Dagen idag, 19 juni

19 juni. Rojalister gottar sig kanske i bernadottebröllop, en och annan annan släntrar iväg till frisören. Borde kanske göra allt detta idag – ”Nej!” skriker Runda Rabattkryparen…

2010, bröllop mellan Victoria och Daniel. 1976, Carl Gustaf och Silvia. Av någon lättförståelig anledning kommer OO i bägge fallen bättre ihåg galakonserterna kvällen innan. Kungliga TV-bröllop blir lätt småtråkiga. 1976 tittade hon en stund i ett skyltfönster i Helsingfors, 2010 var det en massa annat som kom i vägen. Kjerstin Dellerts ”Åh, Karl Gustav” kan väl ingen som sett och hört glömma, och finalen på galakonserten 2010 lämnade inte ett öga torrt. Plus allt annat.

Två tidigare bernadottar har också ingått äktenskap 19 juni, prins Karl (XV) med Lovisa av Nederländerna 1850 och prins Oscar (I) med Josefina av Leuchtenberg 1823. Men inga bröllopsbilder på dem kan hittas.

Släntra iväg, flanera till frisören? Nä, det är ännu inte riktigt dags för den varannanmånatliga upputsningen, och det är 34 kilometer motorväg dit, bil bör användas. För, gott folk, det är Frisörens Dag idag, för andra gången i världshistorien. Sveriges branschtidning Hair Magazine lanserade Dagen 2018, med lyckat resultat, enligt tidningen själv. Man uppmanar både frisörer och kunder att fika tillsammans, gå på afterwork många frisörer tillsammans, lägga upp bilder… OO lyckades t.o.m. informera den fd eleven, ”frissachefen” om Dagen idag!

OO började gå hos sin nuvarande frisör M-na när denna kom från mammaledigheten efter sin yngre son. Och den sonen – ja, han är ca 25 år nu! En gång, i Nyslott, har OO varit otrogen, dock inte här, men har flanerat förbi hårvårdsinrättningen ett flertal gånger. Monsieur.

Nöjd med otroheten? Nää-ä. M-na känner OO:s hår, vet hur kärringen vill ha det. Bara att sätta sig i stolen och blunda om så känns, och vara nöjd med resultatet. De mörka slingor som tillkommer då och då har beundrats av många. Lite galna blev vi senast när vi började spekulera i lite lila och fd eleven blev nästan överivrig!

Grand Hotel på Mackinac Island i Michigan, med världens längsta veranda, ca 200 meter. Wilmer T ”Bill” Rabe fungerade som PR-chef (sägs det) här på 1970-talet, en härligt innovativ figur, som ”gjorde galenskapen representabel”, enligt en bedömning. Han såg bekymrat på bekymrade stressade joggare, den nya trenden. Han gav igen med en halvgalen idé: han instiftade World Sauntering Day 1979, att firas 19 juni. Internationella flanerardagen. Kanske man började med flanerandet på verandan?

Flanera eller släntra eller strosa eller spankulera. Härliga ord, men hur gör man? OO föreslår att man ger sig ut till fots, utan egentligt mål, man ser sig lugnt omkring, doftar på blommor, lyssnar på fågelsång och andra ljud. Joggande med hörlurar varde förbjudet denna dag (och annars också, fingrarnas egna tillägg).

Kan du läsa människobokstäverna?

Det ville denna Bill också. Ta det lugnt, uppskatta och njut av världen omkring dig, håsa inte, för en gångs skull! Gör det hela lite galet, tänk inte på vad andra tänker. Det behövs fler människor som denna Rabe. Som hittar på små tokigheter som andra anammar. Filar på något eget, men genomslagskraften är ett problem. Den här dagen har funnits i 40 år, hur många vet om den? Man kan ju spexa till det också, när man spankulerar, lite i Mr. Bean-stil:

Lovar göra lite rörelser i den här stilen som Runda Rabattkryparen i Äppelgården idag, 19 juni. Välkomna på spontan föreställning mellan klockan 11 och 19 – men var förberedda på att det kan drickas antingen ettte, tvåte, trete eller femte, och då är det arbetspaus!

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Jun 19, 2019 @ 10:04:31

  Minns också båda bröllopen. När Tjabo och Silvia gifte sig var jag i Tyskland, uppmärksammat där också förstås. Victorias bröllop minns jag konstigt nog bara vagt, var i UK och där nämndes det knappt.
  Har inte varit hos frisören på ca 20 år och dessförinnan ca 10 år tidigare, så har ingen större vana av det.Sammanlagt troligen bara 5 gånger i mitt liv,
  Lyckat till med ”övningarna”!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Jun 19, 2019 @ 14:48:33

   Hm, i UK är ju svenska kungahuset ”uppkomlingar”, så… 🙂 Och har man kort hår så är det bara att låta en skicklig människa sköta det. Har dessutom sett så många misslyckade hemfärgningar – och kan inte se mig i spegeln som gråhårig – så det är bara att betala för den lilla lugna ompysslande stunden! Blåst, men varmt, +25 i skuggan. Ha det gott!

   Gilla

   Svara

 2. Mia Uski
  Jun 19, 2019 @ 18:48:28

  Inte överivrig kära OO, mera inspirerad! Mvh Föredetta eleven, haha

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Jun 19, 2019 @ 19:03:53

   ”Lite ljuga pryder tal”, fd eleven! Visst blev vi lite ivriga alla tre! Men oj så roligt att du läste och visade det genom kommentaren!!! Hoppas du hade en bra frisördag!

   Gilla

   Svara

   • Mia
    Jun 21, 2019 @ 16:15:15

    Så rätt så rätt. Och jo tack, en trevlig dag var det i arbetets tecken. Måste fundera ut vad det lilla extra kunde vara nästa år.

    Gilla

   • Märtha
    Jun 21, 2019 @ 18:36:53

    Jo, du kunde ju starta en ”frisörsepidemi”, lansera dagen i Finland! Utmaningar, ”kedjebrev”, med mera… Lycka till!

    Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Jun 20, 2019 @ 18:17:33

  Jag har färgat håret hemma EN gång. Det skulle bli kastanjebrunt, blev morotsrött. Inte modernit I slutet på 60-talet. Gissa vem som hade stubbat hår? Lite bättre än morotsfärgat.

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Jun 20, 2019 @ 22:46:14

   Jag litar på min frissa. Skulle aldrig hitta på att göra något själv åt mitt hår. Nja, lite sax ibland, men det märker hon direkt när jag kommer sen…

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggstatistik

 • 36 783 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: