En kvinna som gjort mer än vi vet…

Den skånska fyrapersonersfamiljen var på sitt första besök i Finland, 1990-talet. Efter intagen middag ställde sig OO för att diska, skånemamman kom in: ”Jag kan tor… Va? Har du också ett sånt där skåp?” Hennes min var obeskrivlig. Familjen hade gjort en liten rundresa i Finland, övernattat i en stuga. Där upplevde skåningarna för första gången ett torkskåp för disk. Deras reaktion var då: ”Vilken smart stugägare som har hittat på det här!”OO:s nuvarande torkskåp är smalare – mindre – än det dåvarande, eftersom det här köket är annorlunda planerat. De flesta hem i Finland har fortfarande ett skåp med ”gallerhylla” rakt ovanför diskhon – i vissa nya kök finns dessutom en liten ”dropplåda” under. Man placerar alltså det man diskat där, tallrikar, glas och koppar och kippor lufttorkar tills de behövs nästa gång. Smart, va?Här är ”uppfinnaren”, Maiju Gebhardt (1896 – 1986). Hon utbildade sig till hushållslärare i Sverige, anställdes i Småbrukarnas centralförbund (som hennes pappa hade grundat) 1923 som konsulent och reste land och rike runt, besökte och upplyste husmödrar på olika tillställningar om sådant som kunde underlätta deras vardag.

Kvinnorna betungades speciellt mycket under kriget, och denna driftiga kvinna anställdes 1943 av (håll i er nu) Arbetseffektivitetsförbundets hushållsavdelning. Ett av de första hon gjorde i den befattning var just torkskåpet. Hon ”placerade in” torkställningen av trä, som hon sett under sin utbildningstid i Sverige, i ett skåp. Ritningar kom redan 1945, och tre år senare startade industriell tillverkning. Mycket snart ersattes träinredningen av olika former av metall.

Maiju lär ha varit en humoristisk och kreativ kvinna som höll ypperliga föredrag, ordnade kurser och studiebesök – och sa dessutom att husmödrarna bör lära sig att slarva – hutiloida – också. Hon ”predikade” om vikten av vattenledningar inomhus (1960), centralvärme, ergonomiska dörrhandtag och hur förvaringsutrymmen och trappor inomhus borde placeras, lämpligaste placering för vedlider och bastubyggnad utomhus. Med mera. Allt för att underlätta hushållsarbetet.

”Rahatta voi rationalisoida” var en av hennes paroller – ”man kan rationalisera utan pengar”.  Det sägs att allt fick sin början när pappan hade brutit benet och insåg hur många onödiga steg hans hustru var tvungen att ta i hushållet. Familjen hade fått ett diskussionsämne.

Varför ”uppfinnare” inom citationstecken? Det finns dokumenterat två beviljade patent på torkskåp i USA från slutet av 1920-talet. Där blev det tydligen ingen succé. Ingen patentansökan har inlämnats i Finland. Men torkskåp torde finnas i varje hem, även om de är mindre nu, på grund av den här manicken,som är rätt så sällan i användning i det här huset. OO vet inte hur den startas!

OO har levat med torkskåp i hela sitt liv, med undantag för en studentbostad. Ett sådant fanns redan i det lilla hem som föräldrarna byggde 1948. Har aldrig frågat hur de fick reda på den skåpvarianten.

De varierande disktorkställningar OO träffat på utomlands har känts klumpiga (ovana). I alla dessa uthyrningslägenhetskök skulle ett torkskåp rymmas hur bra som helst, men man vet inte om… På några ställen i Sydafrika skötte städerskan om diskandet, kändes lite väl lyxigt…Visst är skåpen här alltför fulla av allsköns fat och koppar och glas, men blotta tanken på att hela tiden cirkulera dem mellan bord, diskmaskin och skåp avskräcker, nästan. Man skall ju komma ihåg att köra igång maskinen också… OO har vissa besvär med den andra husmorshjälpen som hon också levt med i nästan hela sitt liv. Tvättmaskinen borde ha tömts för två timmar sedan…

 

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Natalia Podolyan
  Jan 16, 2020 @ 12:54:52

  En verkligen fantastisk uppfinning!

  Gilla

 2. Karin Eklund
  Jan 16, 2020 @ 15:46:20

  Jag är alltid förvånad att man i stort sett bara hittar de fiffiga praktiska torkskåpen i Finland. De är ju så himla bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 16, 2020 @ 15:52:35

   Jag håller med dig till femhundra procent, Karin! Och du njuter i varmare klimat ännu… Gick just en fyrakilometersrunda i småregn, +4,6 grader, men inte är det roligt med tredje novembermånaden i rad. I mina gamla dagböcker finns det nog regn och plusgrader antecknat i januari också, ganska ofta, t.o.m – och så har det snöat och varit kallt i februari…

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Jan 17, 2020 @ 13:16:04

  Jag har genom en vän hört talas om dessa torkskåp i Finland.
  De finns faktiskt också i Spanien, jag har ett i mitt kök, så praktiskt.
  Kul att få veta historian bakom.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 17, 2020 @ 17:56:48

   Så trevligt! Är det någon finländare som har varit med och byggt? 🙂 Jag tror att jag är så van vid skåpet ifråga, så om jag stöter på det utomlands så reagerar jag inte alls. Idag har vi en torrare dag, men +4,5 ändå. Lite blåsigt. Ha det gott!

   Gilla

 4. Nancy Lökfors
  Jan 19, 2020 @ 10:14:26

  Torkskåp är toppen, även om jag använder diskmaskinen också. I stugan, 16 kvm, har jag bara en hylla ovanför bänken där jag diskar, i stora handfat. Så jag skaffade en ställning att ställa disken i. De fanns förstås i den svenska affären som på äkta finska uttalas slaasålsånn,.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 19, 2020 @ 10:25:55

   I semesterköken utomlands är torkställningen alltid i vägen för andra köksaktiviteter, tycker jag. Och jag är för lat för att torka varje gång jag har diskat. Så är det när man är ”uppfostrad” med det geniala torkskåpet. Tack, Nancy!

   Gilla

 5. Anita
  Jan 21, 2020 @ 10:11:50

  Det verkar ju väldigt praktiskt. Och jag har aldrig någonsin hört talas om det. Fattar inte att skåpet inte finns här. Tyckte våra designers att det tog för mycket plats från annat tro eller vad kan orsaken vara. Hur som helst, mycket bra uppfinning!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 21, 2020 @ 10:42:04

   Hej, Anita! Jag tror att idén med torkskåp aldrig har marknadsförts utanför Finlands gränser. Efterkrigstiden gick troligen helt åt att klara upp situationen inne i landet, och när ”utlandskontakterna normaliserades” kom troligtvis de första diskmaskinerna. Men torkskåp tycks finnas i Spanien här och där, åtminstone har Lena ett! I princip tar ju inte ett torkskåp plats, de ”aktiva” faten och kopparna förvaras ju där. Däremot tycker jag att en diskmaskin tar plats från annat… Idag +6,6….

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: