Lilla karavikon

Sara, Margareta… Många kan fortsätta uppräkningen. Fruntimmersveckan dök upp i OO:s hjärna, helt oväntat. 2,37 sekunder senare, i jämlikhetens namn: finns inget motsvarande gällande karlfolk? Började läsa den finlandssvenska namnlängden. Jo. Många. Och det verkar som om Sveriges namnlängd är snäppet ”värre”! Diskriminering?

Eftergenomgången beslöt sig OO för att utnämna den vecka vi nu lever i, fram till och med 11 januari, till Gambälkaranamnsvikon, eller enkelt endast som i rubriken. Det kommer flera, men här är denna, den första:

6 januari. Harry (jo, Harriet också). Från forntyskans Heimrich, (Heinrich, Henrik…), hem och härskare, alltså Hemmets Härskare. Tankarna går direkt till kollegan, läraren i engelska och tyska – det passade ju bra för hans namn. Hans humor och hans kommentarer minns man länge. Harry Potter…, OO har inte läst, men sett filmer stumpvis. Tänk, Daniel Radcliffe fyller 31 år i år, har ägnat sig åt film och teater i 22 år, snart. Stormrik, kunde gott pensionera sig och leva gott resten av livet. Om han skulle uppfatta det som gott.

Men här kommer en pensionär sen årtionden; Agust. Jo, jo, August (och Augusta) är namnet 7 januari, men… Och Augustus var ursprungligen ett äronamn, ”den vördnadsvärde” eller ”den av Gud upphöjde”, som förärades en viss romersk kejsare. Men Agust:Cykeln. Som var mammas sen tidigt 1940-tal, som blev dotterns första cykel. Bysbor brukade ibland roa oinitierade med att säga ”Där for Märtha och Agust!” Han var tung och klumpig, men fungerade. Skulle knappast ha kommit på bild om inte skolfotografen fått idén att ställa upp alla elever i rad med sina cyklar. Fråga inte varför OO i hela sin nioåriga prakt placerades i ena ändan. Vid bildbeskärningen kom även den något yngre kompisen med, OO tyckte det var onödigt att placera snittet så att hon halshögg sitt unga jag. August Stindberg, jo. Men ingen nära bekant.

8 januari. Gunnar. Gunnar ristade runor, Gunnar på Lidarände… Gunnr och haria, strid och krigare. ”Kaaljossos Gunnar” bodde mittemot Faster. En lite speciell person, vi ungar visste inte riktigt om vi skulle bråka med honom, vara rädda för honom eller se honom som helt vanlig. Moster Lainas Gunnar var smal som en sticka, rökte som en borstbindare och den lilla flickan tyckte om honom, till hennes mammas stora förundran. Känner flera Gunnar i nutiden.

9 januari. Bror. Ett nordiskt namn som finns på runstenar som Brodhir. Namnet gavs aldrig åt den äldsta sonen. ”Jag har ingen bror, men en kusin som heter Bror, och vi två har en gemensam kusin som heter Sisko (=syster)”, kan OO faktiskt säga. Brors första yrke var sjukskötare, jobbade någon kort period i Sverige, och kallades där ”Syster Bror”, enligt 1980-talets tilltal.

10 januari. Sigurd. Heter unga pojkar så nuförtiden? Också fornnordiskt, från sigr (seger) och varðr (väktare). Förekommer i en mängd forna hjältesagor, han var hjälte och drakdödare – och Richard Wagner -figur i operacykeln Niebelungens ring, där i den tyska formen Siegfried.

Nuförtiden går OO:s tankar dock först till Sigriður på Island. Här står vi realistiskt symboliskt vid Gullfoss, i regn och blåst:Gissa vem som är vem… Vadå symboliskt? Jo, en annan Sigriður. Så hette hon som bidrog till räddandet av Gullfoss till Islands folk och hela världen. Det fanns planer på att bygga vattenkraftverk här, men så blidde icke! Men tyvärr och lyckligtvis, Sigrid har en egen dag i namnlängden. Roligt att Sigrid är kvinnonamn, Sigfrid karlanamn. Båda fanns i barndomsbyn.

Sigurd fanns också, ”Gambäkvääss Sigur”. Bysdelen heter Agnisbäck, men kallas Gambäkväänin, Gamla kvarnen. Hans efternamn kommer OO inte på i en hast, men han hade en speciell bil, en Valiant (Plymouth eller Chrysler, sådana krångligheter uttalades inte). Har åkt i Valianten med dottern Margit, fem år äldre än OO, några gånger. Både bil och unga flickor med körkort hörde till sällsyntheterna på 1960-talet i byn.

11 januari. Osvald. Känner ingen. Behövs namnet mera? Fornnordiskt, av as och valðr, härskare. 12 januari bryts karasviten av Eivor. OO:s kära Eivor skickar namnsdagskort åt folk. OO har glömt att skicka! Så hälsa henne, om någon läsare vet vem hon är!

Gambäl = gammal.

 

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Jan 11, 2020 @ 10:21:04

  Min första katt hette Osvald. Kallades Ossu. Han levde på 1970-talet i alltför få år. Åt antagligen en mus eller råtta som fått råttgift i sig och dog han också. Och Sigurd hette morfar, minns honom inte, var två då han dog. Och pappa inledde din karavecka. Han var så nöjd när Trettondagen igen blev helgdag, han var van att ha ledigt på sin namnsdag.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 11, 2020 @ 11:43:08

   Bra att åtminstone någon Osvald har funnits! På en sida på nätet försökte man få in Ossi bland berömda Osvald, men Ossian är ett annat namn, kom jag till. Sigurd är också ett härligt namn, lite svårt att säga rätt, och här i södra Finland där alla skall få smeknamn blir det väl Sigge av en sådan också… Sigrid kunde tas till heders, det är vackert! Ha det gott!

   Gilla

 2. Susie på Stjärnarve...
  Jan 11, 2020 @ 10:32:26

  Det är många gamla namn som börjat bli populära igen. Själv har jag dock lite svårt för dom, speciellt om det är nåt som man har minnen av på en gammal gubbe och så är det en söt liten baby som heter så.
  Och att dessutom välja ett namn på sitt barn som ALLA andra barn i samma ålder heter har jag lite svårt att förstå. När jag gick i folkskolan så var det t.ex. tre flickor i min klass som hette Margareta och 4 pojkar som hette Ulf – konstigt namnval tycker jag.
  En av våra två nära Ulf-vänner har upptäckt mängden och därför bytt sitt namn till Uffe!!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Märtha
   Jan 11, 2020 @ 11:38:37

   Jo, jag önskar att namn som Märtha, Bernt, August, Ulrika, Bengt m.fl kunde tas till heders igen, i stället för de nya Tindra (som i och för sig är vackert) och allt vad som nu hittas på. Jag har haft tre Linda i en klass, och när mamma gick i skola på 1920-talet var de fem Helmi i klassrummet… Det gäller bara att få mera ”liv” i de fornnordiska etc namnen! Jag skall tänka på dig när jag ligger hos naprapaten! Njut av ”vintervädret”!

   Gilla

 3. Anita
  Jan 11, 2020 @ 11:03:11

  Här har du en som har namnsdag i fruntimmersveckan. Du har nämnt just det namnet i din inledning. Nu är det den där eländiga fruntimmersveckan igen, då regnar det alltid. Så var kommentarerna jag minns. Men inte regnade det alltid inte. När det gäller din ”Lilla karavikon” så var jag tvungen att jämföra namnen mot den svenska namnsdagskalendern. Hittade den på nätet och vissa namn var samma medan andra inte alls. T.ex. den 6 januari där vi har tre vise män, Kasper, Melker och Baltsar. Men en av mina bröder ståtade med namnet Harry. August den 7:e är samma medan Gunnar återfinns den 9:e. Oavsett var namnen hamnar så var det ett väldigt trevligt inlägg med trivsamma tillbakablickar.

  Minusgrader här imorse och rimfrost på tak, träd, buskar och gräs. Med ens kändes det ljusare och skönare. Men redan nu (10:00) har moln börjat dra in och det ska bli plusgrader igen.

  Trevlig helg till dig!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 11, 2020 @ 11:31:33

   Här i Finland har vi tre ”namnlängder”, alltså namnsdagsalmanackor. Finlandssvensk, finsk och ortodox. Dessutom är vi en och annan som också ser på Sveriges almanackor – vår planeringsalmanacka på bordet är svensk. Den är bra att ha, i korsord förekommer ofta just endast ett datum som nyckelord, och då gäller det att leta fram det. Den finlandssvenska och den finska namnlängden uppdateras vart femte år, i år kom 38 nya namn in, om jag inte minns fel. Så det rör på sig… För tre timmar sen hade vi -5,9 grader, nu är det -2,7, så… Ha det gott!

   Gilla

 4. Karin Eklund
  Jan 11, 2020 @ 11:29:44

  Vilket roligt inlägg säger kvinnan som roas av liknande jämförelser och små historiska återblickar. Av alla karanamn så är det Gunnar jag kommer ihåg att har sin dag den 8 januari. Detta av rätt naturliga skäl, sonens andranamn är just detta, mot moderns vilja. Men ibland får man vika sig, för att få sin vilja igenom. Jag valde tilltalsnamnet, så bara det en seger i sig.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 11, 2020 @ 11:48:04

   Hej, där nere! Det är länge sedan jag fått fyra kommentarer till ett inlägg! Eftersom jag inte har barn har jag inte varit med i någon namngivningsdiskussion, men jag har ofta funderat över ”namn på modet” och ”gamla namn”. 1968 fick en liten flicka namnet Johanna, och gummorna i byn förfärades: ett ”gammalkärringnamn”! Väntar nu bara på små pojkar med namnen Osvald, Sigurd, etc… Idag blir det plusgrader igen…

   Gilla

 5. http://bosseliden.wordpress.com
  Jan 15, 2020 @ 08:59:04

  Både kul och intressant inlägg. Vad bra att du hittade en ”gubbvecka”. Lite rättvisa ska det vara. Ofta brukar det regna på fruntimmersveckan där vi bott. Min fru har Margareta som andranamn så vi håller lite reda på den veckan. Namn är intressant. Nu är det okej att döpa sina barn till nästan vad som helst. Ibland undrar jag om det bara är för föräldrarnas skull eller om de ägnar några sekunder åt barnets vuxna framtid också. Visst är det roligt att de gamla namnen får en ny chans. Min egen generations namn har legat i dvala många år. Därför hajade jag till när jag gick genom Almedalen och hörde någon ropa Bo på till en liten knatte. Vem vet. Om några år kommer kanske alla dubbelnamn tillbaka.
  M v h Bosse
  Ps. Har du planerat färdigt Gotlandsresan? Eller är det jag som är ute och reser och det var förra året som den inträffade.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 15, 2020 @ 09:48:07

   Tack för det, Bosse! Tror att jag haft endast en elev med namnet Bo… Jag läser din blogg och tittar på kartan och i morgon startar detaljplaneringen när killen på resebyrån i Visby kommer tillbaks från sin vintersemester! Så ser vi om resenärer uppenbarar sig… Meddelar! Hälsningar från regn och blåst och +4,6 grader. Uschianamej…

   Gilla

 6. Ingrid
  Jan 15, 2020 @ 10:15:17

  Så roligt med en ”Gambälkaranamnsviko”. Det är klart att det ska vara rättvist.
  Harry hette en svåger och Gunnar har jag både släkt och bekanta som heter. Bror hade jag en klasskamrat som hette. I och för sig hette han Lillebror, men jag räknar med det i alla fall. Sigurd har jag också en bekant som heter, men på Osvald går jag bet. Det finns ingen med det namnet i min bekantskapskrets.
  Hoppas att du har en fin onsdag. I dag är det Lorentz som firar namnsdag, om vi ska hålla oss till karlarna och en Lorentz som lystrar till namnet Lolle känner jag minsann.
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Jan 15, 2020 @ 23:56:21

   Lorentz – nej, någon sådan har jag aldrig känt… Jag tycker det är intressant med namnsdagar, även om jag sällan kommer ihåg mina bekanta på deras dagar. Undrar om jag vågar lova att bättra mig på den punkten… Jo tack, en fin onsdag blev det, nu på kvällen har jag besökt hufvudstaden och trädgårdsföreningen där, lyssnat på ett föredrag om pioner! Ha det gott, hoppas torsdagen bjuder på fina erfarenheter för dig! Märtha

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 517 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: