Varde ljus, värme och kraft!

Dagen efter. Ännu en gång. OrdOdlaren borde lära sig att göra sonderingar i god tid, men det lyckas liksom inte. Tröstar sig med att Jarl har namnsdag idag, och honom minns hon som lång. Pappa berättade att en med Jarl befryndad mansperson kallades Lamptändarn. Han var den enda som nådde upp till och kunde tända en viss lampa.

Elektricitet. Det var ”Elens Dag” igår i Sverige, 23 januari. Och då skall vår ständiga följeslagare i vardag och helg hyllas. Vad passar bättre än Tage Danielsson och ”Elektricitetsvisan”? OO hör den kännspaka rösten, och har alltid trott att han sjunger ”lektris”. Kollade texten på nätet, men… ”Allt går ju med elektricitet, elektriskt, de’ e’ nåt konstigt…”. Han kunde ju ha använt OO:s grundspråk! ”Lektris” heter det. Säger hellre så än ”el” i den dag som i dag är.

Men: Hasse och Tage har inte skrivit den visan, trots att Allvetande Wikipedia skriver en ”låt” av dem. Skånska Lasse, bondkomiker, skrev visan och framförde den, och till 88-öresrevyn 1970 hade Hasse och Tage lite skrivit till och korvat om, och visan fick sin renässans vid drygt 40 års ålder. OO publicerar inte texten här, ni kan googla och le åt att det strömmar härs och tvärs igenom tråden och om det går en propp så får ni göra en volt och hålla värmen! Härliga ordvändningar och rim, minsann.

En gång i slutet-mitten av 1970-talet ransonerades elektricitet i Finland, men OO hittar ingen information. Man hade ström två timmar i stöten, men hur länge höll det systemet? Skulle knappast gå idag, men ho vet. Kan någon ge upplysningar (!) om det förfarandet?

Elberoende (lektrisberoende)? Jovisst. Man kan också googla på det ordet och hitta vad den unga kvinnan svarade på en muntlig enkät för ganska så länge sedan: ”Nej, jag är inte särskilt elberoende eftersom jag jobbar och bor mitt i stan”. Psykologiläraren avvände citatet i undervisningen, och eleverna, bosatta i småstad och på landsbygd, begrep inte ett dugg om hur denna kvinna tänkte.

Visst är det bra med elektricitet, men man borde kanske ta sig en funderare…Sladdar och laddare i all ära, men… Jo, stearinljus, tändstickor och ficklampor finns på kända ställen. 1½ liter vatten i flaska borde finnas i kylskåpet, det skulle vara skönt att ha en liten snygg gaskokplatta (finns sådana?). Gasgrillen bor i ett lider vintertid. Konserver. Knäckebröd finns alltid! Optimisten tror ändå att det skall klara sig, utifall om…

På 1950-talet nådde den lilla flickan inte upp till strömbrytaren på väggen. Kommer ni ihåg? De där oftast svarta som man skulle vrida eller knäppa eller göra något annat med. Strömbrytarna har designats om och flyttat nedåt, men varför flyttas el-uttagen sällan uppåt, de är oftast på krypnivå ännu. Förstå sig på traditioner och modenycker…Tja, vänta nu… Vilken lampa styrs av den här knappen? Fortfarande, efter nästan tio år, lite av ett mysterium för OO. Men när lampan väl är tänd, då är den bra! I dess sken tillbringas största delen av den vakna tiden. Läsa, skriva, lösa, äta, se på TV, dricka te. Perfekt.En annan taklampa är ett verkligt konstverk. Men när det skall jobbas i det här rummet krävs lite mer i ljusstyrka. Njutljus, det är vad den ger:Och lektris förbrukas, det påminner den här manicken om. Den finns också lämpligt inom synhåll och det märks när någon frys eller ugnen eller något annat mera lektriskrävande går igång.Solpanelerna på taket är inte mycket att hurra för så här års, men nu är de ju inte snötäckta, tyvärr/till all tur (välj det som passar bäst). Så det kan t.o.m. tillverkas en kilowattimme per dag i bästa fall!Elden i spisen värmer vatten som går ut i elementen och på så sätt värmer huset. Men systemet kräver lektris! Vid elavbrott vintertid behövs kläder och plädar. Hittills ok.Skriften är ihoptuggad under en översättning om utrotning av invasiva växter. Slöheten tog över.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Jan 25, 2020 @ 09:55:29

  Elberoende. Jo minsann. Har ingen öppen spis eller ens en tältkök eller vad de där små manickerna heter som man kan laga mat på utomhus – och vid behov inomhus, om det blir elavbrott. I höghus finns inga eldstäder (om husen inte är mycket gamla).
  Och den som lyckas flytta upp eluttagen högre upp får mitt fulla stöd. Minns att det i säljargumenten för ett höghus under planering nämndes att eluttagen är på brösthöjd. Tyvärr var lägenheterna för dyra för att komma i åtanke, så jag får fortsätta att huka så länge det går.
  I dag lär du får egenproducerad el!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 25, 2020 @ 10:14:23

   Stormkök… Ett sådant vill jag inte ha. De ser alltför rangliga ut, och när gasgrillens gasbehållare sällan blir lämpligt tom till vintern och ändå måste förvaras lämpligt enligt regler, så vore en gasplatta, en snygg sådan, att föredra. Efterlyser en med endast en ”platta”. ### Solen ligger så pass lågt att det inte blir så mycket över en kilowattimme idag, tror jag. Alltid något… Ha det gott!

   Gilla

 2. Anita
  Jan 25, 2020 @ 10:21:29

  God lördagmorgon Märtha! Det var ett upp-lys-ande inlägg du levererat. Och så bra att du håller ordning på vilka dagar det är här för inte hade jag en aning om att det var Elens dag den 23 januari.
  De där svarta strömbrytarna med knapp som skulle vridas minns jag. Tyckte knappen gick så trögt för en liten flickehand. Ordet lektris har jag däremot aldrig hört här. Vi säger nog kort och gott bara el tror jag. Men elektricitetsvisan med Tage Danielsson minns jag naturligtvis.
  Solpaneler skulle vi gärna ha men har fått reda på att vårt tak ligger ”fel” för att producera el (vilket fyndigt rim jag fick till).

  Minus två grader på morgonen och vindstilla. Morgonpromenaden var riktigt skön. Nu är frukosten avklarad och solen har stigit på himlen och det ser ut att bli en vacker dag … åtminstone till att börja med!

  En fin helg till dig!
  Anita

  Gilla

  • Märtha
   Jan 25, 2020 @ 18:07:58

   Tack för det, Anita! Här blåste kall nordlig vind, men min nästanfyrakilometersstig går rätt mycket i skogen, så när jag väl fick upp flåset så kändes vinden inte så mycket. När jag hade skrivit inlägget så löpte översättningsidéerna mycket bättre! Fick till några formuleringar, och nu skall jag försöka fortsätta, har en knapp tredjedel kvar, och vill sända iväg det i morgon! Har ett nytt slött inlägg i huvudet… Skön söndag till dig!

   Gilla

 3. Karin Eklund
  Jan 25, 2020 @ 21:35:16

  Ack ja, nog är vi alla lektriskberoende alltid, säger jag med fem strömlösa Alfridadygn fortfarande i färskt minne. Har förstått att många bävar fortfarande så snart det blåser upp och det gör det ju när vintern är så ovintrig och ingen is har lagt sig.
  Återigen har du trollat med orden så förtrollande.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 25, 2020 @ 22:38:03

   Trolla förtrollande med orden… Tack! Måste bara skriva något annat när jag fastnade i en översättning om vresros… Jovisst bävar man för elavbrott, men kanske man klarar sig med det man har… Här har vi nu -3, men ingen snö…

   Gilla

 4. Carita Liljendahl
  Jan 26, 2020 @ 21:50:59

  Krisberedskap – känns både bra och mysigt att läsa om det!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 26, 2020 @ 22:05:10

   Mysigt och mysigt – men under hela min barndom haltade allt så pass mycket att jag nuförtiden alltid ”måste” ha lagren fyllda…
   Tack för att du visar att du har läst!!

   Gilla

 5. Susie på Stjärnarve...
  Jan 27, 2020 @ 12:19:32

  Först, medan jag kommer ihåg det – peach-drycken var riktigt god – och betydligt billigare än äkta champagne!
  Det där med elavbrott har man fått lära sig att leva med sen vi flyttade hit till ”öjn”. Så vi är alltid beredda med både ljus och ljuständare, samt med lite extra förnödenheter i matväg.
  Däremot dricker vi inte kaffe, så vi behöver ingen termos med varmvatten. Eftersom vi tydligen bor på slutet av en lite udda elsträckning så har vi ofta el fast våra vänner i Eksta har avbrott och då har vi fått ställa upp. Dom har vallfärdats hit med sina termosar….. *fniss*
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Märtha
   Jan 27, 2020 @ 14:36:01

   Tack för det! Här i huset dricks inte heller kaffe, däremot kopiösa mängder te, så… En endaste gång har jag behövt avhämta hett vatten i termos från staden – man skall komma ihåg att ha bilen tankad också… Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 517 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: