Har längden betydelse?

Hela ressällskapet såg upp till guiden i Dubrovnik. Hon var lång, med reslig hållning och högburet huvud. Att hon såg ner på oss resenärer hade inte att göra med annat än längden. ”Jag är från Montenegro”, sa hon, ”och vi är kända föra att vara långa, ett av världens längsta folk”.

Hon berättade om Nikola, furste och senare kung av Montenegro, 1860-1921 (född 1841), vars ena dotter (av nio) Elena bortgiftes till ett lyckligt äktenskap med Italiens kung Vittorio Emanuele III, 153 cm lång, en stor personlighet. Hennes längd är inte känd, skillnaden är märkbar:PÅ familjefoton lär han oftast ha befunnits sittande. Huruvida ”lådtricket” användes, som på förlovningsbilden mellan kronprins Charles (175) och Diana (176), mellan Humphrey Bogart (172,7) och Ingrid Bergman (175) i ”Casablanca” är inte känt.

Kvinnor kan ju kompensera med höga klackar (inte OO, sådana är rena självmordsredskap för henne) och höga hattar. Vem uppfattar nu drottning Silvia (165) eller kronprinsessan Victoria (168) som ungefär medellängd (kvinnors medellängd i Sverige är nu 165,7). De lär ju fylla en stor sal med sin karisma. Drottning Elisabeth II (162) har kanske krympt med åldern, som nu är aktningsvärda 93. OO stod några meter från henne i mitten av 1970-talet och förvånades över litenheten. Höga klackar är kanske inte så lämpliga mera för henne:(Bilden från Svensk Damtidning). Enligt senast publicerade mätningar är nederländska män de längsta i världen, 183, på spinnsidan vinner Lettland, 170. Kung Willem Alexander (bilden ovan) är precis medelmåtta i längd. Drottning Maxima är 178 (och vilka klackar!). Längdvinnande kunglighet är Spaniens kung Felipe VI, 197. Letizia är ”normal lettiska”, men inte från det landet.  Han är tydligen van att vara ”höjd över andra”, av följande reaktion att döma:

Det var premiär på operan ‘Don Carlo’ i Madrid 18 september 2019. Huvudpersoner är kung Filip II (kung av Spanien 1556-98) och sonen Don Carlo. Finlands i dubbel bemärkelse stora bassångare i nutiden, Mika Kares, gör där en av sina bravurroller, storinkvisitorn, ”en ståtlig basroll”, enligt operaexperter. Mika är maskerad till oigenkännlighet (över en timme i sminket), en gammal grå långhårig gubbe i den här uppsättningen. OO lyckades ”stjäla” bilden från Mikas Facebook-sida:Vad hände på premiären? Jo, den kungliga logen intogs av kung och drottning och några till, och vid slutapplåderna kom högheterna fram och hälsade på sångarna, och Mika märkte att de betraktade honom länge, ”va nu då?” Efter fotografering kom de fram till honom igen: ”Får vi se dina skor?” Sagt och gjort, Mika visade upp sina skor med ca fyra centimeters klackar. Med dem nådde han en höjd på 202 centimeter, och sådant upplever kanske Felipe sällan, att han får se upp till någon – nu till en 40-årig ”pojke” från ”skogarna i Eurajoki”.Att Mika är begåvad med en basröst utöver det vanliga är kanske överflödigt att nämna, så som han jobbar och flänger runt mellan de stora operascenerna i Europa, med en och annan avstickare till USA – tillsvidare. OO har träffat honom flera gånger under hans tidigare karriär, när han sjöng mera i Finland. Nu får hon nöja sig med att följa honom på Facebook, lyssna på hans torsdagswloggar – men 11 oktober sjunger han i en konsert som OO köpte biljetter till idag! Han är trevlig, vänlig, uppmärksam, en utmärkt pedagog – OO har haft glädjen att följa med några sånglektioner som han hållit. OO fick tillåtelse att publicera hans ”kungahistoria”!

Men, men… Kungen och bassångaren på nästan två meter blir ändå små i jämförelse med Dalvik-pojken Jòhann Petursson, 1913 – 1984. Han mätte 234 centimeter, vägde 163 kg och hade skonummer 84, säger OO:s minne. Ingen förklaring till hans ”storhet” fanns, han var stark, proportionerlig, men hade svårt att få jobb. Vistades mest i USA och uppträdde som ”jättevikingen från Island”. Sina sista år tillbringade han på ålderdomshem i sin hemstad, med specialgjorda möbler, cykel, m.m. OO hittar inte sina bilder därifrån! En ”lånad” gammal får duga.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Sep 23, 2019 @ 09:50:35

  Jag tycker om långa inlägg … och när dom dessutom handlar om längd, ja då blir det ju än bättre. Här har du en som inte är lång, 5,7 kortare än medellängden för kvinnor i Sverige. Men höga klackar används inte här heller. Här sätter besvärliga fötter stopp för sådant. Dessutom tycker jag om att stå med hela fotsulan på jorden. Och vilka härliga bilder du hittat. Den på Drottning Maxima med sina jätteklackar var en riktig pärla. Jag undrar om hon inte blev rätt trött i knäna efter de kindpussarna.
  Grattis till biljetterna den 11 oktober! Det blir säkert jättetrevligt och inte det minsta ”lång”-tråkigt.
  Tack för ett, som vanligt trivsamt inlägg att läsa till morgonfrukosten och som inspirerade mig till att skriva en lång kommentar.

  För övrigt kan jag tala om att vi inatt fick första nattfrosten. Minus 0,8 visade termometern när jag steg upp vid 6-tiden.

  Ha en fin dag!
  Kram Anita

  Gilla

  • Märtha
   Sep 23, 2019 @ 10:02:53

   Tack igen, Anita! Det finns de som tycker jag skriver för långt! Först satte jag gränsen vid 500 ord, nu blir det oftast kring 600… När Mika berättade om sitt möte med kungen måste jag bara fråga honom om han tillåter mig att skriva, och svaret jag fick var ja. Han är inte sååå bra på svenska, så jag vet inte hur mycket han förstår… Salen är säkert fylld med bekanta till honom på konserten, men vi hoppas på att få byta några ord med honom! Skall ta kameran med… Vi upplevde nu vår tredje frostnatt, så förberedelserna för vintern börjar… Ha en bra dag!

   Gilla

 2. Karin Eklund
  Sep 23, 2019 @ 10:33:09

  Se där, nu kan jag kommentera! Nå, jag måste erkänna att jag inte har försökt på ett tag men alla dina inlägg är sparade i min mejlbox. Jag ska läsa var evigaste ett.
  Suga på var och ett av dem som om jag hade en god språklig karamell i min mun. Nu har jag dig dessutom länkad i min blogglista.
  Längden har visst betydelse, utan tvekan, det kan man ju både se och läsa i i ditt väl genomskrivna inlägg. Vilken energi du besitter! Och bilder har du hittat som får en att titta till lite extra.
  Högklackat finns inte i min garderob heller men har funnits till en viss del i ungdomens år. Nu vill jag både stå och gå stadigt och rymligt.
  Här har inte frosten tagit fäste ännu, men huj så kallt det kändes i går kväll. + 5 grader och nordan räcker gott och väl.

  Ha en bra dag Märtha!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 24, 2019 @ 23:40:43

   Tack, Karin! Faktum är att jag har ganska så lätt för det här med sökande och formulerande, så så värst mycket energi går inte åt till att få ihop ett och annat inlägg.
   Kanske medfött och upptränat under 38 år som lärare. Medan jag gör annat, när jag ligger sömnlös, då kommer idéerna. Jag läste några av dina inlägg igår, är lite för bekväm med att söka upp andra bloggar än på wordpress. Tyvärr. Här är nu småregn och 6,4 grader, känns nästan varmt! Idag klippte jag frusna dahlior och utetomatplantor i nästan 1½ timme, solen nästan brände i baken! Och min dag var bra, höll ett bildföredrag om Australien på kvällskvisten! Ha det gott du med, önskar Märtha

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Sep 28, 2019 @ 15:40:49

  Ja, han såg annorlunda ut utan smink 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Sep 28, 2019 @ 23:38:20

   Du menar Mika, antar jag… Det är inte klokt så man sminkas också i operavärlden. Han har satt upp flera bilder på sig själv från Europas scener…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 84 216 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: