Halva födan?

Andra halvan då? Sällskapet. Tillagningen – gärna tillsammans med andra. Uppskattning efter ett lyckat kockande. Ett enkelt kort tack. God sömn, Hwijla och Roo. Utseendet på det tillagade. Uppläggningen. Färgvariationen, färgharmonin. Drycken. Kreativiteten. Rena lokala råvaror. – – – Joo, OrdOdlaren googlade och fick många svar. – – Ja just, ja. Utgående från ett gammalt (skånskt?) ordstäv: Maten är halva födan, resten är sill och potäter (!?)

Komihåggråvarelserna i hjärnan hämtar upp minnet från 1970-talet, Studentbyn i Åbo. Psykologistuderanden bodde i de äldsta delarna, 12 cellbostäder i en korridor med gemensamt kök innehållande dubbel uppsättning spisar och diskutrymmen, 24 skåp för torrvaror och kärl, två kylskåp med 6 korgar i varje. I korridoren i kvarter 3, del C, andra våningen bodde tio finska killar, en finsk flicka och psyk.stud OO i cell 24, mittemot köket.

Alla diskbaljor var ofta fulla. Gjutjärnsstekpannor låg i blöt bland andra smutsiga koppar och fat. Flera ansåg att alla kärl var socialiserade och inga var privata, så bl.a. de sex snygga glasen från skåp 24 var ofta på villovägar och hittades bokstavligen här och där. Om de hittades. Vid utflyttningen återstod visst två. Städerskan – till vars uppgifter inte hörde att diska – slet sig i håret. Till slut satte någon upp lappar: ”Muistakaa, puhtaus on puoli ruokaa!” (Kom ihåg, renhet är halva födan!). Några som möttes i köket den morgonen när städerskan diskat alltihop log, kommenterade och var optimistiska. Och på kvällen fanns nya skyltar: ”Kansainvälinen laihdutusviikko. Motto: jätetään puoliruoka pois!” (Internationell bantningsvecka. Motto: lämna bort halva födan!) Resignation…

Juletider. OO måste bara göra det som hör till i matväg: morotslåda och kålrotslåda. Halva mängden kunde räcka… Köpa? Nä. Vill blanda och krydda själv, av så lokala råvaror som möjligt, från grunden. Riset i morotslådan har bytts ut till korngryn, smakar fylligare. Muskotnöt, ingefära, salt, vitpeppar efter eget behag. Hela proceduren tar inte många timmar, men några.

Den goda sötnade potatislådan (potatis, en skvätt vetemjöl, lite smör, mjölk, salt, ev sirap) köps halvfärdig, fryst, dock hemmagjord av en bekant som tillverkar större satser. Den skall sötnas i 55 – 60 grader i minst fyra timmar, kollas upp, avsmakas under tiden. Gräddningen efter upptinandet tar 2-3 timmar. Således inga dyra ingredienser till någon låda, enbart tid och ”pysslande”. Och köket doftar. Juldoft, lådor och skinka. Mer behövs inte. Eller…? Korvar, patéer, köttbullar, leverlåda, Janssons frestelse, rödkål… Inte här, för två personer.

Sillsallad! Men om den råder det olika uppfattningar – rödbetssallad, rosoll eller rosolli (från rysk dialekt, sägs det. Rossól = salt vatten). Och vilka ingredienser skall ingå? Och hur och när skall den ätas? I OO:s barndom serverades sådan kall mat på tröskankalas, då det behövdes många människor som jobbade. Rödbeta, morot, potatis, lök, saltgurka och saltströmming i kubikcentimeters bitar.. Både namnet, den ljusröda ”såsen” och platsen på julbordet var helt ny för OO för halva livet sedan. Årets köpta variant smakade noll. Gör själv nästa år, balndar då också i äppelbitar. Äter med sill, utan saltströmming, utan ”sås”. Oberoende av andra lärosatser.

Julmat… Den finska lärarföreningen i jobbstaden stod en tid för ”julfesten” vartannat år, den svenska vartannat. Och då förfinskades ordet vad gäller uttalet. Julma (korta vokaler, u uttalas som o) betyder grym. Julmat blir pluralt, grymma. Häftiga sammankomster…

Halva födan? Ja, vad i ingressen röstar ni på?

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Dec 29, 2018 @ 11:05:42

  Roligt att få veta om maten, gillar mat och det du tillagat verkar så gott.
  Har ätit både kålrotslåda och potatislåda vid tidigare jular när vi hade finländsk kultur i familjen. Gillade det starkt!
  Gott nytt år!

  Gilla

  • Märtha
   Dec 29, 2018 @ 11:58:25

   Jovisst, och det goda med många maträtter är att man äter dem vid speciella tillfällen, inte året om. Tack för att du uppskattar mina historier, och Gott Nytt År!

   Gilla

 2. Karin Eklund
  Dec 29, 2018 @ 22:41:48

  Det är intressant det här med jultraditioner och med maträtter.
  Här äter vi sillsallad rätt och slätt och ingen rosolli, som jag uppfattar som en rödbetssallad typ den som man kan köpa i butikerna året om. Jag tror att det har uppstått en viss begreppsförvirring vad gäller de här olika salladerna och så blir det som det ofta blir, säger man en sak tillräckligt många gånger så blir den sann även om den inte var det från början.
  När äldsta barnbarnet ville att jag skulle göra sillsallad utan sill, så var han säker på att det var det skulle bli den varianten som man köper i affärerna, med någon vit creme iblandad. Creme fraiche eller gräddfil. Jag gjorde som jag brukar göra sillsallad men lade inte i sill och det var inte alls det han menade med rödbetssallad. Man lär sig så länge man lever men för min del så är sillsallad den som jag har ätit sedan barnsben. Rödbetssalladen har kommit mycket senare upp på min mathimmel .
  Tack för tipset om korngryn istället för ris till morotslåda!
  God fortsättning och ett Gott Nytt År 2019 önskas!

  Gilla

  • Märtha
   Dec 29, 2018 @ 23:35:42

   Tack för det, Karin! Jag har aldrig blivit klok på den där maträtten, men gott är det när man blandar som man vill! Det finns folk som mer eller mindre ryker ihop i diskussioner om vad som är rätt och vad som är fel i blandningen, och hur den skall kallas beroende på … Ja, sådant roar mig. Är ingen pedant på matlagningsområdet. Den ljusröda ”geggamojan” lämnar jag mer än gärna bort. Nästa år skall jag prova med spelt i morotslådan. Men spelten bör vara krossad, och sådant köper man inte i vilken butik som helst. Nu råkade jag ha grötkorngryn hemma. Tycker de grynen på något sätt ”tog ner” sötman i moroten. Kanske jag inbillar mig, men… Gynnar inhemskt!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 37 698 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: