Kyss varandra…

Max Hansen 1958. Det finns också en inspelning med djupröstade Git Gay från 1970-talet….. ”änglarna jublar och gudarna ler, om vi kysser varandra och ler…” Kyss lagom, har man nästan lust att svara i detta nu. Undrar varför det här skrivs just nu? Visst får OO (och andra också) kyssa sin lagvigde så mycket hon har lust till? Även nu, i april 2020.

OO snavade över en uppgift om att det i Frankrike i nådens år 1910, 5 april, utfärdades en lag som förbjöd kyssande på järnvägsstationer. Orsak: Tågen försenades, när de var tvungna att vänta på alla dessa som ömt och länge tog farväl av varandra. Sökte, men hittade inte flera uppgifter om denna lag. Av förklarlig orsak söktes inte på franska.

Men Deerfield, i Illinois, utfärdade samma förbud 1979! Inget kyssande på perronger, det hindrar trafiken! Det fanns både förbudszoner och tillåtna zoner, ordentligt utmärkta med skyltar. En stad i England lär ha infört likadana restriktioner. Allt är upphävt nu, men skyltarna blev populära och trycktes lite här och där. Foto av datorskärmen:I många länder anses kyssar och kel höra till den privata sfären, så om man reser exempelvis till Arabiska halvön eller till Indien gäller det att läsa på. I Goa utfärdades faktiskt förbud på stränderna. Satt en gång på ett hotell i Delhi och pratade med en indisk kvinna som ville veta om ”hela världen” beter sig som i de såpor som hade börjat sändas i TV där. Hon var förfärad.

”Kyssens historia” är dunkel. Seden att kyssas direkt efter att man sagt ”ja” inför vigselförrättaren lär gå tillbaka på romarnas seder, att kyssas offentligt i samband med ingångna avtal. Så här ingicks då avtalet i juli 2012, även om kyssandet slutade med fniss…En kyss lär aktivera 34 ansiktsmuskler och 137 muskler i andra delar av kroppen. Utsöndringen av oxytocin, dopamin och endorfin aktiveras. Bara bra. Världens längsta kyss varade i 58 timmar, 35 minuter och 58 sekunder.

Så här inför påsk kommer OO att tänka på Judaskyssen, men också allt kyssande i den ortodoxa kristenheten, där man visar sin högaktning för ikoner och handkors genom att kyssa dem. Man kysser också prästens högra hand för att visa aktning. Kollade in Finlands ortodoxa kyrka – virtualkyrka rekommenderas och finns. Måste kännas konstigt för innerligt ortodoxa inför kristenhetens största högtid… Det ordnar sig, man kysser sina hemmaikoner, hoppeligen.

Sagokyssar: Törnrosa – och vem har provat kyssa en groda så att en prins skall hoppa fram? Vem har lyckats? Trots allt detta är det svårt att hitta bilder på kyssar. Så ännu en gång blir det datorskärmsbilder, även av de kyssar som ”inte ger något pirr och sätter sig enbart runt magen”. I och för sig skulle det bara vara att sätta sig i bilen, köra till närbutiken och inhandla, men… 8,3 kilometer, 70 – ¼ i ålder, lite ”gräfthosta”, i dessa tider – Nej. En tom liten kartong fanns i ett hörn:En av inspirationskällorna till det här inlägget var den här annonsen i lokalbladet:Tillverkningen av dessa sker faktiskt 7,9 kilometer från denna skrivplats. Både namnet och kartongen för 25 stycken har ändrats. Länge och väl hette de här ”bomberna” _ _ g _ rkyssar, men för något år sedan blev det hallå om det, och _ _ g _ r måste strykas. Silhuettbilden av en flicka som förde tankarna till sydligare trakter togs bort i början av 2019 (det rustas inför 100-årsjubileum), och nu får köparen en stiliserad borgåvy på köpet:Innehållet och receptet är ändå detsamma. Chokladskal med en snabbt försvninnande smaskis innanför, i olika smaker.Det blir troligtvis lite påskgodis. Butiksdag på tisdag, då torde den lilla hostan ha lugnat sig.

16 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Apr 05, 2020 @ 15:59:48

  Sympatihostningar här lite längre västerifrån. Och några nysningar då och då, Allergitider. Men försöker låta bli det i dessa tider, då jag rör mig bland folk. Har märkt att det är rätt så glest med folk på förmiddagarna. Får lov att ta mig till butiken, trodde jag hade allt. Men glömde memman och utan memma ingen påsk.

  Gilla

  • Märtha
   Apr 05, 2020 @ 17:41:28

   Hej, Nancy! Här är det nog en hals som är irriterad, som vanligt på våren. Men det går framåt – d.v.s. bakåt för infektionen – dag för dag- Runda Rabattkryparen har kört igång!

   Gilla

 2. Ingrid
  Apr 05, 2020 @ 18:35:19

  Kanske inte kyssar, men pussar hör påsken till. ”En puss i påsk” är ett etablerat uttryck! Jag försökte sätta mig vid Pusshållplatsen i Klinte i dag, men inte fick jag någon puss, men det kanske berodde på coronaskräcken.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Susie på Stjärnarve...
  Apr 06, 2020 @ 09:41:20

  Det där med ”pussplats” här på Gotland är ett mycket positivt inslag, men…det var ju synd att dom kom upp just i år!
  Du skrev om Micke i Robinson, att han pratar och syns så lite. Mycket smart antagligen, jag tror inte att nån vill rösta ut honom. Jämför med en del andra av herrarna….. Dessutom så är han trevlig och inte att förglömma, lagar god mat på det lilla dom har – så han ligger nog riktigt bra till!!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Märtha
   Apr 06, 2020 @ 09:56:56

   Aha, de platserna är så pass nya… Vi får bara tro på bättre tider! Och det skall bli roligt att höra vad Micke berättar när hans Robinson-era är slut!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Apr 08, 2020 @ 12:23:03

  Du behöver bara komma till UK och attityden till vad som är privat och inte är stor skillnad mot i Norden. Hade lite svårt till en början här att inte visa känslor öppet. Inte ens drottningen gör ju det.
  Mycket möjligt att det förbjöds på vissa stationer här.
  Det du kallar kyssar (skum med choklad på), kallas i Göteborg för munkar.
  Pasg hapus! Glad påsk!

  Gilla

  • Märtha
   Apr 08, 2020 @ 14:23:10

   Tja… Det beror förstås också ”familjetraditioner”, lokala ”traditioner”, med mera. och generationsskillnader. Skillnaderna mellan kung och drottning och kronprinsessa och prins i Sverige är ju himmelsvida, t.ex. Och i finska Finland tycks negativa känsloyttringar vara mer accepterade än positiva… Nu generaliserar jag lite väl häftigt, har för få erfarenheter, men det känns så. ### ”Munkar” här är munkringar, eller runda ”bollar” av vetedeg med sylt i mitten… Det blir snart nog ett ”kaffebrödsblogginlägg” från en och annan av oss, hoppas jag… GLAD PÅSK!

   Gilla

 5. Karin Eklund
  Apr 10, 2020 @ 11:21:18

  58 timmar, 35 minuter och 58 sekunder, jag säger då det! Himmel och pannkaka, hellre äter jag Brunbergs kyssar
  Tänker på Micke och Robinson. Vi har ju varit med om ett par filmningar som aldrig kom på pränt men ändå. Lite erfarenhet fick vi på kuppen om hur ”sanna” berättelserna är bakom. Allt är mera eller mindre riggat på förhand och tydligen är det de mera bråkiga som ska synas i första hand, för det anses sälja bättre. Det finns ett färdigt koncept redan innan. Micke i sig är en väldigt snäll och timid person så han kanske inte säljer lika bra och producenterna bestämmer. Tareq Taylor, var här med mig i flera timmar för att lära sig baka pannkaka och svartbröd; amerikasvenskarna var här och lärde sig baka karelska piråger, allting var roligt och gick bra men tydligen var det inget som ändå rymdes in i programmen på det sätt som önskades. Efter de här filmningarna så ser vi på tv-programmen med helt andra ögon och vet att inget är som det ser ut. 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Apr 10, 2020 @ 11:44:11

   Jo, och de som producerar program tror att vi tittare vill se tvister, baktalande, intriger hela tiden… Och så jobbar ju en del deltagare på att bli stora kändisar och plocka pengar på ”föreläsningar” i framtiden… Micke behöver inget sånt. Han är tillräckligt känd och tokig redan nu… Igår var han den avgörande för att hans lag vann… Jag brukar också försöka se bakom bilderna. I Robinson visas ju ca 20 minuter av det som händer på en dag…

   Gilla

 6. Carita Liljendahl
  Apr 10, 2020 @ 16:05:18

  Aaargh, blev godissugen! Brunbergs kyssar!
  Tycker mig känna igen OO och en viss B på bilden, eller har jag helt fel?

  Gilla

Bloggstatistik

 • 48 086 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: