Mål och tider på alla tider

”Mål, mål, mål, mera mål, och mål, det kommer det att bli…”, sjöng Markoolio (Marko Lehtosalo). Förfäras dock inte, lilla läsarhop. OrdOdlaren tänker inte börja skriva om fotbollsmål eller sådana i innebandy, inte i ishockey heller. Nä, inte modersmål heller. Däremot morgon-, mellan-, middags- och – nä, inte skrov-. Och lite annat. Intressant ord. Mål.

På 1960-talet kom målen tätt, sommartid. Hur hann vi arbeta? Å andra sidan blev det en rytm i arbetet. Väckning klockan 05.30, ett eller två glas vatten, ut i föusi och ge mat åt korna – den ko mamma just då mjölkade mådde bäst om hon fick äta samtidigt. Sen skulle kalvarna, som muade hungrigt och kraftigt åt tonåringen, ha sitt. Mamma släppte ut korna på bete, sen blev tonåringen ensam med städandet. Ut med skiten, in med halm (kornas bädd) och hö färdigt till kvällen, det skulle sopas och snyggas till, vädras. Under den tiden satte mamma fram ”mat” inne: te, bröd, smör, mjölk, eventuella pålägg, rester från gårdagen, kanske gröt. Målet hade inget namn, åts i lugn och ro, dagens skönaste.

Förmiddagskaffe, mat, eftermiddagskaffe följde sen på varandra med två-tre timmars mellanrum. Arbetet däremellan varierade säsongsvis och med vädret. Vid femtiden var det föusi igen, och efteråt, vid sju-åttatiden, lite mat igen. Rester, te, bröd – helst mammas hembakta hålkaka där mjölblandningen var enligt systemet ”skaka lite ur varje påse”.

Morgonmålet är fortfarande dagens bästa, även om det numera är ganska litet.En deciliter müsli (köpt) med frusna (eller färska) egna bär och eget äppelmos. Knastrar lämpligt mellan tänderna.Ägget med egenblandat chilisalt och det lilla pillret. Dagen blir inte rätt om OO inte får sin lilla chilidos med ägget. Vanligt salt passar bara inte.Och, förstås, te med lokalproducerad honung. Muggen har gjort en lite längre resa till bordet, men det var länge sen. Har lagom tjocka väggar och passar bra i handen.

Det här räcker för att bryta nattfastan – breakfast. ”Eftersom ordet är mera sällsynt i Sverige finns det inga starka skäl för oss i Finland att envisas med att äta morgonmål”, skrev den finlandssvenska språkgurun 2011. Det har inte sjunkit in i OO. Ät ”frukost” istället, ville nämnda guru framhäva. OO har envisats med att påstå att sådant är enbart för gifta kvinnor, men… Ordet kommer från lågtyskans vrokost (vro=tidig, kost=måltid), det man åt efter dagens första arbetspass (se ovan!). Förr i världen – för inte såå länge sedan – sa man frukost om det som kallas lunch nuförtiden. Dagens huvudmål i OO:s ungdom. Lunch, ja. Från engelskan, i svenska sen 1852. Troligen av spanskans lonja (=brödskiva, smörgås), enligt SAOB.

I Danmark äter man först morgenmad, senare spiser man frokost, påstår Allvetande Wikipedia. Än middag då? Mitt på dagen? Sen sover man middag – så gjorde pappa. På golvet. Efter ca 15 minuter flög han upp, sade ”jaha”, och så var det arbetsdags igen. Då var klockan sisådär två, och det var eftermiddag. Om man äter middag klockan 20, när är då eftermiddagen?

En hel del har ändrats, och målen varierar från plats till plats. SAOB om mål:

 1. avsett resultat av verksamhet (delmål, framtidsmål)
 2. avsedd slutpunkt för förflyttning (resmål)
 3. område avsett att träffa (stå i målet)
 4. poänggivande spel av boll eller puck över motståndarlagets mållinje
 5. (intagande av) mättande mängd föda (ett mål mat)
 6. juridiskt ärende som prövas inför domstol (civilmål)
 7. förmåga att tala (ha mål i mun, målbrott)
 8. dialekt (dalmål, gutamål)

Ack, om OO kunde teckna, vilka bilder hon kunde servera, roliga kombinationer surrar i huvudet, men kommer inte längre än så. Fantisera själva!Hoppas på att få träffa den här kreativa kortmakerskan om två månader, kanske hon redan har börjat rita målbilder?

Dagens mål var i alla fall skogsbilsvägsvarannandagsvandring. 4,88 kilometer. OO är nöjd med sig själv.

14 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jan 21, 2020 @ 22:00:37

  Så väl jag känner igen de där matrutinerna på landet. Min mamma var och hjälpte till med betgallring någon sommar när jag var nygift och hon tyckte att vi inte gjorde annat än åt och drack kaffe och då hade vi hunnit med flera mål innan hon anlände.
  Åke låg också och på golvet och vilade middag och han somnade omgående och snarkade och sov hur gott som helst även om det stod ett barn och använde hans mage som pall för att nå upp till bordskanten.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Jan 21, 2020 @ 22:27:20

   Tack för det, Ingrid! Jobbet var fysiskt och krävde en hel del ”bränsleintag”. Har märkt att jag allt mer övergår till de där arbetspassen på max två timmar… Men ”power nap” lyckas jag inte med… Även om det inte var roligt att vara pappas dräng hela sommaren så gillade jag sist och slutligen att jobba på – på veckosluten hade jag ledigt, om det inte var speciellt bråttom med t.ex. höbärgning.

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Jan 22, 2020 @ 10:27:56

  Jag som inte gillar frukost, har aldrig gjort det. Bara ätit för att man skulle göra det eller mamma tvingade mig att äta något innan skolan började. Nu har jag gett upp och skippar frukost, äter havregryn, yoghurt och frukt vid lunchtid istället, då är det gott med mat.
  Å andra sidan har jag aldrig haft ett fysiskt krävande jobb, då är det kanske lite annorlunda.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 22, 2020 @ 10:52:36

   Jo, folk bryter nattfastan vid olika tidpunkter, och det är ju vars och ens ensak! Magen bestämmer. Medan jag bodde hemma under skoltiden kunde jag sitta och dricka te i stora mängder innan det var dags att bege sig till skolbussen. Systemet med någon timmes fysiskt jobb innan magen skall ha sitt passar egentligen mig bäst… Nu skall jag här i barmarkens januari läsa ditt snöinlägg… Ha det gott!

   Gilla

 3. Anita
  Jan 22, 2020 @ 10:37:54

  Åh vilken rolig läsning Märtha! Du behöver egentligen inga bilder till dina inlägg, du målar med dina ord (märket du ordvitsen, mål-ar med dina ord). Och jag är inte mållös för jag har för en stund sedan ätit frukost. Jo, så säger vi i familjen. Håller med om att det låter som det är den gifta kvinnans mat. Och då vi alla ätit har det även blivit mankost och hundkost.

  Förlåt en tramsig kommentar men ditt inlägg livade upp mig. Här blåser det rejält idag med +2 grader och sol. Ikväll ska vi gå på ishockey och då hoppas vi på mål, mål, mål …

  Ha det gott!
  Anita

  Gilla

  • Märtha
   Jan 22, 2020 @ 10:45:45

   Men Anita, vad skall jag förlåta? Jag tackar och bockar för dina vackra ord, det är så innerligt trevlig att få veta att du – och andra – läser det jag skrivit och gillar det! Ha en bra dag – idag planerar jag lite översättnings- och städningsarbete… +1,0, lite under 0 i natt. Bar mark.

   Gilla

 4. Nancy Lökfors
  Jan 22, 2020 @ 11:30:36

  Mamma hade frukosttimme på jobbet. En hel timme då hon åt medhavda smörgåsar, vad hon drack till vet jag inte. Det var annat än de 25 min de flesta har nu för att gå till ett lunchställe, snabbt plocka åt sig mat och snabbt äta upp den för att rusa tillbaks till arbetet.
  Jag hör till dem som bara inte kommer igång om jag inte får äta något i lugn och ro på morgonen.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 22, 2020 @ 13:27:40

   Under hela min lärartid hade vi 40 minuter lunchpaus i skolan, det var då jag lärde mig ordet – från 1976, alltså. Före det torde jag inte haft benämningar på dagens matintag. Aamaiainen, päivällinen och illallinen kände jag till, de orden använde mamma också i sin svenska…

   Gilla

 5. Susie på Stjärnarve...
  Jan 23, 2020 @ 12:47:25

  Det där med tider för olika mål är så olika beroende på var man bor, på landet eller i stan, i Sverige eller utomlands osv. Dessutom beror det på hur gammal man är!
  Jag har märkt – på min käre gubbe – att han vill ha lunchen mer som frukost vid elvatiden numera, medan jag själv vill äta den mitt på dagen.
  Själv tycker jag det blir alldeles för tidigt så numera äter vi oftast inte lunchen tillsammans. Vilket är trist… 😦
  Beroende på den tidiga lunchen vill han ha middagen redan klockan fyra och sen dessutom ett lättare kvällsmål. Men där har jag gett med mig och äter middagen tillsammans med honom – och sen hoppar jag det där med lättare kvällsmål.
  Men… jag blir oftast tvungen att ta en macka på kvällen eftersom jag inte lägger mig förrän vid midnatt. Det är inte heller bra….. 😦 😦
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Märtha
   Jan 23, 2020 @ 13:24:59

   Jovisst, det är lite knepigt med alla de där mål-benämningarna. Vår dagliga lunk med vår vokabulär är ett sent morgonmål, någon testund och mat vid 4-5-tiden, beroende på kvällsprogram. Kvällsätandet försöker vi minska på med stor kraft…

   Gilla

 6. Karin Eklund
  Jan 23, 2020 @ 13:08:12

  Jag började också mina dagar med enbart vatten och märker att det är ungefär lika nu, fastän vattnet har fått mera kaffefärg. Har fortfarande svårt att äta fast föda vid uppstigandet. Måste invänta kroppens uppvakning ordentligt först.
  Tack Märtha för ett återigen ett måleriskt, nästan sjungande inlägg. Du målar med orden. Resten får läsaren tänka själv.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 23, 2020 @ 13:28:35

   Oj TACK, Karin! Vet inte hur jag skall bemöta de vackra orden! Skriver nu bara det som går ut ur huvudet via fingrar, penna och tangenter… Mitt flitiga läsande av Bang, Cello, Kar De Mumma och andra liknande i ungdomen har kanske burit frukt? Här hade vi -2,5 i natt. Alltid något. Nu +0,9 igen.

   Gilla

 7. Carita Liljendahl
  Jan 26, 2020 @ 21:52:18

  Du är en sann ord-trollare 🙂 Gillar ordleken med MÅL i idrott och mål att äta och mål i munnen ska man ju ha 😀

  Gilla

  • Märtha
   Jan 26, 2020 @ 22:02:00

   Ja du, det odlas verkligen ordvändningar och svängningar i det här huset… Ibland vägrar jag säga något, eftersom det hela tiden vänds och svängs på… Läste om propolis i dagens Uusimaa. Pro-polis, vad är man då? Och så vidare.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 462 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: