Dagen idag, 19 februari

Den unga småspralliga prästen hade varit på retreat första (enda?) gången i sitt liv. En sådan ”happening” är tyst. Mycket tyst. Svag lugn musik, läsning (ingen radio, ingen TV, ingen dator, ingen telefon…). Inga samtal, förutom enskilt med ledare. Även måltiderna är tysta. Det höll på att sluta i katastrof redan vid första måltiden. Minns fortfarande hans röst: ”Och jag som älskar knäckebröd!” Han var tvungen att rusa ut, ut i skogen och skratta, skratta…. Vem hade hittat på att duka med knäckebröd? Då för 40-50 år sedan hittade man inte så lätt spröda knäckebröd i Finland.

Pröva själv! Är knäckebröd i alldeles tyst omgivning. Det låter en hel del. Även om du inte har paketet ”För hästar och beväringar” framför dig. På 1950-talet fanns det sådant. Stenhårt, krävde starka tänder. Enligt tillförlitliga uppgifter.

Knäckebrödets Dag idag! Alla har vi troligen det smarta födoämnet i något skåp. Nuförtiden nästan enbart det här hos OO, eftersom tandläkaren så snällt påpekade: ”Du har inte precis hårdknäckebrödständer mera…” (Inte segbrödständer heller, för den delen…). Den här triangelformen torde vara bekant för många läsare:OO har tyvärr inte sett de små runda med hål i mitten på länge. Köpte den här burken i Dalarna, en i byn inflyttad norska målade, och den var gjord för just de svenska bröden som också såldes i Finland. Nordisk samarbete. Här fanns alltid knäckebrödet förr, numera har burken andra uppgifter.Kvaliteten och sprödheten på de ovan avbildade bröden (samma tillverkare) är densamma. När saltsuget slår till blir det ofta Kalles Kaviar på en bit. Den lilla flickan, för sisådär 60 år sedan, doppade knäckebrödsbiten (med smör på) i temuggen och slafsade i sig. Inte det mest estetiska, precis, men munnen gillade blandningen.Enligt Knäckebrödsakademin är det blå på kartan ovan ”knäckebältet”. Njaa, lite längre norrut i Finland, tack! Här lär det ha bakats och torkats och lagrats sådana tunna knastrande bröd redan för 1500 år sedan. Lika bra ”katastrofmat” då som nu…

När OO för ca 35 år sedan var borta hemifrån två veckor i stöten på grund av studier, och man, hund och kattor fick ta hand om sig själva saknades alltid knäckebröd när hon kom hem. Mannen såg något skuldmedveten ut, men fyrfotingarna avslöjade: De satte sig på parad i köket på kvällen och inväntade godis, de vek inte undan förrän utdelningen var överstökad. Hunden skulle ha en bit knäckebröd, kattorna lite ”för gott” torrfoder. Och tvåfotingen bredde smör på sin bit. Snart nog deltog alla i kvällsceremonin, flera år.

I Frankrike har det utbrutit knäckebrödsboom i vissa kretsar. Ovan avbildade cocktailknäckebröd är eftertraktade – och de tillverkas ca 8 kilometer från denna skrivplats! Finns alltid i skåpet här också. Johanna som är tillverkare hittade ett gammalt recept och gjorde en variant till en byamarknad – och det blev succé. Hon har gjort en hel del produktutveckling, smaksätter rågdegen på olika sätt och har deltagit i olika mässor ute i Europa. Fransmännen föll bl.a. för lakritsbröd! Svarta. Såg exotiska ut, men… Nåja. De som är gula är smaksatta med gurkmeja. Det är ändå de här, med kummin eller vallmofrön, som är de vanligaste. Fänkål är också ok. Inför jul fanns pepparkakssmakande, gott med blåmögelost, förstås. De som görs inför kräftsäsongen, med dillsmak, har OO ännu inte smakat.Lämplig storlek, lite skålformade, perfekta för ”något smått” till ”någon drink”. Johanna själv tycker att de smakar bäst enbart med smör. OO är benägen att hålla med, även om en klick räkröra är häftigt. Perfekta på ostbrickan.

Tillgången på brödet är begränsad, och rågdegen är inte den lättaste att jobba med. Den klibbar och kliddar och har sig. Innehållet i en rågpåse är inte exakt det samma som i en annan, uppför sig på sitt eget sätt. Åby-brödpåsar finns i vissa butiker, men OO ser alltid till att bunkra upp när de två marknadstanterna träffas.Visst, OO har firat knäckebrödet idag. Den nu i bruk varande brödburken fick en nästan mystisk framtoning här. Om någon timme blir det Johannas bröd med en god ostbit, inhandlad idag. Och te.

Johanna vet om inlägget, men hon betalar inget för det! Helt och hållet OO:s påhitt.

Glad Knäckekväll!!!

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Feb 19, 2020 @ 23:02:53

  Jodå jag har ätit knäckebröd i kväll, även om det kallades frukostknäcke. Knäckebröd kan man inte vara utan.
  När jag var barn fick man en bit knäckebröd att använda som påpetare, som hjälp när man skulle äta och det fungerade bra, men sen var vi tvungna att äta upp den där lite blöta och kladdiga knäckebiten och det var inte så gott.
  Såna minnen du väcker till liv!
  Ha en god natt!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Feb 19, 2020 @ 23:08:38

   Påpetare, bra ord! Johannas bröd fungerar bra på det sättet också, det tar en stund innan det blir genomblött. Bra att jag kan väcka lite av dina minnen till liv! God natt, jo, men det skall bli lite knäckebröd först….

   Gillad av 1 person

 2. Karin Eklund
  Feb 20, 2020 @ 00:42:50

  Snålvattnet rinner, knäckebrödslängtan är stor.
  Hemma äter jag antingen mitt egenbakade och påhittade SegelmaKarins knäckebröd eller det finska Vakkaleipä. Smakfullt, hårt o gott. Hörs gör det också. Ungefär som att ha en häst vid bordet säger Uffe.
  Här finns säkert, någonstans i Funchal, nordiskt knäckebröd men tillsvidare har jag missat det. Bakar annat istället. Grovt o gott, köper från ett bageri ibland det fluffiga

  Leve knäckebrödet och ha en bra dag, igår redan om jag tänker finländsk tid, här fortfarande idag, portugisisk tid.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 20, 2020 @ 01:19:50

   Det finns väl ingen IKEA ännu på Madeira… Men med den mängd finländska och svenska turister som vistas där vore det underligt om inte ens Pestana har någon form av knäckebröd… Just ljudet gör att jag sällan äter nuförtiden, men hälsa Uffe att det låter verkligt gott när en häst äter! Jag har många gånger stannat i stallet och bara lyssnat… Har aldrig bakat knäckebröd, däremot nog en hel del annat. Nu har jag ”knäckat” Johannas bröd tillräckligt för idag – med god finsk vitmögelost… Nati nati!

   Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Feb 20, 2020 @ 08:40:41

  Johannas knäckebröd är toppen! Och jag gillade faktiskt den med lakrits – har inte hittat den själv i någon affär eller på Reko, men en bekant bjöd på den. Annars är vallmofrövarianten min favorit. Helst bara med lite smör på.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 20, 2020 @ 10:22:09

   Tror att lakritssmaken bakas endast på beställning. Jag föredrar de mer neutrala smakerna i skåpet, pepparkakan fungerade som julsmak, men inget jag skulle äta året om. Måste försöka få dillsmaken när sommaren kommer – måste försöka få lite ”misstag”, kanske… Dessutom har hon bakat småbröd med chili (gissa varifrån den kommer), på prov. Har lagt in beställning till början av augusti.

   Gilla

 4. Anita
  Feb 20, 2020 @ 13:13:40

  Vilket sammanträffande. Sitter just framför datorn och äter lunch … och som nästan alltid ingår två knäckebrödsmackor (bor ju i knäckebrödsbältet). Skulle aldrig kunna vara utan dom. Magen behöver fibrerna, i varje fall kan jag skylla på det. I barndomshemmet åts mycket knäckebröd och då alltid de runda kakorna med hål i mitten. Ibland kunde jag äta en hel kaka själv … jo det är sant. Men inte visste jag att det var knäckebrödets dag igår (åt två till lunchen då också). Men nu vet jag.
  Tack för ett som alltid trivsamt inlägg. Nu ska jag avsluta lunchen, en halv knäckebrödsmacka återstår.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 20, 2020 @ 13:51:46

   Knäckebrödsakademin borde vara lite mer aktiv! Jag tycker om att lyfta fram ”saker”, platser och människor (inte precis i den ordningen) och också få lite personlig touche på det hela. Tror jag måste söka fram prästen jag nämner i början, om han själv kommer ihåg… Gillar knäckebröd, men min man har tuggljudsfobi (eller vad man nu skall kalla det) – så det är ytterligare något jag gör hemma när ingen är hemma! Ha det gott och tack för all din positiva feedback!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 44 792 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: