Åttonde mars idag!

Två flickor och en pojke, födda i Ryssland, har varit OrdOdlarens elever. De år när 8 mars inföll på en skoldag klev någon av dem alltid in i lärarrummet och delade ut blommor till de kvinnliga lärarna, en överraskning för oss. ”Så gör man i Ryssland”, svarade de på våra glada undranden. Hur stora blomsterfång får en kvinnlig lärare ihop i det landet på Internationella kvinnodagen?

OO fick tillfälle att fira kvinnodagsafton i rysk-finländska tecken, med blinier. Recept och system finns det övernog av, det går OO inte in på här. Den första blinin var snäll: smetana, rom och rödlök:Men den andra (eller tredje?) blev dränkt av allsköns tillbehör:Dagen idag har politiska rötter. Den ena finns i Köpenhamn 1910, den socialistiska världsorganisationens andra international (oj, så långt det blev…), där den tyska kommunisten Clara Zetkin föreslog en dag då man skall samlas för att kämpa för kvinnlig rösträtt (som Storfurstendömet införde 1906…), rätt till offentliga ämbeten och bättre arbetsrättigheter.

Den andra roten finns i Ryssland, där kvinnor 1913 protesterade mot det kommande kriget sista söndagen i februari, och fortsatte på samma sätt i några år, de strejkade för ”bröd och fred” – och en kvinnokonferens i Moskva beslöt 1921 att dagens skall firas som ett minne av februarirevolutionens händelser. Det blev 8 mars, på grund av skillnaderna i tideräkning då (juliansk – gregoriansk kalender). 1965 blev dagen helgdag i Sovjet, 1975 utlyste FN dagen som internationell, för jämlikhet, kvinnors rättigheter.

Hur firar man? Det politiska i dagen har bleknat, trots att det finns ojämlikheter i världen ännu. Redan under förra årtusendet infördes en tradition i Lovisa Gymnasium; en en timmes konsert under skoldagen närmast 8 mars ifall den som nu är på ett veckoslut. Han som sa ”av allt folk gillar jag kvinnfolk mest” hade sin sista arbetsdag före pensioneringen för x antal år sedan just 8 mars; en trevlig av myndigheterna åstadkommen överraskning. OO firar endast med ord.Så kom den här bilden i facebookflödet. Sara Danius i sin uppseendeväckande nobeldress, i blommor! Wow! Skapad av Hanna Ericsson på Floristkompaniet, kreationen står på Norrmalmstorg i Stockholm. OO förstod att Danius dotter tagit bilden. Interflora ligger bakom, företagets svenska The Power of Flower Fund  strävar till att få till stånd ytterligare en kvinnlig namngiven staty 2021. Någon skrev att endast 10% av alla människoföreställande statyer i Sverige föreställer kvinnor – och att det finns hela en i Helsingfors. Ojdå.

I hemstaden Borgå då? Jaa-a… OO är långt ifrån expert. Två finns säkert: Fredrika Runeberg (1807-79) och Alva Forsius (1866-1935). Den senare åstadkom Finlands första förlossningssjukhus (1902) – byggnaden är numera vandrarhem i Borgå. OO återkommer till dessa kvinnor när hon har varit på kamerautflykt och inte behöver trixa med bilder…Har den statyn prytts med blommor idag?Hon, däremot, hon har dekorerats inför kvinnodagen, som så många andra kvinnostatyer i Sverige. Birgit Nilsson (1918 – 2005) på Dahlmanska tomten i Båstad. Vem som har åstadkommit blomstersläpet och vem som fotograferat kommer tyvärr inte fram. OO ler åt minnet från La Nilssons memoarer, där denna hovsångerska på sitt dråpliga sätt berättar hur hon tränade och kämpade för att kunna behärska klänningens släp inför sin debut som Tosca.

Ett blommande träd lär också ha utsetts till symbol för Internationella kvinnodagen. OO blev något förvirrad när hon bekantade sig med det, så bäst att låta bli den delen av historien. Hoppas att ni alla haft en fin kvinnodag, både män och kvinnor!

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Mar 08, 2020 @ 16:14:04

  Tack för intressant inlägg igen!
  Jag lär mig både det ena och det andra hos dig.
  Blinier, ja, det gillas.
  Någon kvinnodag firas inte, inte ens männens dag under hösten, men jämställdhet jobbas det på varje dag under året.
  Här blev vi alla, rejält omskakade igår kväll av ett jordskalv. 5.3 på richterskalan.
  En god fortsättning önskas

  Gilla

  • Märtha
   Mar 08, 2020 @ 16:45:22

   Tack, Karin! Ja, inte har det precis firats här heller, endast med ord…. Men jordbävning? Såg en video om en konsert i San Vicente, noterade endast en skakning. Satu, som bor permanent på ön och jobbar på Pestana, hade delat. Synliga följder? Ut med kameran och berätta i bloggen…

   Gilla

   • Karin Eklund
    Mar 09, 2020 @ 01:06:55

    Det gick rätt bra får man nog säga, vad jag har förstått har ingen skadats.
    Skalvet var olika märkbart på olika ställen på ön.
    Hos oss varade det ca 30 sekunder, hos andra längre. Huset där vi bor skakade rejält, tavlorna hängde på sniskan, folk sprang ut på gatan osv..
    Jordskalvet har drabbat gamla byggnader med sprickbildningar, stenar har fallit på vägar högre upp i bergen osv. Grottorna i Sao Vicente är skadade osv.
    Ett efterskalv kom också men svagt. Epicentret var 30 km utanför i havet…sydsydost om Canical
    I stort sett så är det bara små materiella skador som har skett, men omskakande var det.
    Skriver säkert ett inlägg om det efter det att vi landat på åländsk mark igen

    Gilla

   • Märtha
    Mar 09, 2020 @ 09:57:59

    ”Turistskalv”, skulle islänningar ha sagt… Har varit i Island när glasen klirrat i skåpen, det är min jordbävningserfarenhet. För de maxiängsliga har säkert Madeira blivit ett icke-resemål efter det här. Precis som att man inte kan gå på möten i vår lilla stad för att ett visst virus är på gång i världen… Jag är en aning sarkastisk idag – trevligt att du berättade! Snart dags för hemresa, tydligen? Trevlig väderomställning!

    Gilla

 2. Ingrid
  Mar 08, 2020 @ 17:01:30

  Vilken trevlig sed, att ge de kvinnliga lärarna blommor den här dagen. De behöver nog alla bevis på uppskattning de kan få.
  Så fantastisk Sara Danius kreation är. Den var det i tyg och ännu vackrare i blommor, en blid som jag inte sett tidigare.
  Ha en fin fortsättning på söndagen!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 08, 2020 @ 17:55:40

   Jag är verkligt glad åt att jag ”snavade” över de här bilderna på Facebook, de gick att använda i bloggen också. Tyvärr är fotograferna lite okända. Knappast har idén med blommor på statyerna spridit sig så långt, vi hade minusgrader senaste natt så det hade kanske inte varit så lyckat här. Nu blir det fin söndagsfortsättning: mat!

   Gillad av 1 person

 3. Anita
  Mar 08, 2020 @ 18:15:33

  Anade att det skulle komma ett inlägg från dig idag och lika kul att läsa som vanligt. Blinier är gott, väldigt mycket på blinie nummer två, tror jag föredrar ettan … fast jag har ju inte smakat tvåan så det kan jag ju naturligtvis inte säga. Sara Danius klänning gjord i blommor var väldigt vacker.
  Och dagen har varit bra, precis som de flesta dagar är.

  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 08, 2020 @ 19:14:38

   Oj, har jag blivit så förutsägbar? Känner mig ”tvungen” att hitta på något helt konstigt… 🙂 Vi hade verkligt roligt med våra blinier, öste på som tokar, blandade och hade oss. Enda negativa är ju att man blir så fort mätt, blinier är kraftiga saker… Jag tycker att statyn av Birgit Nilsson blev mycket vackrare med blommorna… Ha det gott du med!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: