Dagarna nu – enligt almanackan

9 månader till jul, det påminner oss almanackan om. Notre Dame, La nostra signora, Vår Fru, Vårfrun, våffru – våffla. OO som nuförtiden alltid verkar vara dagen efter snurrar kanske ihop en våffelsmet – i morgon.

Enligt Lukasevangeliet besökte ängeln Gabriel jungfru Maria och berättade att hon skall föda en son. Datum vet man ju inte, men 25 mars har det blivit, av en viss decemberanledning, förstås. Och i profetboken Jesaja (kapitel 7) står det att det skall födas en son, som skall få namnet Immanu El (Gud är med oss).

NU tycker OO att ”namnsdagsmakarna” har ordnat till det perfekt: Gabriel har namnsdag 24 mars (till råga på allt har en viss Michaela födelsedag också), sen är det då 25 mars – och 26 mars är det Emanuels dag! Har inte forskat vidare och djupare, men det verkar verkligen som en tanke…

OO:s tanke går sen till namnen -el och -ella. Slutdelen står för ett av gudsnamnen som används i främst Moseböckerna. Ja, ja religionsläraren poppar upp, det är bara att låta henne hållas en stund… Gabriel = Guds kämpe, Mikael = han som är som Gud, Rafael = Gud har helat. Och där har vi ärkeänglarna, enligt kristen tradition. Även om endast Mikael nämns som sådan, i superkorta Judas brev i Nya Testamentet. Uriel (=Guds eld, förknippas med åskan och regnbågen) får ibland höra till gänget också. Eller tre till. Så är det med traditioner. Här si, där så.

Förstås har traditionen och konstnärer också tagit fram bilder – oj, så det finns. Men de kan inte användas här. Så ni får googla själva. Konsten visar ingalunda våra vita ljuva kvinnliga julänglar. Eller grå, som den som vakar över oss här i huset från sin höjd under taket uppe på CD-hyllan:Nej, änglarna – budbärarna – är karlfolk, färggranna. Som de här två, tillsammans med Jungfru Maria och barnet – och en något tafatt Fransiskus av Assisi till höger. Bilden finns i nedre kyrkan i den väldiga St. Fransiskus-kyrkan i två våningar i Assisi, byggd omedelbart efter hans död, målningen är något senare, daterad till 1280.Bilden är förstås på två sidor i boken. Jaa-a, den kyrkan är en verklig ”bilderbok”, väldigt intressant…

Traditionen har också klassificerat den himmelska härskaran, tre klasser med tre kategorier i varje. Tänk, vad man kan bara man håller på… I varje fall, högst står seraferna. De har sex vingar. Två håller de för ansiktet, två täcker de kroppen med. Två är alltså flygvingar. De nämns endast en gång i Bibeln, när Jesaja kallas till profet, ”i det år då kung Ussia dog”. En stark händelse. Den som vill kan läsa den i Jesajas bok, kapitel sex och föreställa sig scenen!

Sen kommer keruberna. Men stopp: de är inte knubbiga småbarnslika varelser. Barockkonstens ”putti”  har åstadkommit en krumelur här. Rafaels målning Sixtinska madonnan (1513-14) kan kanske anses som medskyldig, vad vet OO. Målningen finns nu i palatset Zwinger i Dresden, tyvärr blev OO:s bild av utställningsaffischen lite sned i farten. 200-talspåven Sixtus, Maria och St Barbara (vars dag är 4.12, kommer att tänka på en annan bloggläsare!) – och de två berömda putti med vingar, de som flugit iväg självständigt och blivit mera berömda än självaste målningen:Äsch, de syns inte så bra… Men ni känner kanske igen barndomens glansbilder/bokmärken?

Kerubernas gestalter är ett mellanting mellan människa och djur, nämns i profeten Hesekiels bok. De vaktar bl.a. paradisets port, Guds tron. De har fyra vingar, en mänsklig arm under varje. I en syn har de fyra huvuden: människa, lejon, tjur och örn (nu kan OO lätt fortsätta med de symbolerna, men det gör hon inte. Nu stängs religionslärarens mun!).

Ärkeänglarna står näst lägst. Under dem finns bara fotfolket, den stora hopen vanliga änglar.Allt det här bör nog smältas med en hög med våfflor. Idag eller i morgon. Fotot är från trädgårdsföreningens höstmarknad 2019 utanför Runebergs, nationalskaldens, hem, där våfflorna tog slut! Nej, nej, OO stod inte för trakteringen.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Mar 26, 2020 @ 17:27:16

  Ja här fick jag som vanligt en massa kunskap serverad! Visst minns jag barndomens blanka bokmärken, en del med glitter. Jag samlade på änglar. Och alla var flickor med söta ansikten och lockigt hår. Minns att jag hade två likadana förutom att den ena var blond och den andra mörkhårig. Jag döpte dom till Sotlugg och Linlugg. Tror det fanns någon saga som hette så. Men visst minns jag de som såg ut som på din bild också. Hade nog några sådana också.
  Vi håller inte speciellt hårt på våffeldagen. Det brukar bli våfflor någon helg ”i närheten” av den ”riktiga” dagen.

  Idag blev det lite tittande på sändningen från Nordiska Trädgårdar. Det koloniområdet där dom höll till har jag besökt några gånger. En verklig oas. Tittade ett par timmar men sändningen hos mig var väldigt hackig och till slut gav den upp helt. Vet att FB dragit ner på kvaliten på utsändningar så här i Coronatider, kanske det bidrog. Men ett trevligt initiativ.

  Soligt annars idag , 10 grader plus och inte så mycket vind. Det blir nog en liten kvällspromenad vid en av de närliggande sjöarna i den nedåtgående solen.

  Ha det bra!!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 26, 2020 @ 19:04:53

   Jag såg hela sändningen, fick lite idéer… Men dem håller jag ännu för mig själv! Det hackade här också, men är så van vid haltande förbindelser att jag inte lät mig irriteras.### Religionsläraren poppade upp igen, läste in mig på olika saker under den karriären. Mycket har glömts, men sådant som jag själv lite förvånades över sitter kvar. Och att se den där affischen vid mitt livs enda besök i Dresden för ett år sen var faktiskt intressant. Hade tyvärr inte tid att ”stanna och sikta” dess mer. Har ätit våfflor idag! Ha det gott!

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Mar 28, 2020 @ 14:10:32

  Våfflor låter gott!
  Intressant om änglar och keruber. Du sitter inne med mycket kunskap och så roligt att du delar med dig av detta till oss. Dessutom dina egna funderingar kring dessa.
  Sköt om dig!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 28, 2020 @ 16:52:52

   ”Sitter inne med kunskap” – jovisst, det finns en hel del grunder efter ett långt liv som nyfiken lärare, och sen är det ”bara” att bygga på. Tycker om att hålla hjärnan igång. Nu dag ett av landskapsisolering. Skogsjobb i 1½ timme idag igen. Tillvaron är nästan som vanligt. Men husets Wifi försvann… Allt är relativt. Ha det gott!

   Gilla

 3. Karin Eklund
  Mar 29, 2020 @ 08:57:04

  Härliga funderingar på din sida Märtha. Jag inser att änglarna är förmänskligade eller människor som har ”föränglats” och som har typiska drag som att vara tafatt mm
  Jag tycker mycket om ditt sätt att beskriva saker. Humorn blir synlig och en viss skeptism blir tydlig. Att det också finns herarkier i änglavärlden visar på vanlig mänsklighet. En del har sex vingar 🙂 ….
  Ja, jag vet jag är lite vanvördig så änglaskaperska jag är hantverksmässigt.
  Glansbilder hade jag också som barn men mest keruber, de söta, runda på moln.
  Jag har tänkt mig ett besök inne hos dig i flera dagar men bokslut och deklaration har upptagit min bloggläsartid. Däremot har jag bloggat själv.
  Ha det gott, då gärna med en våffla!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 29, 2020 @ 14:04:08

   Tack, Karin – det är precis det jag vill få fram: en gnutta humor och en gnutta tvivel på det mesta. Allt skall inte tas alltför allvarligt. Hoppas du sett att jag läst dina inlägg om hemresan – jag blev ju stressad och svettig bara av att läsa… Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 48 087 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: