Omkring 6 november

Svenska Dagen. Dagen då Gustav II Adolf stupade, 1632, i dimmorna vid Lützen, sydväst om Leipzig. Fastställdes och firades för första gången i historien 1908, av Svenska Folkpartiet med Axel Lille i spetsen. Finlands självständighetsdag, 6 december, instiftades 1917. Svenska flaggans dag, numera nationaldag i Sverige, kom till 1916. Så Svenska Dagen var först. Det, ni…

Fråga bara inte OO varför det blev just den dagen, hon har alltid undrat själv. Tiderna var kanske så då, att man ville framhäva hjältekonungen, grundaren av stormakten Sverige, den moderna krigskonstens fader – som var ute i fält en stor del av sin regeringstid. Han lät ju visserligen grunda Nystad 1617, Nykarleby och Gamlakarleby 1620, Torneå och Göteborg 1621, men… Int´ veit´ ja´. Det sägs att Lützen var endast en av tankarna bakom datumet, men vilka de andra var sägs inte. Å andra sidan – vilket annat datum hade man kunnat välja? ”En dag att hämta nytt mod och nya krafter i striden för sin rätt att vara sig själv” – citat av nämnda SFP-boss på första festen.

Gustav II Adolf avbildad på väggen i Brostugan i Nykarleby

Firandet och dagens ursprung blev ganska så eldfängt på 1930-talet (bl.a. språkstridigheter), så firandearrangemangen överflyttades till Finlands Svenska Folkting. Denna institution är en lagstadgad organisation som arbetar för det svenska språkets ställning i Finland på olika sätt. Representationsförsamlingen på 75 personer väljs i samband med kommunalvalen och där finns folk från alla politiska partier.

Festerna på Svenska Dagen var inte så allra värst populära på 1960-talet, OO minns inga. OO:s första fest – som hon kommer ihåg – var desto högtidligare: hon stod hedersvakt iklädd folkdräkt på president Urho Kekkonens ena sida vid festen i Lovisa 1979. Den store UKK satt i sin stol och såg inte alltför alert ut, kunde hon konstatera.

OO är inte någon flitig festdeltagare, delvis av geografiska skäl. Lättja kan också nämnas som bidragande faktor. Huvudfesten 2018 kunde hon se i TV, den var i något mer uppsluppen stil på Åbo svenska teater, med diverse prisutdelningar och en hel hop finlandssvenska artister (som det finns en hel del av). I år blir det också TV-sändning, nu från Svenska Teatern i Helsingfors. OO tänker sig två fester i år: hon skall få ändan ur vagnen och ta sig till festen i Borgå, hinner troligen lämpligt hem tills det blir dags för televisionsfestbetraktande.

Men: firandet omfattar en hel vecka nuförtiden. Fira och fira, målet är bl.a. att göra finlandssvensk kultur känd också i rent svenskspråkiga kretsar, bjuda på trevligheter på svenska. I Borgå ordnas författarkväll, filmen om Ted Gärdestad visas, det ordnas teater för både barn och 70-plussare (Josefin, 70+) – och på lördag eftermiddag är det en intim konsert i Runebergs hem, med hans tonsatta dikter.

OO skulle delta i mycket mer, om hon bodde på gångavstånd. Nu kör hon bil till torget i stan, till denna byggnad,bänkar sig i salen med Lennart Segerstråles målning på väggen (hoppas kunna återkomma till den)lyssnar på komikern Alfred Backa (uppvuxen i samma kommun som OO, men i andra ändan och betydligt senare):Festtalet (det skall vara festtal) hålls av ”direktören Sören”, som nu lagt sångarkarriären på hyllan (nästan) och är kulturdirektör på heltid. Han har gjort rollen som Javert i ”Les Miserables” över 200 gånger, både på svenska och på finska. Lillkung är efternamnet.Och så sjunger vi ”Modersmålets sång” till slut, det får inte missas på en enda svenskadagsfest. ”Hur härligt sången klingar, på älskat modersmål…”

 

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Nov 05, 2019 @ 09:27:10

  Jag har varit utanför Lutzen och sett platsen där han dog eller i alla fall där ha säjs ha dött. Troligen dog han några km bort, men vad gör det i det hela.
  Intressant om firandet av Svenska Dagen, kan tänka mej att det var kontroversiellt. Jag lär mig så mycket hos dig, tack!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 05, 2019 @ 10:26:35

   Tack, Lena! Och mer är på kommande, om jag bara fullföljer mina planer… Det går ju skrönor om att det var folk från Finland (svensktalande, förstås) som försökte rädda och skydda Gustav II Adolf, men sånt får man ta men en rejäl skopa salt.

   Gilla

 2. Ann-Lis Udd
  Nov 05, 2019 @ 12:01:38

  Tack! Repetition är all kunskaps moder. Så sant! Angående Svenska Dagen fester så så ordnar Folktinget i år (idag!) stor fest i Lahtis! Sibeliushuset där är slutsålt!Tidigare hade jag lite tankar på att delta där – men ändrade planerna.Lite lättja också med i bilden. Lahtis svenska skola är en pärla bland språköarna! Glad Svenska dag!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 05, 2019 @ 12:14:55

   Tack det samma, Ann-Lis – och jag är glad åt att du läser, och att du visar det med en kommentar! Har läst om Lahtis-festen, men hade ingalunda någon tanke på att ta mig dit. även om Sibeliushuset i den staden är verkligt vackert och intressant.

   Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Nov 05, 2019 @ 14:12:06

  Svenska Finlands Folkting heter det – det tog tid för mig att lära mig det. Och det finns ett politiskt parti som inte är representerat. Inte intresserat. Gissa vilket? Förstås de sanna finnarna.
  Har suttit som ersättare i styrelsen och också varit ledamot en period. Det förstnämnda ett par perioder. I Folktinget alltså, inte i surpuppornas parti.

  Gilla

  • Märtha
   Nov 05, 2019 @ 14:15:44

   Tack, Nancy. Vad jag har förstått så meddelar kandidaterna i kommunalvalet om de också kandiderar i folktingsvalet. Nu finns där representanter för sju riksdagspartier, plus Åländsk samling. I massmedia pratas ju oftast enbart om ”folktinget”.

   Gilla

 4. Anita
  Nov 05, 2019 @ 18:29:38

  Jaha, så fick jag då lära mig något nytt igen hos dig. Svenska dagen hade jag inte hört talas om, intressant. Och ganska hopplös är jag för jag har dessutom aldrig ätit någon Gustav Adolfbakesle. Och inte lär det bli någon imorgon heller.
  Tack för, som vanligt, intressant läsning. Nu bär det snart iväg på körövning, julsångerna ska påbörjas!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 05, 2019 @ 19:38:58

   Sprang i butiken ikväll, det finns inga ”SvenskaDagen”-bakelser finns. Där har konditorierna en utmaning! Vet att det äts Gustav Adolf-bakelser, åtminstone i Göteborg. Det känns bra att jag kan sprida lite kunskap om oss finlandssvenskar via min blogg! Och i det tre körer som BJR sjunger i, där är det också julsånger för hela slanten nuförtiden. Kallt, nordanvind, -3,1 grader, hurrrr… Tack för din kommentar!

   Gilla

 5. Ingrid
  Nov 06, 2019 @ 16:25:40

  Det var ett intressant inlägg. Jag kände inte till att det fanns en sådan dag och att man firar Svenska dagen på ett så storståtligt sätt.
  Nu blev jag ju tvungen att dels plocka fram texten och sedan lyssna på ”Modersmålets sång”. Den låter ju som en riktig nationalsång tycker jag.
  Ha en skön fortsättning på dagen även om det är kyliga nordanvindar.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Nov 06, 2019 @ 16:44:42

   Hej, Inger! Det firades mera storslaget och nationalistiskt förr, men Modersmålets sång från början av 1900-talet hänger med. Alla vi som har gått i finlandssvensk skola senast på 1960-talet har den inkörd i ryggmärgen, vi kan den utantill. Nuförtiden nöts ju inte sådana sånger in, så vi får kanske se hur det går i framtiden… Nu skall jag just ge mig iväg på fest och samla material till kommande blogginlägg… Minus 4,3…

   Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: