Hälsa hälsosamt!

OrdOdlaren har vuxit upp med få handskakningshälsningar, ännu färre hejpådejkramar och utan några som helst kindpussvördnadsbetygelser. På 1950- och 60-talen sa man ”Hej” när man sågs och ”Hejdå” när man skiljdes åt, inga större krumelurer med det. Men hälsade, det gjorde man. Om inte annat så slängde man hurtigt och käckt upp handen när man passerade med bil (de var inte många i byn, man kände igen alla), med traktor (dem kände man också), från skördetröskan eller om man satt vid fönstret och såg någon komma förbi. Så fort man såg liv nånstans tog man till en hälsning, det hörde bara till.

Så gör Runda Rabattkryparen också. Hon hojtar ”Hej” när nån går förbi eller höjer handen till hälsning om det passar bättre. En del blir förskräckta. Det kan ju förstås bero på att en buske skymde sikten…

På 1970-talet blev OO på ett och annat håll ansedd som oartig och ouppfostrad när hon inte gick laget runt och tog alla i hand – speciellt på höstens skolplaneringsdag, när många inte hade setts på drygt två månader. Sakteliga vande hon sig vid tassandet (och att komma tidigt, så behövde man inte gå runt alltför länge…), även om det inte alltid var förknippat med ögonkontakt och en del händer var ”hafsiga” och inte gav det minsta tryckmotstånd. ”Hej”, ”Välkommen”, ”Trevligt att ses”, ”Så roligt” och liknande halvtomma fraser mumlas fram.

Senare kom kramarna. Ibland kändes det bara fel. Vill int! Speciellt de där kramarna som bara är rutin, ”hör till” – kalla, slafsiga, synnerligen snabba, nästan kontaktlösa. Men många var/är ju så att man först tar in hela människan med blicken, sen kommer händerna, den stadiga, hårda tvåarmarskramen – och huvudet hamnar där det hamnar.

Kindpussar hör till i vissa kretsar. Ska de vara så ska de vara tre, tycker förra religionsläraren, eftersom ursprunget ligger i treenigheten. Därom råder ju olika åsikter, och ibland slutar den ceremonin med fnissande, huvudkrockar och andra tassigheter – ”Jag tänkte två, du tänkte tre…”

Hur som helst, bättre att hälsa flera gånger per dag än ingen gång alls! OO vill visa att hon noterat och uppskattar den andra och ger kontaktmöjlighet. De allmänna reglerna om att man hälsar först på kvinna, yngre först på äldre osv kan kringgås – men om det inte blir en spontan ögonkontakt först är det lite knepigt. Alla gör inte som R, som med låg men hörbar röst sa ”Hej, Märtha” på stort avstånd i butiken häromsistens. Och de fd eleverna som jobbar där hälsar alltid så glatt…

Nu lever vi i högsmittoriskens tid, och OO har inga problem med att hälsa utan kroppskontakt. Men andra har små svårigheter. En lågstadielärare i Sundom utanför Vasa har länge lärt ut alternativa sätt, som visades i en kort video: armbåge mot armbåge, höft mot höft (Boomps-A-Daisy), fot mot fot, high five där händerna åker glatt uppåt på 30 centimeters avstånd från varandra. just den sista blev OO:s favorit, men på skoj hälsade kurskompisen och OO på varandra i den skolösa skolan så här:En av de vackraste hälsningarna i världen är enligt OO ändå namaste. Man bugar lätt av vördnad för den man möter, efter att ha sett varandra i ögonen och de egna handflatorna håller man vackert mot varandra. Passar i alla sammanhang och lägen och också på längre avstånd. Bildbrist ledde till lite poserande:Sen blev OO slö och började fotografera vissa dammsamlare på hyllorna:

Man kan kramas sött, man kan smälta in i varandra (den senare är ett ljus!)Jo, här står vi och gömmer händerna på vårt sätt, men välkomna in bara, bordet är dukat…Jo, serni, ja krafsar lite på min gumma jag, hon e så gooer och lagar så gooa smörgåsar, å snart blir e kaffe också (Å tu ska nu allti pota på mej, tänker hon…)Och den snälla ängeln vakar över allt och alla, ”Jag har just tvättat händerna, gör så och allt blir bra inom några veckor…”

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Mar 11, 2020 @ 05:28:13

  Ett trevligt och aktuellt inlägg tycker jag! Nu i smittorisktider får man nog ta det lite lugnt med kramandet och handhälsandet.
  Hos oss på gotländska landsbygden var det artig att ta i hand och hälsa och barnen fick lära sig att man ser varandra i ögonen och se räcker man fram handen och hälsar och så gjorde alla ändå tills det kom stockholmare, för därmed var kramandet infört, sen kom det italienare och då blev det även kindpussande.
  I vår pensionärsförening handhälsar vi alltid är vi träffas på våra möten och tycker att det ska man göra.
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 11, 2020 @ 10:19:24

   Det råder helt olika traditioner inom olika subkulturer vad gäller hälsandet. Alla sådana olikheter roar och förundrar mig – speciellt varför något är ”mera” än något annat. Jag och har alltid varit beteendevetare, iakttar folks sätt att bete sig. Ibland mer än ibland. Dessutom högaktar jag läraren som i flera år har arbetat med alternativa metoder för ”kroppshälsning”! +3,8, ganska så blött, mulet.

   Gillad av 1 person

 2. Lena i Wales
  Mar 11, 2020 @ 12:33:05

  Jag har också tänkt på hur hälsningarna har ändrats genom mitt liv.
  När jag var liten sa man goddag till äldre, inte hej. Man neg och bockade och to i hand.
  Min far lyfte alltid på hatten när han mötte någon han kände. Idag har inte många herrar hatt.
  Just nu är man väldigt försiktig med hälsandet.
  Har skickat ett mail till dig.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 11, 2020 @ 13:07:38

   Vi neg också för läraren, diakonissan, prästen – men inte för släktingar och ”vanliga” bysbor och folk från andra byar. Fortfarande lyfter huvudbonadsbärande äldre män åtminstone lite på hatten när de hälsar! Jag har inte svårt att avstå från kroppsberörande hälsningar, ligger rotat i svanskotan. Å andra sidan träffar jag inte så många människor per dag – ibland går det flera dagar utan sociala kontakter alls! ### Hoppas försändelsen når mottagaren! +3,6, grått, mulet, rått…

   Gilla

 3. Karin Eklund
  Mar 11, 2020 @ 21:47:25

  Det gäller att tänka till lite före nu i dagsläget hur närgången man är.
  Här på ön i Atlanten är det fortfarande Coronavirusfritt men de flesta man har att göra med håller ett hälsosamt avstånd. Imorgon blir det intressant om en av vännerna vi träffar tänker kindpussas som vanligt eller om det får bli tåpushande istället. Tror jag för säkerhets skull lägger ihop händerna och bugar försiktigt.
  Bäst att vara varlig men hövlig.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 11, 2020 @ 22:58:33

   Ett gäng finska religionslärare besökte Indien för massvis med år sedan, och jag tror att vi alla uppskattade namaste-hälsningen, den kändes bara bra. Fortfarande skulle jag vilja använda den, men i vår del av världen är den troligen alltför okänd. Kanske den kan få ett genomslag nu? Om man ser någon att hälsa på. Myndigheterna stänger ju in oss snart. Har varit sur halva kvällen, men nu börjar jag acceptera. Trädgårdsmässan i Stockholm harmar mest, vi har både inträdesbiljetter och båtbiljetter på bordet… Nu är det natt, +2,5 – men det väntas några frostnätter igen… Ha det gott!

   Gilla

 4. Anita
  Mar 13, 2020 @ 10:33:51

  God morgon! Sen kommentar från mig men … bättre sent än aldrig heter det ju. Jag håller helt med, namaste är den vackraste hälsningen. Skulle mer än väl vilja införa den.
  För övrigt känns det lite tomt nu. Det blir ju ingen trädgårdsmässa i år 😦 Även om jag inte handlar speciellt mycket så är det ändå en tradition som jag ser mycket fram emot. Och jag vet ju att du gör det också. Och jag lider verkligen med alla som förberett sig i månader för att vara med på mässan.
  Mycket händer i Coronans spår. Vi var som vanligt och fredagshandlade tidigt imorse. Vi brukar göra det för då är vi alltid ensamma i affären. Så icke denna morgon. Vi skulle fylla på med 2 kg mjöl för jag märkte att det började ta slut. Skulle baka i helgen. Tomma hyllor! Tomt på centrallagret stod det på stora skyltar! Knäckebrödet … slut. Pasta och ris … slut (det skulle vi inte köpa men kollade för skojs skull).
  Men vet du … idag skiner solen från en klarblå himmel! Blir en skön lunchpromenad idag!

  Ha det gott!
  Anita

  Gilla

  • Märtha
   Mar 13, 2020 @ 11:09:36

   Haha… Alltså till hamstringen. Men, som en psykolog här i Finland sa, om du kan göra något konkret minskar din oro. Och oron är ju till 50% obefogad. Men om alla skolor skall stängas, då blir det värre. Då måste många t.ex. butiksanställda vara hemma med sina barn – och folk hamstrar ännu mera, eftersom skolluncherna uteblir. Och transportkedjorna haltar. ### Jag var sur i ett dygn över utebliven trädgårdsmässa. Vi har ju båtbiljetterna köpta dessutom. Också inträdesbiljetterna, men det torde ordnas. Och nu åker jag iväg till butiken med en lång inköpslista… Ha det gott! (Man läser blogginlägg när man läser, ingalunda på publiceringsdagen. Alla är inte regelbundna som Lena…)

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 463 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: