Underhållning på tryggt avstånd

Dag ett av undantagstillstånd i Finland, 17 mars. Tillställning efter tillställning efter konsert ställdes in på obestämd framtid. Alltför många musiker, sångare, skådespelare med mera stod helt plötsligt inför veckor, kanske månader, med inkomst noll. Kalle Katz i grannkommunen var en av dem, frilansmusiker inom genren pop-jazz. Ungefär. Denna OO:s fd elev skrev ett inlägg om situationen på Facebook.

Biografägaren i staden hörde av sig. Mycket snabbt också chefredaktören för den finska lokala tidningen, tidningen som sysslar med lite streaming och har videoutrustning. Den lokala ljudfirman (fd elev, jo…) – och på några dagar hade Club Quarantine sett dagens ljus. Levande musik på biografens scen, streamat på tidningens hemsida, Youtube – senare anslöt sig också ultralokala svenska tidningen. Hemmatittarna betalar en frivillig inträdesbiljett på biografens konto. Pengarna går oavkortat till artisterna.

Genialt! Första kvällen, 21 mars, lär ”biografsalongen” ha varit överfull (hoppas folk betalade också, därom berättas inget…). Dessutom anslöt sig en tecknare till gänget, det han plitar ner projiceras på filmduken ovanför musikerna, i bakgrunden.Kalle är inte solbränd, det är lampan ovanför datorskärmen som ger hudfärgen… Skärmfoto från första klubbkvällen. Trion bestod av kontrabas, trummor och tangentinstrument, uppblandat med lite småroligt småprat och improviserande. Glimten i ögonen var påtaglig. Tittarna kunde skriva in låtönskemål på Facebook.Här läser Kalle upp något önskemål, och musikerna försöker få ihop det… Ytterligare glad förundran spred statyn till höger om Kalle, visar på andan i gruppen, vill OO tro. En riktigt gemytlig kväll!

Följande lördag, 28 mars, tre nya musiker. Saxofon/klarinett, trummor och sousafon. Tyvärr inte helt och hållet jazzmusik i OO:s smak, dessutom också en betydligt stelare tillställning. (Ingen torso-staty…)Det finns program för två lördagar till, kanske fler. Klart att OO kollar. Världsstjärnan, i trakten bosatta musikgränsöverskridande Pekka Kuusisto lovade ställa upp, men däckades av – ja, ni kan ana. Han som har fått hela Royal Albert Hall att sjunga en ”nonsensrefräng” på finska; ”Hei luulia illalla”! En verklig humoristisk violinvirtuos, värdig arvtagare till Victor Borge… Skall snart börja jobba i Norge (förlåt, OO kunde inte hålla sig från rimmet). Men först måste möten omfattande fler än en person tillåtas, som Pekka själv uttryckte det. Pekka talar både finska och svenska ”som en inföding”, förresten.

Många musiker och övriga ”underhållningsexperter” ställer nu upp på sociala medier och ger ljusglimtar i de fysiska avståndens tid. Hur mycket tänker vi på att dessa personer har underhållandet som levebröd? Dansorkestern Guns Rosor (härligt namn) streamade dansmusik i två timmar, folk dansade hemma, t.o.m med kvasten, och orkestern gladdes åt att det fanns följare också på andra kontinenter. Inkomst av det? Vad gör nu alla artister för att få ”smöre po bröö”?Musikgymnasiet Vaskivuoren lukio i Vanda (Helsinge, granne till Helsingfors) jobbar på distans, och gymnasiets körresa till Irland inställdes. Med en hel del teknisk kunskap, som OO inte begriper ett skvatt av, bjöd de sjungande eleverna på ett för kören specialbeställt verk. Alla hemifrån! Då och då blev bilden av någon sångare större för en stund, som här nere till höger med bilden ”Våren kommer”. Andra visade upp sin katt, eller vissa figurer:Verkligt välklingande kör! Men, på tal om att utnyttja tekniken: OO känner sig som en person från antiken. All världens möjligheter till gruppsamtal och möten via ”nätet” är totalt okända och outnyttjade. Ringer till en person per dag, på gammaldags sätt. Om inte , mot förmodan, OO:s telefon ringer (som den faktiskt gjorde för en timme sedan!). Vanlig rösttelefon duger riktigt bra. OO har inget behov av att visa sin antika nuna via elektroniska rackerier. I morgon till butiken, då ser hon levande människor för första gången på fem dagar – på fysiskt avstånd, men av kött och blod, inte på skärm.

Som ni förstår, bilderna är foton som tagits av datorskärmen. Beklagar kvaliteten.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Mar 30, 2020 @ 17:32:29

  Du ska inte beklaga kvaliteten Märtha, hela ditt inlägg formligen skriker kvalitet!
  Så underbart att läsa om hur alla försöker fixa till kulturutbud. Kultur är livsviktigt i tider som dessa och förhoppningsvis så kan de som sitter på kulturpengar hjälpa til att kulturarbetare får sitt nödvändiga smör på brödet.
  Jag/vi såg och lyssnade på när Pekka Kuusisto fick hela Royal Albert Hall att sjunga på finska. Det var fantastiskt och mina finska rötter (från Somero, fastän de lär ha varit svenska på den tiden, men ändå) sjöng med så det bara sjöng om det.

  Var rädd om dig!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 30, 2020 @ 18:27:21

   Hej, Karin! Ni är så många som har så fina bilder i era bloggar… ”Direktören Sören” på Kulturfonden har ju nog öppnat pengakistan, tror att Club Quarantine får en skärv därifrån också. (Sören ingår i Bernts släkt, och jag hojtar just de orden varje gång jag ser honom…). Pekka Kuusisto har jag upplevt live endast en gång för flera år sedan, han rör ju sig i stora vida världen nuförtiden. Uppvuxen i Sibbo, men nu bosatt inom Lovisa stad – det senare var helt nytt för mig. Ha det gott!

   Gilla

 2. Ingrid
  Mar 30, 2020 @ 23:45:53

  De här frivilliga eller ofrivilliga karantänerna skapar en hel del kreativitet. Såg en video från Sicilien där folk släpat ut sina instrument på balkongerna och höll en gemensam konsert därifrån.
  Jag hade mitt första videosamtal med en av sönerna i lördags. Det fungerade väldigt bra och det var kul att se varandra, men mobilen blev väldigt varm…
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 31, 2020 @ 00:36:52

   Jo, kreativiteten frodas och nu börjar folk också förstå att de där ”föraktade” arbetena är viktiga. De som fyller på i hyllorna i butikerna, de som transporterar varorna dit, de som producerar varorna, sår och skördar. Och de som transporterar bort avfallet. Om de insjuknar lider samhället betydligt mer än om… ja, du förstår. Är inte så säker på att jag vill ha någon videokonferens eller videosamtal… Trivs rätt bra i ensamheten, som jag ofta gjort (eller varit tvungen att lära mig göra). Ett telefonsamtal per dag piggar upp! Ha det gott du med!

   Gillad av 1 person

 3. Nancy Lökfors
  Mar 31, 2020 @ 09:49:45

  Klart att Pekka talar bra svenska, han har mycket kloka föräldrar. De satte honom i den svenska byskolan, inte den stora finska! ”För ni kommer att ha nytta av det, musiker som ni blir” eller något ditåt, lär pappa Ilkka (? minnet sviker) ha sagt.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 31, 2020 @ 10:29:53

   Pappa Ilkka pratar också svenska, han dirigerade Ceciliakören en tid när Bernt var med. Bernt har träffat båda pojkarna som små och lyssnat på deras virtuositet redan då. I högstadiet i Sibbo deltog Pekka och Jaakko endast i prov och förhör, en gång ”råkade” en av dem vara i skolan när Elina hade oförberett förhör i hushållskunskap. Den enda som fick full poäng var ”Kuusistos pojken”. ”Är man hemma ensam bör man kunna laga mat åt sig”, kommenterade han sin kunskap.

   Gilla

 4. Susie på Stjärnarve...
  Mar 31, 2020 @ 12:38:14

  Härlig idé, även om jag inte orkar sitta framför datorn och se allt som visas där. Men efter att ha flyttat till landet från storstan för 17 år sen så har iaf vi lärt oss att uppskatta ensamhet och tystnad. Och om vi inte gillar det senare så är ju min gubbe musikfreak och har en jättesamling av allt från rock till klassiskt…..
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Märtha
   Mar 31, 2020 @ 14:53:15

   Inte orkar jag heller blänga länge på datorn, men jag gillar levande musik bättre än inspelad – det kan alltid hända ett och annat när det är ”live”. Främst av allt vill jag stöda (åtminstone lite) sådana som nu inte har några jobb. Det är många som har fått kalendern tömd för månader framåt och är arbetslösa utan något som helst stöd…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 52 907 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: