I blåsten…

När man är i blåsten är man uppställd. Åppställd. Nästan råålöös. Försök själv ställa upp något i blåsten, det hålls inte. Glider iväg om det är halt (har hänt OO själv, skosulorna fäste inte, en absurd känsla…), ramlar omkull och blir blöt om det regnar. Och det har det gjort. Regnat. Nästan vågrätt. I sådant väder går OO inte ut med kameran.

Tillräckligt kontaminasammanblandat? Lördagen den 22 februari, vid 17-tiden, stod OO i blåsten vid järnvägsstationen i Böle (norra Helsingfors) och väntade på en buss som skulle ta henne hemåt. Bussen hade medvind, så glasögonprydda OO måste kolla upp mot både regn och blåst för att kunna ge stannatecken åt rätt fyrhjuling. Kände sig ändå inte vare sig i blåsten eller uppställd, bara blöt. Lösningen kom ju. Fina väskan, gamla ytterrocken och brillorna torkade(s) på den knappa timmen i bussen, tills – det var dags att kliva ut i eländet igen och gå till snällt väntande Lilla Mhy. Men hon var kall, efter nio ensamma timmar.

OO undrade om Ciara och Dennis fått barn som drabbade Finland på lördagen, medförande än en gång rekordhöga vattennivåer. Joho, finska vad-det-nu-är-för-myndigheter började tala om stormen Tuuli (=vind, blåst!) enligt namnsdagsbarnet 22.02. De kunde ju också ha valt det finlandssvenska namnsdagsbarnet Hilda, som kommer från fornsvenska Hildr och betyder strid, kamp. Hildr var dessutom en speciell valkyria som kunde hela och bota sårade kämpar på slagfältet – kanske genom att ge dem en blåsning?

På normalsvenska blir man ställd, rådvill, rådlös, handfallen (just det, i blåsten; man faller på händerna…) Något belägg för ”i blåsten” har OO inte hittat, men känner många som säger så (inklusive OO själv).

Nyheterna på söndag berättade om turister på Gran Canaria som på grund av blåsigt väder blivit blåsta på hemresan. Finfinfinaste sand har yrt in över holmarna, in i minsta lilla springa, i hus och hem, i flygplan… Nu skall alla metallfåglar granskas innan de får lyfttillstånd. Det tar tid. OO mötte en färsk bild på nätet, från välunderrättat, pålitligt och känt håll:Inte fotat genom något filter, det handlar om det verkliga semesterlivet 23.02 2020. Blåsten har lagt sig, men ännu inte sanden. Inte angenämt vara ute… Rapport dagen efter: inte mera gult dis, dags att sopa och sopa…Söndag morgon. Laddade för blåsigt förmiddagväder i hufvudstaden. Magert resultat. Solsken, lite vind, lite rått. Hur fångar man sådant på bild? Enda resultatet var flaggorna ovanför ingången till Balders husTvåvåningshuset byggdes 1813, en schweizisk konditor (det fanns flera sådana i landet då) som hette Clopatt (hur säger man det med finskt/tyskt/svenskt uttal…) ägde det 1851-1913, då det köptes av nykterhetslogen Balder och byggdes uppåt med en festvåning. OO har besökt mysiga konserter där några gånger.Måndag förmiddag, 24.02. Inget plåttaksskrammel på natten, däremot aningen minusgrader. Stenarna i gårdsrabatten är helt kala. Isig kätting som leder takrännevatten sommartid, ampelställningar. Inga stormspår på hela heimani. Träden gungar fortfarande i skrivande stund, skall vi drabbas av en lokal Matti?Gårdsgranen har fått nådatid. Planen var att fälla den över den snöfyllda gårdsrabatten 2020. Den börjar nå sin ålders senhöst, barrar alltför bra. En annan iskätting.Vallmon i samma nämnda rabatt inger lite oro. Nu utlovas temperaturer aningen under noll, kanske lite snö, så kanske…

Ciara (Chiara, tycker hon som kämpar med italienska på skoj) blev Elsa i Norge, Sabine i Tyskland och i Schweiz. Meteorologerna uttrycker en önskan om att de nationella namnsdagsalmanackorna skulle få ge vika för en internationell alfabetisk lista, som faktiskt finns. Efter Chiara kom Dennis, som fick hålla sitt namn i hela Europa. Nu står Ellen, Francis, Gerda och Hugh i tur. De må hålla sig lugna.

I Finland är vi ofta förskonade från de värsta stormarna, vi ligger ju lite ååsiides. Ibland får vi ändå små egna oväder, sommartid kan de komma från söder-öster. Då får vi ta till egna namn.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Feb 25, 2020 @ 10:44:59

  Det var ett stormigt inlägg! Det blåste rejält även här i lördags! Minst lika mycket som de tidigare namngivna stormarna. Tänk att befinna sig på Gran Canaria och ta bilder som redan när dom tas ser gamla och sepiafärgade ut.

  Idag vaknade vi till 4 minusgrader och vindstilla. Nu börjar det vaja lite i de vissna höstanemonerna utanför fönstret så vinden tilltar. Snö hotas med till kvällen! Kommer att kännas konstigt att vakna till ett vitt landskap, om det nu blir så.

  Ha en bra dag i det väder som än blir. För en sak vet vi säkert. Väder blir det alltid!
  Anita

  Gilla

  • Märtha
   Feb 25, 2020 @ 11:27:37

   Ja, Gran Canaria-bilden var verkligen ”gammalbrun”. Bra att spara en sådan bild! Här är det också strålande solsken idag, det blir skogspromenad om en timme, ungefär. Trots en envis krämpa som blir värre av gående. Temperaturen är nu precis noll – ingen temperatur alls, alltså! Här har varit ca -5, och vårt vedeldningssystem strejkar! Ingen fara, huset har ordentlig grundvärme via elektricitet, men det har gått åt en hel del av den dyra varan i natt. Om några timmar torde allt vara klart för brasa i spisen igen! Enligt väderrapporten går snöområdet precis söder om oss. Få se. Ha det gott!

   Gilla

 2. Karin Eklund
  Feb 25, 2020 @ 21:57:22

  Blåsigt bara värre har ni haft ! Ett rätt så typiskt väder när det inte är vinter och isen lägger. Hoppeligen blir det lugnare framöver.
  Här har det också vindat på rejält några dagar sedan förra veckan. Fredagsregn i Funchal, efterlängtat, sedan en svans som fortfarande viftar lite från Saharasandstormen som tog Kanarieöarna på sängen. 26 grader varmt och Karneval i dagar nu.
  Tack igen Märtha för trevligt o blåsigt inlägg!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 25, 2020 @ 22:50:16

   Jo, vi hoppas verkligen att vinden lugnar sig nu. Idag har vi haft klar sol och nästan vindstilla – en nästan fem kilometers rask skogsbilsvägsvandring blev det. Har en facebookvän som jobbar på Madeira och hon rapporterade om lite besvärlig luft, men varmt – precis som på Gran Canaria. Javisst ja, det är ju fastlagstisdag, alltså karneval. Vi klämde i oss var sin fastlagsbulle, årets enda, som vanligt. Rätt dag, och sen inte mera! Nu har vi MINUS 5,4 grader! Men inte en enda snöflinga, verkar som om snövädret sveper förbi över vattnet på Finska Viken. Ha det gott!

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Feb 26, 2020 @ 10:24:29

  Vi har klarat oss väl från både blåst och nederbörd här i södra Spanien.
  Normalt blåser det mer här i mars, så det kommer väl, men inte extremt, gissar jag.
  Håll i hatten!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 44 793 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: