ibland stannar korsordslösningen. Den tvärnitar, det går inte att komma vidare utan hjälp. Namn på okända kändisar, korsordkonstruktörsfabrikationsord, ord som används mera som slang mest i vårt grannland. Emellanåt möts bara inte konstruktörens och lösarens associationsvärld. Googla, sök bland synonymer, slangopedia, SAOL, SAOB…

Och då och då är det OrdOdlarens medfödda nyfikenhet som leder henne till datorn och farbror Google. Så denna gång:I det här korsordet måste OO bara klura ut rebusarna först, sätter sin personliga ära på spel. För första gången i världshistorien avslöjas nu denna hemliga ärolystnad. Sen måste hon bara skriva Andreas också (”inre” kom innan pennan hejdades för bilden). Inte för att just den unga mannen läser mosters skriverier, men ändå…

Varför har konstruktören valt dessa kvinnor? Vad har de gjort? Snart uppdagades att det också finns andra starka och spännande kvinnliga flygpionjärer också, men nu gäller det dessa tre. För i runda svängar 100 år sedan, då såg världen också annorlunda ut. Något att tänka på…Elsa Andersson, 1897 – 1922. Den käcka skånskan. Första kvinnan med aviatordiplom i Sverige, 30 juni 1920. Hon ville inte bara upp, hon ville ner också. Med fallskärm. Men se där var det stopp. I Sverige utbildade man inte kvinnor för sådant. Fördenskull blev det utbildning i Berlin: två hopp och teori. Låter lite lite… Två uppvisningshopp i hemlandet hösten 1921, hennes femte och sista hopp 22 januari 1922, från 650 meters höjd. Skärmens utlösningslina fastnade runt hennes arm.Lilian Bland, 1878 – 1971. England – Irland – Kanada – England. En för tiden ovanlig kvinna som gillade att gå i långbyxor, var journalist och fotograf, ägnade sig åt skytte, jakt och fiske – och rökte. Fotograferade fåglar och beundrade deras rörelsemönster, läste om bröderna Wright och ville upp i luften. Vad gör en handlingskraftig och kreativ kvinna då, med en portion humor i bagaget? Joho, hon börjar bygga själv. Lite ”man tager vad man haver”, kallade sitt tilltag Mayfly (=dagslända, men kan ju också uttolkas may fly, kanske flyger…). Och så fastnade OO igen! Det finns en www-sida fullspäckad med information, hennes foton – lilianbland.ie.

Ungefär 1909-10 höll hon på med sitt bygge som efter glidflygningsförsök försågs med motor, 20 hästkrafter. Byggmaterial var gran, bambu, canvas – rodret gjordes av ett cykelstyre, och den första bränsletanken var visst en whiskyflaska kompletterad med mosters hörlur, eller något ditåt. Hela härligheten vägde knappt 100 kilogram. Idag finns en modell av The Mayfly i en park i Newtownabbey nära Belfast, där hon bodde under konstruktionsperioden.

Fadern tyckte ändå att den manhaftiga dottern sysslade med farligheter, lovade köpa henne en bil om hon slutar med sitt flygande. Okay. Så det blev en dagslända. Hon gifte sig, flyttade till Kanada och ägnade sig åt nybyggarliv och odling. Hon återkom till England som skild 1930. Med flyg?En liten bild av Bessie Coleman, 1892 – 1926, Texas och Chicago. (hm, korsordskonstruktören: ColEman…). Ville flyga, men… En ”svart” kvinna hade alla odds emot sig. Mamman var född slav, pappan var 1/4 afroamerikan och 3/4 indian. Men hon var envis. Fick ett bättre avlönat arbete som föreståndare på ett chilicafé (!) och pluggade franska på kvällarna, eftersom hon fått veta att utbildning skulle lyckas i Frankrike. Det krävdes tre resor tur-retur (med flyg??) över Atlanten mellan 1919 och 1922 innan hon nått sitt mål: 7 månaders utbildning till pilot, kompletterad med utbildning till konstflygare.

Det plan hon fick sin utbildning i var enligt beskrivning ”en bräcklig farkost av trä, stålvajrar och aluminiumplåt som styrdes med en vertikal käpp och en träplatta under fötterna”. Väl hemma köpte hon, som så många andra, sig en CurtissJn-4 från arméns överskottslager, allmänt kallad Jenny. Med dessa plan gavs mycket populära flyguppvisningar på 1920-talet, med dykningar och svängningar och snurr och folk våghalsigt klängande ”här och där”. Brave Bessie ville få ihop pengar till en flygskola. Här en ”Jenny”:29 april 1926 åkte hon som passagerare i sin Jenny, mekanikern satt vid spakarna. De gjorde en testflygning inför följande dags uppvisning. En kvarglömd skiftnyckel ledde till krasch, båda omkom.

Piloter flyger numera lågt över hennes grav på dödsdagen och kastar ner blommor. Vägen till O´Hare flygplats i Chicago bär hennes namn.

Tänk, vad ett korsord ger upphov till. OrdOdlaren har inte svårt att få tiden att gå, speciellt när hon nu delar tid med Runda Rabattkryparen.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Maj 07, 2020 @ 00:06:26

  Varje onsdag har vi ett ”gammeldags” korsord i GA och det gillar jag. Det är inte så svårt, men ganska klurigt och vi tänker inte alltid i samma banor, korsordsmakaren och jag.
  Men jag blir så imponerad av hur hjärnan fungerar, för när det gäller det här korsordet och andra också förstås, så kan det ta stopp när jag bara har några ord kvar. Jag ger upp, men lämnar kvar tidningen på bordet och några timmar senare kan jag titta på det, ta pennan och fylla i luckorna.
  Vad har hänt under tiden? Jag har inte haft en tanke på det, men i mitt undermedvetna har hjärnan jobbat på.
  Det var likadant på jobbet. Ibland gick jag hem med ett olöst problem, sov gott under natten och vaknade på morgonen med en färdig lösning. Jag försökte utkräva ob-tillägg för mitt nattliga arbete, men det gick arbetsgivaren inte med på.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Maj 07, 2020 @ 00:21:57

   Allt du skriver är så bekant, så bekant… Men jag som jobbade kommunalt kunde inte ens drömma om påökt för alla läsordningsproblem som löste sig under natten… God natt – utan problem som behöver lösas…

   Gillad av 1 person

 2. Karin Eklund
  Maj 07, 2020 @ 07:17:05

  Synd nog så har jag inte läst korsord på något år men måste nog komma igång igen. Det är både lärorikt och avstressande och säkert en hel massa till som är nyttigt för knoppen.
  Jag kände faktiskt till alla damer som du beskrev i ditt inlägg men hade glömt en hel del, ja, nästan allt, så tack för det här. Kvinnor har också en hel del att göra i flyghistorien, inte bara män.Synd nog så dog de alltför unga, åtminstone Elsa och Bessie, pionjärer som de var. Så är det ofta när något nytt är på gång. Lilian Bland gick det bättre för som ägnade sig åt odling
  Ha det bra med dina korsord och ditt rabattkrypande!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 07, 2020 @ 09:11:07

   Har varit notorisk korsordslösare i tiotals år. Hjärngymnastik som vidgar världsbilden. Jag är dålig på flyghistoria, så de här kvinnorna var nya för mig. Men nu kan jag lite mer… Må gott!

   Gillad av 1 person

 3. Karin Eklund
  Maj 07, 2020 @ 07:17:40

  Löst ska det förstås stå och inget annat 🙂

  Gilla

 4. Lena i Wales
  Maj 09, 2020 @ 09:53:41

  Jag är väldigt dålig på att lösa korsord, får väldigt sällan löst ett helt, alltid är det något som fattas och då ska du vet att jag nästan är på barnkorsordnivå ,hi,hi.
  Intressanta kvinnoöden, men sorgliga slut.
  Tänk vad kvinnor fick kämpa för att göra det som idag är naturligt för både kvinnor och män.
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 09, 2020 @ 09:58:58

   Feministen i mig gör att ajg måste skriva – hade det varit karlar i korsordet hade jag bara kollat upp… Jag hoppades att du skulle ha besökt The Mayfly… Här gäller minst ett korsord per dag, Bernt är ännu värre än jag – han tar de svåraste. Helgen går i arbetets tecken, nu först gäller trädgårdsföreningens rosarium.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 519 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: