Gratulerar och Applåderar!

Födelsedag idag! Hipp, hipp Hurraa, ja må hon/han/den/hen leva, uti hundrade år! Någonting riktigt unikt begår nämligen sin femårsdag idag – Och OrdOdlaren känner sig som gamla fjärdedelssyster, hela knappa tre månader äldre…

Nya Östis. En ultralokal papperstidning, världens östligaste svenskspråkiga tidning, utkommer en dag i veckan, ägs och görs på ett unikt sätt och har hållits synnerligen livslevande i fem år. När den startade var många entusiastiska, men oj så många som målade fan på väggen, högt och ljudligt. Typiskt. OO tror att många av dem som uttryckte sig skeptiskt är nöjda prenumeranter idag… Många är dessutom funtade som OO, när tidningsbunten anländer på torsdag öppnas och läses NÖ först.För sisådär 7 -8 år sedan skulle dagstidningarna på papper i Svenskfinland (säkert också på andra håll) förnyas. Digitalt skulle det bli; ”Allt” flyttas till det snabba nätet, om några år är papperstidningen död, lönar sig inte, ”alla” annonserar på nätet… Stora tidningshus köpte upp de små aktörerna. Hemstadens anrika Borgåbladet och jobbstaden Lovisas likaså ärorika Östra Nyland slaktades och ur slarvorna bestämde herrarna att tidningen Östnyland, med delvis samma innehåll som ”Tidningshusets flaggskepp”, Hufvudstadsbladet, skulle uppstå. Flopp. Tvådagarstidningen Östnyland (utgivningsort Borgå) blev snart mera självständig och lever än. Också i OO:s postlåda.Något saknades. Folk ville ha mera lokalt, speciellt de svenskar som bor längst österut. En del branschfolk hånskrattade: vem vill läsa om grannens bortsprungna katt, om byaföreningens idrottsmästerskap, om vad som hände vid Kalles torp för 100 år sedan? Just precis vad vi vill läsa om. Vanligt folk vill läsa om vanligt folks göranden och låtanden, om vad som diskuteras och bestäms i hemkommunen, i byn… ”Vi behöver varandra” – vilken annan tidning har den rubriken på de lokala radannonserna, ”till din tjänst”?

Kimmen, ”gammal” garvad pensionerad chefredaktör för Östra Nyland kontaktades – och satte igång. Han vet hur en tidning kan göras. Så kom det första numret som OO inte alls minns, hon blev prenumerant någon vecka senare. Kimmen såg till att Carita efter något år blev redaktionssekreterare, sen steg han åt sidan och Carita axlar nu ansvaret som chefredaktör – hennes karriär har gått i kurvor under de senaste åren, men ständigt uppåt på stadigare ben! (OO menar ingalunda konkret, att hennes gåstolpar har blivit tjockare…).

Tidningen har hittat sin nisch. Den konkurrerar inte med Borgås tvådagarstidning, den skriver om det lokala och struntar i världshändelserna. Pontus (alias för Kimmen) diskuterar dem på sitt eget sätt, med sina ”låtsaskompisar” Ragnar och Sune. Det blev läsarstorm när kåseriet i ett nummer uteblev till följd av datorkrasch!Traditionella redaktionsutrymmen har tidningen inte. Alla jobbar hemma. Visserligen finns ett rum för redaktionsmöten, men riktigt hur det fungerar behöver inte OO bry sig om.

Belackarna sade också att en tidning som görs utan betalt på frivillig bas (och utges av en understödsförening) inte kommer att hålla kvalitet. Ha. Alla får betalt. Och kvaliteten på skriverierna varierar i alla tidningar. OO tycker att honoraren är helt ok – hon är van vid att inte ens få ett uppskattande ord från ansvariga tidningsutgivare för sina övriga skriverier – inte från läsare heller.Hoppas bar någon tecknare producerar ritade halvkarikatyrbilder av alla de övriga skribenterna också! Senaste nummer bestod av 28 sidor, skrivna av åtminstone ett dussin medarbetare – OO tappade bort sig i räknandet (som vanligt). Innehållet var brett, det skrevs om renoveringar av föreningshus, om lokala företag (skog och fönster), om jordärtskocka, landets äldsta scoutkår som fyller 110 år (i Lovisa, förstås), om hur man ordnade fullmäktigemöte 1921 och mycket mera. Med otaliga notiser om ett och annat. Dessutom berättade tidningen om årets naturprodukter (Arktiska Aromer rf), något som OO inte sett ens i branschtidningar: havtorn, trattkantarell och harsyra. Dem kommer OO, VL eller RR att återvända till på något sätt…Tidningen har ingen webbsida i stil med andra tidningars. Men den lever bra ändå! Mot alla odds. Dock finns en aktiv Facebook-sida, där vem som helst kan sätta in bilder och texter och kommentera – men, tack och lov, administratören håller hård hand över den och tar bort osakligheter med nästan sekundens snabbhet. Och därifrån plockas ”Veckans snackisar”, också en intressant ruta! Den något dåliga bilden (via OO:s telefon) visar en nalle i fönstret, populärt för promenader i dessa tider. Inte enbart för barn…

Jubileumsnumret kommer på torsdag, 30 april. OO kan i andanom känna hur tangentborden glöder där i öster, e-post skickas av och an, telefonerna är i flitig användning, Carita och Anna sitter som spindlar i nätet… OO är med, som RR – om bl.a. Guldkannan, som är något annat än vad ni kanske tror.OO slöade till. Hon gratulerar med äkta finlandssvenska örfilar, med socker på! Bara för att ta fram en skillnad mellan Sverige och Finland sådär i förbifarten…

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Apr 28, 2020 @ 23:18:19

  Såg den här nyheten hos Carita och grattade Nya Östis där och det kan jag göra här också: Grattis Nya Östis på 5-årsdagen.
  Det där med nallarna har jag läst om hos Carita också, men jag vet inte alls om det förkommer här i Sverige. Det vet man kanske inte om man inte har egna barn i nalleåldern.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  • Märtha
   Apr 28, 2020 @ 23:41:51

   Hej, Ingrid! Jag tror det här med att ställa ut nallar i fönstren är en finländsk ”uppfinning”! Jag rör mig sällan till fots i tätt bebyggda områden, eftersom mina butiker befinner sig rätt så koncentrerade utan att jag behöver ta mig till t.ex. Borgås centrum. Men visst blev jag glad när jag på en liten, liten promenad såg några nallar i fönstren! Vårt hus ligger så att ingen förbipasserande (och de är få) ser något i fönstren. Tyvärr. Men en gång under ”Öppen trädgård” hade jag ställt en stor påskhäxa i ett fönster, och den blev minsann fotograferad… Skall bli intressant att läsa Nya Östis jubileumsnummer! Ha det gott!

   Gillad av 1 person

 2. Bosse Lidén
  Apr 29, 2020 @ 09:20:25

  Grattis till femåringen.
  Nallar är jag förtjust i. Syftade inte på att jag vill möta en nyvaken i skogen.

  Gilla

  • Märtha
   Apr 29, 2020 @ 10:08:36

   Hej Bosse! Trevligt med en kommentar från dej! Om inte Carita läser det här skall jag framföra hälsningarna! Och visst är det intressant att se nallar i annars ganska så ”gardinigenbommade” fönster, som jag såg på min kortkorta promenad!

   Gilla

 3. Karin Eklund
  Apr 29, 2020 @ 10:24:03

  Nallarna är kanske inte enbart en finländsk idé. Också i Spanien och Italien gör man samma sak. Men vete gudarna, folk brukar komma på samma idéer på olika ställen samtidigt. Man kan ju aldrig tro att man är ensam på något sätt. Såg att det fanns Nallar och andra mjukisar i ett fönster också i Mariehamn. Roligt för barnen som inte kan leka ”normalt” i ett karantäntillstånd som råder.
  Härligt med femåringen också! Så är det ju nästan alltid i början av något nytt. En massa skeptism yppar sig från olika håll. Sen är allt detta bortglömt på nolltid. Visst är det de nära nyheterna man gärna vill läsa. Det märkte jag väl av nu när vi var en längre tid i Funchal. Så roligt att läsa Ålandstidningen (på nätet) och se att någon hade blivit bestulen på sin cykel en lördagskväll. Inte roligt att hen hade blivit bestulen, men brottet kändes så mänskligt och nära på ett bra sätt. Inget bombdåd, inte knivslagsmål och mord ….ingen dumTrump. det har sina fördelar att bo på en liten ort.

  Gilla

  • Märtha
   Apr 29, 2020 @ 10:36:21

   Nallarna når kanske inte över nyhetströskeln, så vi vanliga vet inte om att de finns i andra länder… Nya Östis är en framgångshistoria, visst får tidningen kämpa för att allt skall gå ihop kan jag tänka mig, men ändå! Ett liknande tidningsprojekt i andra ändan av Svenskfinland höll ut i ungefär ett år. Där satsade de visst på redaktionsutrymmen i traditionell stil, så… Och visst vill man veta vad som händer i den närmaste omgivningen, läsa om fester, folk och annat! Ha det gott i småkylan!

   Gilla

 4. Susie på Stjärnarve...
  Apr 29, 2020 @ 11:08:03

  Så otroligt bra och intressant inlägg! Det är så att man skulle vilja tipsa dom lokala tidningarna (vi har två här) om vad dom ska skriva om. Som det är nu innehåller tidningarna visserligen en del lokala tilldragelser, men sen är det ”stora” nyheter och framförallt massor av sport. Vilket kanske inte är så kul just nu när det inte händer nåt sportigt…..
  KRAM och TACK/Susie

  Gillad av 1 person

  • Märtha
   Apr 29, 2020 @ 11:25:08

   Hej, Susie! I Nya Östis är det också mycket sport – men inte nu. Dock, sporten är lokal, och tas större händelser upp handlar det alltid om någon från trakten som lyckats väl. Jag gillar faktiskt en tidning som inte innehåller världshändelser… I ett tidigare nummer i NÖ hade en av medarbetarna plockat fram hur det skrevs om epidemin för 100 år sedan. Rekommendationerna var de samma: tvätta händerna, håll avstånd… Ha det gott! Här nu bara +5,8 grader, borde gå ut och krafsa…

   Gilla

 5. Lena i Wales
  Apr 29, 2020 @ 14:57:16

  Läste nyss om det hos Carita och grattade.
  Roligt att du också skriver om det och ger en liten bakgrund också.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  • Märtha
   Apr 29, 2020 @ 16:16:10

   Jag är glad åt att få vara prenumerant och en då och då gästande skribent! Skall bli intressant att se hur jubileumsnumret ser ut! Har putsat några klematis idag, här börjar de först nu skjuta skott – även om en har stor blomknoppar redan. Vi får vänta på fägringen som du hade fotat hos din granne!

   Gilla

 6. Carita Liljendahl
  Maj 04, 2020 @ 18:48:22

  Det var många fina, roliga och fyndiga ordvändelser hos OO som vanligt, och man känner sig hedrad å Nya Östis vägnar 🙂
  Under april månad var vi fler än trettio personer som bidrog till den fem nummer som kom ut – tack till alla!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 04, 2020 @ 18:54:49

   Jo, dra åt dig bara, Carita! Tänk, så många som vill bidra med skriverier! NÖ är Folkets Tidning! Slutar inte prenumerera förrän huvudet ger upp…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 463 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: