Vem kan leva utan dessa?

”Pennor – sådana köper man inte, de ges och tas och fås!” Den något konstiga devisen har OrdOdlaren följt i minst 20 år. Studiehandledarna i gymnasier översållades med pennor, speciellt under de tider ”postgymnasiala” skolor slogs ihop och bytte namn i en rasande fart. Nya namn betydde nya pennor, namnen trummades in den vägen. Kanske.

En grupp levnadsglada studiehandledare gjorde pennsamlandet till en sport, tipsade varandra om bra pennor och jämförde skörden vid mässdagens slut. Ett och annat outslitbart finns kvar:Flera seminarier plus mässor ordnades på rödvita båtar, konferensutrymmenas blyertspennor varierade i form under årens lopp. Den vitas namn är nästan bortnött av flitig användning! OO skriver alltid kladden till både inlägg och andra utläggningar med blyerts. Sällan används pennor som skall vässas, även om sådana också ingår i hemmets pennarsenal. Jo, prima pennvässare finns också, på säkert ställe.Just nu finns endast tre sådana här i aktiv tjänst. Slängs när de ger upp. Bilbärgningstjänst Frejborg. ”Pojkarna” på Lilla Mhys serviceställe är införstådda med och ler åt OO:s system: hon tar en reklampenna vid varje besök. En när bilen avlämnas, en när den avhämtas – blir räkningen för hög resulterar det i två pennor. Frejborgs telefonnummer är guld värd på vägen!Visserligen ringde OO serviceverkstaden när Lilla Mhy i juli 2019 behagade säga upp samarbetsavtalet med sin ägare, fågelvägen ca 200 meter från nämnda serviceställe. Visade sig vara dubbeltur i oturen. Arbetsledaren (på bilden ovan) svarade: ”Jaha, du är där… du behöver bärgningsbil… vänta… Jo, Frejborg är här på lunch, ser jag. Ett ögonblick! PAUS…PAUS… Är du kvar? Han tar bara en kopp kaffe, sen kommer han!” Proffsiga Frejborg dök upp, och glatt småpratande ordnades skjutsen. Han hade dessutom den goda smaken att placera Lilla Mhy bredvid en ”syster”. Kunde inte låta bli att ropa åt karln på bilden: ”Är du säker på att du tar rätt bil nu?”En gåva. Glitterpenna med skärmfunktion. Den svarta övre ändan fungerar som ersättare för fingret på telefon eller annan pekskärm. Bläckpatronen är utbytbar, men den ovanliga formen på den gör att pekändan används nästan oftare än skrivändan. Bra att ha.Resemässa. Livsmedelsverket höll tävling ned frågor om vad man i matväg för föra in till Finland. Frågorna och svaren har OO glömt (”sehän sanoo järkikin”, tänkte hon, ”förnuftet berättar”), men den smått eleganta pennan fick hon behålla. Elegantheten kommer inte så bra fram på bilden, eftersom fotografen föredrog att fota det finska namnet på livsmedelsverket.BJR hittade den här på samma mässa. Reklam för den enligt sig själv (och andra) glada kommunen Ingå. En kille med grå skor med svart hätta, vita påsabyxor, svart skjorta med grå krage, randig slips och en härlig uppsyn. OO funderade länge på vad hårburret kan tänkas ha för funktion. Märkte sen att hon borstar sig i ansiktet när korsordsgåtorna kräver mera tankeverksamhet.

Snart nog tillkom ytterligare en association. På bilden är pennan i skrivläge, se längst nere. Då kom OO osökt att tänka på James Bond-filmen där den äldre ständigt sura kvinnliga östagenten med alla medel försöker ta kål på 007. Hon uppträde bl.a. som ”betjänt” med utskjutbar vass skospets… PAUS för forskning: From Russia with Love, 1963 (Agent 007 ser rött). Sean Connery, den kvinnliga agenten Rosa Klebb spelades med verklig inlevelse av österrikiska Lotte Lenya.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. gillasvardag
  Jan 29, 2020 @ 20:39:18

  Hemma hos oss finns det mest bara reklampennor, de ända jag köpt är några färggranna kulspetspennor, för gratulationskorts tillverkning…t.o.m blyertspennorna är reklampennor

  Gilla

  • Märtha
   Jan 29, 2020 @ 22:53:36

   Ja, så ser det väl ut i de flesta hem nuförtiden. En gång i mitt liv var jag verklig ”pennsnobb”, bara vissa märken dög. Men då skrev jag många brev och var noga med pennans hastighet så att handstilen skulle bli bra. Sen insåg jag att handstilen är mer beroende av mig själv än av pennan… Blyertspenna har jag också ratat alltför mycket. Nu är den mitt käraste arbetsredskap. Ha det gott på skid-FM, jag tittar i TV och kikar efter bekanta i publiken…

   Gillad av 1 person

 2. gillasvardag
  Jan 29, 2020 @ 23:00:43

  Det kunde vara stor skillnad på pennorna, inte ville man skriva brev med vilken penna som helst.
  Tack tack, vi stannar nog hemma o tittar i köksfönstret, fast det är ju en bra bit ifrån ändå, så vem som är vem kan vi inte urskilja, men kanske vi oxå ser dem i tv-rutan… Vi är båda så förkylda så ute vill vi inte stå…

  Gilla

 3. Karin Eklund
  Jan 29, 2020 @ 23:40:43

  Jag har varit snudd på en obotlig pennoman, men har bättrat mig. Pennor slinker inte lika lätt ned i fickan som tidigare under möten av olika slag. Aldrig medvetet, det bara blev så. Nu väl medveten om pennomanen inom mig så händer det inte lika ofta. Även de egna pennorna har fått fötter ibland, också omedvetet, hittat en tillvaro i någons bröstficka eller handväska. Vilket antagligen bara är ett bevis på att pennomansläktet är stort.
  Reklampennor sparas för vänner som samlar pennor. Ett par av dem har lådor under sina sängar fyllda med pennor. Dock inte alla komna från mitt håll.
  Ja, vem kan leva utan dessa?
  Tack för trevligt inlägg igen!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 30, 2020 @ 10:41:10

   Jag hade en kollega under några år som ständigt hävdade: ”Jag vet inget annat om pennor än att de ökar i antal under dagens lopp!” Vi andra lärde oss att hålla våra egna pennor i fickan/i väskan… Min avlidne man hade en låda med reklampennor, en låda som jag inte visst om förrän han hade avlidit. Jag orkade inte börja leta efter samlare, så lådans innehåll slängdes. Alla pennor var obrukbara, många av samma sort. Vägrar samla på pennor, använder dem… Ha det så gott, här är regn och grått…

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Jan 30, 2020 @ 13:01:25

  Jag har några gamla Ballografpennor, annars är det mesta reklampennor. Framför allt från olika hotell jag varit på. De liksom bara har hoppat ner i min väska och sedan använts flitigt tills de är slut och ersätts av andra. Otroligt att de håller så länge som de gör.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 30, 2020 @ 13:35:23

   Jo, även från hotell har jag plockat pennor – men jag provar dem först! Vi studiehandledare hade verkligt roligt under våra ”samlingsvandringar” på utbildningsmässorna. Och nu roar jag ”pojkarna” på bilservicen. Där är nu en nyanställd, som i höstas blev införstådd med systemet, och han undrade var gränsen mellan en och två pennor går. Hoppas att han inte får se det… 🙂 +2,1, rått och grått.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 517 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: