Äppelfrossa!

Ett regn som varade i ungefär tolv timmar blötte ordentligt ner höstnaturen, trots futtiga fem millimeter. Råkall, mulen förmiddag. OO hoppades på lämpligt mjukt fotograferingsväder, greppade Canonen och skuttade (nåja, lite får man överdriva) ut. Äpplets dag 25 september, det skall vi fira och dokumentera. Med vattendroppar på äpplen. Så he så.

Vinter- och några höstäpplen hänger kvar, de övriga finns redan i burk och flaska eller har gått genom en stor mängd människokroppar. Antonovka dignar:Ett basäpple, som har odlats i Finland sen mitten av 1800, troligtvis framtaget i Ukraina eller mellersta Ryssland. Ett enda träd kan ge 150 kilogram frukt – borde man börja väga alla? I stort sett vartannat år går husets alla krattor och klykor åt till styttor.Cirka fyra drygt tio liters ämbar plockades i måndags. Trädet verkar lika fullt trots det. Frukten bör sparas nästan till jul för att bli ätgod, här blir den – som i de flesta hushåll – främst till mos. Tack och lov i flera kök. Tack, andra plockare och mottagare! Vid spisen väntar en blandning på åtgärder. I morgon!Renet Chernenko (Tshernenko, Tjernenko) är helt underdimensionerat för sin äppelmängd i år. Gott, verkligt gott att äta om en liten tid. Kommer från Mitjurinsk sydost om Moskva i jämnhöjd med – hmm – Berlin, till exempel. Kom med i äppelregistret 1986, rekommenderas för nordvästra Ryssland. Tål en hel del kyla. Det har vi märkt här också. finns i få plantskolors sortiment, mystiskt.Så har vi Eppulainen, som faktiskt skulle förtjäna ett ”vackrare” namn. OO har smaskat i sig två idag (plus några andra). Verkligt gott, milt syrlig, frisk smak.

Kommer från en frösådd (intressant ord, sår man annat än frön?) i Kangasala nära Tammerfors, 1925. Ett sensommaräpple som hade kastat ner fyra fina frukter medan det regnade. Korister får i morgon njuta av härligheten.Favoriten! Härlig färg, som bara blir juligare och juligare. Skall ännu hänga i trädet en tid, men sen! GBH, som skiver en östnyländsk äppelbok, beskriver smaken som exotisk… Söt, krispig – just nu känns det i munnen som på de här regnvåta exemplaren:Ett äpple som är synnerligen populärt ute i världen, Fuji eller Tohuku. Fuji är vanligare. Ett av de femton populäraste i USA, till exempel. Men försök hitta en planta till försäljning i Finland. Har sökt på nätet i två plantskolor, den ena med drygt 100 sorter, den andra med över 200. Inte. Som namnet säger, framtagen i Japan. Introducerades 1962.

Hur finns de här träden hos oss då? Fråga BJR, han vet inte svaret på varför han valde just dem. Han har köpt dem för sisådär 15 – 17 år sedan.

Äppeltillgången i trakten har varit synnerligen varierande i år. En och annan har fått i det närmaste ingenting, andra massor. Flera faktorer inverkar på skörden; pollinerarna skall kunna flyga i lämplig temperatur, i lämplig vind. Och sen skall inte hällregn eller blåst förstöra deras arbete. Senare behövs regn för att frukten skall växa. Och allra först skall det ju finnas blomknoppar. Vi får bara hoppas på att allt samverkar, mycket annat kan inte människan göra.Här väntas också på åtgärder. Många skall klyftas och frysas för att senare bli till Bernts Bästa Äppelpaj. Och den, den är smaskig den…

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Sep 26, 2019 @ 08:51:48

  Jag blir nästan avundsjuk när jag läser det här äppliga inlägget. Antonovka hade min grannfru från mitt tidigare liv och precis som du har det hade hon det, nästan varje år, mängder av äpplen att ta vara på till saft, pajer, mos och att bara äta. Tur för mig som var närmsta granne,för jag fick plocka så mycket jag ville och det ville jag. Här har vi fyra äppelträd som kräver ett eget inlägg. Några äppel blir det men inte särskilt många av olika, kanske outgrundliga orsaker, okunskap ? ja, vete gudarna. Man vi bor ju i äppelriket och har en om inte precis närboende så åtminstone nästan närboende som förser oss med goda äppel varje höst.
  Tack Märtha för ett mycket trevligt inlägg. Beskrivande fina bilder gjorde det lilla extra.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 26, 2019 @ 09:29:00

   Jag har aldrig ”bott ihop med äppelträd” förr i mitt liv och njuter av att få smaska i mig hur mycket som helst. Även om plockandet och städandet känns övermäktigt iblans. Skönt att ha ett litet musteri nästan som granne. Det underlättar. Tack för de vänliga orden, Karin!

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Sep 26, 2019 @ 08:55:29

  När jag ser er äppelskörd blir jag glad över att min inte var lika stor. Antonovkan gav inget. Den sammanbor med Bergius, som gav ett äpple. Gott – minns det från min barndom, farmor hade det trädet. Lika duktig var Presidentskoje, ett pelaräppelträd. Också ett äpple. Det åt jag i förrgår. Hoppas det blir lite mer frukt nästa år, också på mitt nya pelaräppelträd, punainen helminauha heter det om jag inte missminner mig. Köpt i år.
  Antonovkan fick jag på köpet. Köpte Bergius. En snörik vinter satt fälthararna på nätet och skrattade gott och ringbarkade det unga trädet. Som återhämtade sig och har en gren Bergius och en Antonovka, den stam som Bergius inympades i. Betydligt billigare sätt att få ett familjeäppelträd än att köpa ett sådant i plantskolan… Å andra sidan tog det länge innan trädet igen gav skörd.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 26, 2019 @ 09:27:08

   Hej Nancy! Intressant. I äppelvärlden berättas vilken grundstam ett träd är ympat på, så görs inte i rosvärlden, tyvärr. Å andra sidan tycker jag att allt kunde vara rotäkta. Vårt Bergius torde ha varit rotäkta, men det dog för flera år sedan. Och det är så underbart att smaska på äpplen!

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Sep 28, 2019 @ 15:39:28

  Ja, det verkar finnas mycken äpplen i år.

  Gilla

 4. Lena i Wales
  Sep 29, 2019 @ 11:11:29

  Roligt att läsa om dina äppelsorter.
  Hann med att plocka några av grannarnas äpplen i Wales innan jag åkte till Spanien, men det blev inte så mycket.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 29, 2019 @ 11:38:38

   Tack för det, Lena! Vi har cirka 40 olika äppelsorter, endast en sort gav inga äpplen i år. Har ätit, äter, kommer att äta…. Och koka lite äppelmos. Och lite till. Kunde nästan leva på enbart äpplen och morötter, med lite brödbitar emellan!

   Gilla

 5. http://bosseliden.wordpress.com
  Okt 08, 2019 @ 08:53:55

  Bernts Bästa Äppelpaj låter smaskigt. 🙂 Jag har varit förtjust i äppelpajer sedan barnsben. Men det kunde inte vara vilka äppelsorter som helst i min mammas paj.

  Jag läste i din presentation att du gillar korsord. Det gör jag med. Jag skickar in varje vecka 15-20 st lösta. Men i november är det jag som är ledare/domare/korsordssnickare i ”Korsordsmästerskapen” sedan 2013 på FB eller blogg. På min gotlandsblogg blir det 1X2 frågor till 30 st foton. Välkommen att deltaga.
  Höstkram från Visby

  Gilla

  • Märtha
   Okt 08, 2019 @ 10:13:36

   Låter intressant! Följer och tittar, men vet inte om jag klarar det… 🙂 Hälsningar från förmiddagens ”svalka”, just nu +1,6…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 46 785 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: