Rabattrapport

Hacka och handskar och på huk i rabatten? Runda Rabattkryparen organiserar och laddar värre än så. Hon kryper, och det är roligare med allt som eventuellt behövs i närheten. Först: två bitar av ett gammalt liggunderlag och en – helst två – behållare för ogräs, gamla växtdelar, mossa, barr, kottar och annat som helst inte skall etablera sig i odlingarna.

Handskar, jo. Några stycken fungerande brukshandskar, handskreservdelar och roshandskar. När handskpekfingerändan är slutsliten klipps ett ring- eller långfinger av på en sliten handske, träs på pekfingret och sen handske på… Så sax behövs också, även till andra rabattklipp.

Hacka – nä. Lucko och därmed besläktade verktyg, här prydligt upphängda på väggen. De två korta används under största delen av krypartiden, de skaftiga används i ett senare skede när kryptillståndet inte är hyperaktuellt mera.

Saxen nämndes redan. Ofta, och mycket ofta, behövs också andra klippverktyg. Minsta lilla Silky sitter bäst i handen. En med större käftar kan också behövas. Och om längre skaft är av nöden. då är det bara att stiga upp och ta en av ”gäddorna” på bilden. För långa för att rymmas i korgen utan balansbesvär.

Diverse farligheter och styrkegivare strös ut där behovet är uppenbart. Bra att ha nära till hands, de små krypande krypen är inte snälla mot en stor krypande bostadsmarodör med mördarinstinkt. Minnena av tidigare anfall på händer och i knäveck är alltför påtagliga. Därför också alltid långa benkläder, oberoende av temperatur. Igelkotten och björnen fick komma med på bilden, platsen i rabatten är inte klar än.

”Målfärgspennor”. Behövs för att förbättra texten på namnskyltstenar. Stenarnas mineralsammansättning varierar, därmed också textbeständigheten. Olika tuscher har visat sig vara mer eller mindre hållbara; en del är fullt läsbara år efter år, andra klarar knappt en säsong. En del blir helt oläsbara, och minnet, det sviker. Skyltningen varierar, helt enkelt. inget att sörja alltför mycket över. Och en del stenar måste kasseras när växten dör. Så har nu hänt med pionen ‘Passionerad Älskare’ som stod bredvid rosen ‘Midsummer’. Den brukar blomma först i augusti-september, ingen oro för att den ännu är rätt så liten. Solen kom fram i knäppögonblicket!

När allt är samlat i den väl använda lilla korgen och vädret är ok (inte blåst efter 25 mm regn igår) är det bara att välja en rabatt med lämpligt mikroklimat, se till att telefonen är med, inne i en plastpåse, och sätta igång. På knä på den ena liggunderlagsbiten, fortsätt på den andra, ta sen den bakre och sätt den framför, kryp vidare på den… Superbra system, har kommit på det själv, alldeles själv…Trots de tidigare genomlidna vackervårvädret återstår en hel del krypande. Här har ännu inte Runda Rabattkryparen kommit till skott och fått syn på alla nya skott. Aklejor, maskrosor, dagliljor och den där förunderliga ”kvickrotsrabatten” är alltid raskare i sin tidtabell!

Här drog RR fram för två dagar sedan. Bäst att njuta innan ogräset hunnit ikapp:

Hälsningar från OrdOdlaren, som inte heter Barbara Rapaport. Då hade rubriken blivit mera svårläst: Barbararapaportsrabattrapport. Nu endast RR:s rabattrapport. Räcker. Lämpligt krypväder ute, dags igen!

 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Maj 12, 2019 @ 17:18:04

  Men oj, så härligt, att få e:post med ett inlägg i. Jag har försökt kommentera men inte lyckats. Härom dagen. Nu finns kommentarsfältet och givetvis tar jag tillfället i akt. Vilken ordning och vilken reda…rabattreda. Här är så kallt ännu, så bara en gnutta har gjorts i mina rabatter, men snart så ska det sättas och sås.
  Trevlig fortsättning på söndagen Märtha!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 12, 2019 @ 19:01:16

   Det gäller att gno på så att inte allt växer över en… Jag fotade inte det värsta… Tack för att du läst! jag undrar vad kommentarsfältet sysslar med, jag har inte gjort vare sig Bä eller Bu… Men bra att det fungerar! Har just krafsat och slagits med kirskål…

   Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Maj 12, 2019 @ 21:21:31

  En sådan massa redskap du har och att du orkar stå i (eller krypa) 😀

  Gilla

  • Märtha
   Maj 12, 2019 @ 22:07:14

   Jovisst är det en massa, men vad man än gör är det ändå roligast – och fungerar bäst – om redskapen passar i handen och är funktionella. Kryper sällan mera än 4-5 timmar per dag, man skall ha tid att skriva, lösa korsord, se lite på TV, lata sig, läsa (bloggar) – och diska också… 🙂 Putsade vattenrännorna idag, som avkoppling, hähä. Kånka en aluminiumstege är ganska så lätt, men astman gör sig nog påmind när det är upp och ner, upp och ner…

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Maj 15, 2019 @ 10:31:56

  Redskapen är viktiga i trädgårdsarbetet och kan spara tid.
  Jag har en liten spann stående vid dörren. Den innehåller handskar, liten spade, liten kratta och en stor sax. Bra början, sedan får man ta till annat också ibland.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 15, 2019 @ 11:30:37

   Jovisst, har man ordentliga redskap som passar i handen går allt arbete lättare – vare sig det gäller skrivarbete eller trädgårdsarbete. Eller något annat. Här är sol idag, +16 i skuggan, så nu finns inget alternativ, ut och krypa! Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: