Avstånd och revir

1973, kanske. Åbo, ett studentcafé. Psykologistuderanden inmundigade dagens måltid tillsammans med en lugn och sansad väninna. Psyk.stud. hade insupit lite ”lärdomar” om revirtänkande hos människor och beslöt att prova i praktiken. Skuffade det tomma glaset över bordets mittlinje, lite senare även vattenflaskan. Följande i tur aningen över mittlinjen var den använda servetten. Vi pratade. Märkte att hon flyttade ben och fötter under bordet. Skuffade sen tallriken mot henne.

Till slut kom det: ”Vad håller du på med?” ”Invaderar ditt revir, provar om lärdomarna håller i praktiken”. Psyk.stud. förklarade, och det hela ändade i ett gott skratt goda vänner emellan. 13 år senare inhandlade psykologiläraren den här boken, utgiven på originalspråk 1970:Ingen kan bli expert på kroppsspråk, dialekterna är för många – otaliga. Det kan ändå finnas vissa saker som är intressanta och kan ge vissa fingervisningar; till exempel det här med avstånd, när man samtidigt mer eller mindre måste se på varandra. Sida mot sida och rygg mot rygg är inte lika känsliga. Systemet förändras också om den ena höjer sig 1,50 meter över golvet och den andra närmare två meter…

Edward T. Hall (1914 – 2009), antropolog, myntade termen proxemics (proxemik) 1963; hur människan använder rummet (space) och de kulturella skillnaderna och likheterna däri (OO:s egen förklaring). Hur vi skapar, hanterar och utnyttjar våra revirzoner. Verkligt intressant att iaktta människor med sådant i bakhuvudet – passar också i dessa tider.

ETH delar in vår rumsanvändning – våra revir – i fyra zoner, baserat på avstånd och folks reaktioner: intimt, personligt, umgänges- och offentligt. Varje kategori har dessutom en närzon och en fjärrzon, plus en hel del nyanser, som kroppsställning, benställning, armarnas placering m.m. indikerar. Tro´t om ni vill, men roligt är det! En illustration i den svenska boken:OO har vissa egna bilder, men känner sig obekväm med att publicera dem, även om de är gamla. Då och då under psykologilektionerna hade vi möjlighet att ”leka” med de här avstånden. Den relativt korta läraren kunde ”sätta skräck” i en sittande elev med att komma riktigt nära och ”tala uppifrån”…

Intimavståndet. Närzonen 0 – 15 centimeter; kramar och pussar. Känna den andras andedräkt, hm… Fjärrzonen 15 – 45 cm. Strikta beteenderegler om man tvingas till det här avståndet, i en hiss. t.ex. Blicken helst i väggen bakom! Stå stelt, säcka inte ihop närmare… Blicken kan uppfattas som en invit… OO:s relativt korta underarm, från armbågen (pricken) till fingertoppen = 40 cm.Det personliga avståndet. Närzonen 45 – 75 cm. Gå inte annans man/hustru närmare, om ni inte är goda bekanta! Man kan skaka hand, prata nästan hemligheter… Fjärrzonen 0,75 – 1,2 meter – man kan ännu röra vid den andra, men ger en viss avskildhet. Kolla avståndet när ni stannar och pratar på gatan, i butiken… Längdskillnader har en viss betydelse, förstås.Tvåpersonerssoffan i marssolsken. 98 centimeter, visade måttbandet. Man sitter ju sida mot sida, men oftast sitter endast en person i den när det finns flera personer i huset. Svårt att sitta ”på en armslängds avstånd”.

Umgängesavstånd, närzonen 1,2 – 2 meter, fjärrzon 2 – 3,5 meter. Avstånd för opersonligt umgänge. Affärsavståndet, avståndet till butiksanställda, chefens avstånd…Trepersonerssoffan är precis som måttbandet, 1,5 meter. Tja, här ”ryms” s.a.s. två personer som är rätt så bekanta med varandra. En försäljare som vill att du skall komma och bekanta dig med hans/hennes broschyrer, och sen makar sig närmare? I fjärrzonen blir det mer formellt. Högste chefen betonar gärna det här med ett stort skrivbord och en stol vars ryggstöd är både högt och brett. Besöksstolen är oftast lägre och mindre. Men man kan se varandras ansikten utan att det känns obekvämt.

Det offentliga avståndets närfas är 3,5 – 7,5 meter. Läraren till gruppen, guiden som förklarar. Ett tryggt avstånd ifall något går åt skogen. Fjärrfasen, från 7,5 meter och uppåt, är mest reserverat för politiker (präster i kyrkan!). Man kan fly – man kan göra paralleller till djurs flyktbeteende. När är du för nära ett djur som du inte är bekant med, t.ex. en häst?

Skådespelare på scen och filmskådespelare har lite olika arbetsredskap, det finns de som behärskar båda. Verkligt intressant, men besserwisser bör man inte försöka vara. Men experiment i trygga relationer är ganska så roliga. Det var lärorikt för elever att få ärlig feedback på när avståndet kändes obekvämt, olika för olika personer. ”Bekvämt” avstånd till andra människor varierar!

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Mar 21, 2020 @ 23:53:20

  Det är intressant det där med kroppsspråk och var man har sin komfortzon. För tillfället ligger den på ca 2 m.
  Ha en skön fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 22, 2020 @ 00:09:55

   Tack, Ingrid! Du var snabb att läsa! Jag har, som du märkt, länge varit fascinerad av det här med avstånd och revir. För mig gäller minst 1,5 – 2 meter nu… Men vi får hoppas att det minskar. Nu, mitt i natten, -6,4 grader.

   Gillad av 1 person

 2. Anita
  Mar 22, 2020 @ 12:53:33

  Intressant att läsa i synnerhet i dessa tider. Det räcker för min del med någon cm för att jag ska känna mig obekväm när någon inkräktar på min komfortzon. Hur stor den är vet jag inte, jag bara känner det instinktivt.
  Kul med ditt test när du och väninnan var ute och åt. Och så det där med att sätta skräck i en sittande elev. Kunde definitivt tänka mig in i situationen som sittande elev och en lärare som stod nära och pratade uppifrån. Hm, lite skrämmande.

  Sol idag, minus 10 grader imorse. Igår nordan som var så kall att den gick in i märgen. Idag inte så mycket vind och mer sydvästlig. Vi ska åka till blåsippsstället och se om några flera sippor öppnat sig eller om dom håller på sig i och med att det blivit kyligare. Det återstår att se. Kameran kommer med utifall …

  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 22, 2020 @ 16:07:37

   Och en gång var jag tvungen att säga skarpa ord åt en mycket lång elev. Jag visste att min uppläxning var på sätt och vis obefogad, eftersom jag ansåg att pojken verkligen hade rätt att göra som han hade gjort. Han hade förtroende för mig, jag steg upp på en stol för att vara längre, vi brast båda i skratt, och han förstod precis skillnaden med längden. Allt blev bättre, han blev äldre och den koleriska läraren slutade. ### Annars helt fascinerande, har gått med tumstock i fickan och ”fryst” situationer och kollat centimetrarna. Alla inblandade har varit fascinerade. Har avverkat två rönnar, Bernt stått på stege och sågat och jag har finfördelat och släpat. Nu återstår motorsågsarbetet. Bra motion i ”håll dig hemma”-tider. -8 i natt, inte många plusgrader i solen idag.

   Gillad av 1 person

 3. Lena i Wales
  Mar 25, 2020 @ 12:25:06

  Intressant inlägg om avstånd, revir och kroppsspråk.
  Har studerat kroppsspråk en del och det är intressant. Munnen säjer en sak, kroppen en annan. T ex intervjun med prins Andrew är ett bra exempel.
  Jag har aldrig tyckt om när man knör ihop sig, tät inpå i köer o s v. Speciellt i UK är de hopplösa med detta.
  Nu gäller det verkligen att hålla avstånden.
  Sköt om dig!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 25, 2020 @ 14:09:04

   Tack för det! Sköt nu om dig ordentligt! Boken jag visar i inlägget är rolig, där tas bl.a. upp hur stora våra egna ”bubblor” är, beroende på varifrån vi är. Vi som kommer från glest befolkade länder har större bubblor än folk från tätt befolkade… I våra lekfulla ”experiment” i klassen visade det sig att de individuella variationerna var stora! Kanske något man borde tala ännu mera om? Blåsigt idag, men +9,3!

   Gilla

 4. Susie på Stjärnarve...
  Mar 25, 2020 @ 16:41:58

  Tack för dom mycket intressanta iakttagelserna! Just nu håller jag ett otroligt fjärravstånd till alla, jag är nämligen hemma och Rolle får åka och handla. Men i morgon ska vi ge oss iväg till Hemse för att hämta ett paket med dahlior som kommit till mig.
  Sen ska vi åka vidare till goda vänner från Stockholm som har flytt stan för att sätta sig själva i karantän (han är diabetiker) här – men vi ska inte gå in utan bara lämna en påse med tidningar till honom.
  Och du, jag som är lite tekniskt lagd när det gäller elektronik och alltid vill göra saker och ting själv kan naturligtvis inte lämna in kameran eller fråga nån. Alltså har jag dribblat fram och tillbaka och till slut fått till den så att den fungerar igen!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Märtha
   Mar 25, 2020 @ 18:18:27

   Tack, Susie! Jo, nu hålls det avstånd. Besökte butiken idag, och alla såg ut som avståndstagande zombier! Förutom de anställda, som glatt hälsade där de plockad in i hyllorna för brinnkära livet. Tur att man har en stor tomt att röra sig på! Nästa gång min kamera jäklas kommer jag till dig… Kanske vi ”ses” på sändningen från trädgårdsmässan! N

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 463 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: