Skrockfullt

Tschombe kom in i klassrummet och sade något helt oväntat innan han satte igång med lektionen: ”Ni har väl hört att man skall spotta tre gånger om man ser en svart katt springa över vägen? sa han. ”Så hände  igår när jag körde mot Vasa, jag log för mig själv – och plötsligt var bilen vänd med näsan hemåt! Så spotta alltid!” Det var nästan chockerande att Tschombe, den korrekta och alltid väl förberedda läraren blev så personlig. Följaktligen spottar OrdOdlaren alltid.Däremot är det något oklart om det gäller enbart helsvarta katter, eller om man skall spotta även för katter som Tosca. Han sprang inte över några vägar, han var innekatt, hade egen katteria (utebur) och gick i koppel. Och trivdes på mattes rygg, som kanske kan skönjas på bilden (grön stickad tröja, grön rumpa). Så han spann…

Lokaltidningen frågade med anledning av fredagen den trettonde vad läsarna har för favoritskrock. Svarta katten vann.

Stegen kom på andra plats. ”Gå inte under en stege, då kommer du att råka ut för en olycka. Säkrare att stå på stegen? På den här i varje fall:Annars är det inte skrock. Det är sant. Gå inte under en stege!

Bönehuset i barndomsbyn målades på talko (frivilligarbete, samvaro, mat efteråt), och jämnåriga, ca 11-åriga OO och HS deltog. I ett skede stod OO på marken och målade under HS:s stege. Brak! En stegpinne brast, målburk, pensel och pojke dråsade ner över den målande flickan. Röran blev gul och skrattig och den mesta målfärgen hamnade på det gröna gräset. Gå inte under en stege!

”Du får inte överräcka saltkaret direkt till din bordsgranne, då blir ni ovänner”. Jaha. Hur är det, äkta maken? Å andra sidan: är man bordsgrannar om man sitter mittemot varandra? ”Skaka inte hand över tröskeln, det leder till ovänskap”. Det är OO noggrann med, men ser det mest som en ”uppförandefråga”. Kom in ordentligt, sen hälsar vi med kroppen på något sätt!

Nytt för OO: ”Lägg inte handväskan på golvet, då blir du pank!” Inte att undra på att OO:s finanser svajar. Handväskor har minsann funnits både här och där. Kunde det hjälpa om…?”Om du krossar en spegel drabbas du av sju års olycka”. OO kan inte minnas att någon spegel skulle ha gått i kras. Sådana var ju värdefulla attiraljer förr – men det hjälpte att slänga salt över axeln. Det var ju också dyrbart, och att spilla salt ger otur. Hur ska de ha det egentligen??

Regn i brudkronan betyder visst lycka? Jo, det regnade både före och efter ceremonin och den lilla festen, men krona fanns liksom inte. Bra så, det blev bra…

Hoppsan, nu dog en sjöman! ”Om du tänder ett ljus med ett ljus dör en sjöman”. Det har nog gått åt en hel del av den yrkeskategorin kan man tänka. Helt nytt för OO, men var ett populärt skrock i lokalavisan.

Estradörer av olika slag är skrockfulla, verkar det. Säg inte ”Lycka till”, det framkallar motsatsen! En del säger i stället ”Break a leg”, och då klarar man sig tydligen helskinnad genom sitt framträdande. De säger ofta ”toitoitoi” åt varandra. Så säger OO också, men nu måste hon bara försöka hitta en förklaring:

Medeltida. Om man förbannade djävulen tre gånger så hölls han på sin plats: ”Täufel, Täufel, Täufel”. Numera har man då tappat ”fel”, och endast ”täu” (toi) har blivit kvar. En annan förklaring är att man spottade tre gånger över sin axel för att få tur. Gärningen har man glömt men de – nu får OO använda ett ”favoritord” – onomatopoetiska orden har blivit kvar.

”Peppar, peppar, ta i trä!” OO lägger aldrig nycklarna på bordet. Bäst att strö avskräckande kryddor på lyckan så att den inte lockar till sig onda makter. Går det lika bra med chili?

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Sep 18, 2019 @ 13:36:31

  För mig betyder en svart katt som springer över vägen, otur. I UK betyder det tur!
  Jag är nog lite skrockfull, vill inte gå under en stege,
  Har däremot inte tidigare hört talas om att man inte ska lägga väskan på golvet.
  Intressant med skrock!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 18, 2019 @ 17:08:14

   Tycker jag med. Intressant. Tyvärr går jag gladeligen under stegar nuförtiden… Alltid roligt när du kommenterar! Skulle förstås önska fler kommentarer, men vackert så… Inte har det blivit varmare under dagen, +12,1.

   Gilla

 2. Anita
  Sep 18, 2019 @ 18:04:35

  Undrade just när nycklarna på bordet skulle komma i ditt inlägg och det kom alldeles i slutet. Det är något jag aldrig gör nämligen. Och spottar när jag ser en katt springa över vägen gör jag också, ja jag brukar till och med spotta oavsett färg, för säkerhets skull. Och det där med stegen förstås. Det var en hiskelig historia som hände dig, fast tur i oturen gjorde ju ingen illa sig.
  Kände för övrigt igen allt utom ”toitoitoi” och det med handväskan. Handväskan på golvet verkar vara nytt för oss alla, ser att inte heller Lena hört det förut.

  Trevligt inlägg att läsa på sena eftermiddagen när vinden viner utanför mitt fönster!

  Kram Anita

  Gilla

  • Märtha
   Sep 18, 2019 @ 22:38:56

   Lokalbladet hade inte nycklarna på bordet med i sin lista! Det förvånade mig. Men slutet på hela inlägget kom som en blixt från klar himmel för mig. Och förklaringen på toitoitoi var jag glad att jag hittade. Har länge undrat varför man säger så… Om nu förklaringen håller. Tydligen har man inte hittat något annat. Så roligt att du läser och visar det!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 610 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: