Gammal stad med butiker och monument, nr 2

Att komma fram till ”hörnan” via bergspasset från sydost, det är grejer det! Tog andan ur OO 2015. Där stod hon och var förstummad, omgiven av en mängd motorcyklister, som minsann inte teg. De pratade norska! Glada gamyler som enligt egen utsago gjorde trakten osäker… Resan gjordes om, nästan tvärtom, 2018. Se här, vyen över byen!

Bifogar en karta ur en guidebok också, så ser ni denna ”avkrok” ännu bättre. Även om alla vägkurvor på långt när inte kan synas (googla fram en karta, om du är intresserad!). Bergen skyddar från alla sidor utom från nordväst – och solen går upp i öst och ned i väst, via norr.

Hit kom ca 200 hugenotter från Frankrike 1688, platsen anvisades av Nederländska Ostindiska kompaniet. Fler familjer anslöt sig senare. Snabbt blev det ”De Fransche Hoek” – franska hörnet – på holländska, och snart smalt språken ihop, det blev Franschhoek. Namnen ”förholländskades” ofta: Mesnard → Minaar, le Clercq →Klerk, Villon → Viljoen. Men ännu finns t.ex. vingårdar som heter Grande Provence, Chamonix, Mont Rochelle, Cabrière… Det som inte försvann var deras kunnighet: odling, vintillverkning, matlagning, hantverk av alla slag. Allt detta utvecklade de på olika sätt. Och höll sin protestantiska tro.

OO åt endast en ”enkel” laxsallad på ett ”enklare” ställe, bland alla fantastiska restauranger. Och upptäckte en annan av stadens specialiteter, välannonserad, även på finska…

Butiken som besöktes hade fotograferingstillstånd hur mycket som helst. Franskt, och ost och vin – och ett och annat annat.

Franska ostars etiketter fanns i taket ovanför den välförsedda mumsmumsdisken.

En mängd roliga detaljer, både fulla och tomma flaskor…

Alla finurligheter gör sig tyvärr inte så bra på bild: fotografier, flaskor inmurade i golvet, tjattriga fåglar….

1948 invigdes stadens viktiga monument, Huguenot Monument. En helig plats för invånarna, platsen får inte beträdas utan inträdesbiljett, du måste uppföra dig värdigt. Så någon närkamp med det konstnärliga byggnadsverket blev det inte, inte heller med hugenottmuséet intill. Broschyrer har lästs och bilder togs utifrån området:

Monumentet är fullt av symbolik. Tre bågar = treenigheten. Ovanför dem ett här på bilden ofångat kors och en sol. Kvinnan som står på en jordglob står på Frankrike, med Sydafrika som stadig bas, representerar religionsfrihet med en Bibel och en bruten kedja i sina händer. Veteax, vindruvor, en harpa och ett spinnrockshjul står för jordbruk, vinodling, konst och kultur och industri, allt som hugenotterna tog med sig till sitt nya hemland. Kolonnraden och vattnet representerar den ostörda sinnesfriden som råder när man inte blir förföljd för sin tros skull. Vattnet visade inga krusningar denna synnerligen blåsiga dag i slutet av oktober 2018, så…

I muséet finns en kopia av ediktet i Nantes (1598), som gav de franska protestanterna (kalvinisterna) några fristäder och en viss religionsfrihet. Ludvig XIV upphävde detta dokument 1685, förföljelser och tvångsomvändningar var följden. En massflykt/utflyttning satte igång, till flera länder både närmare och långt borta (även Sverige med vidhängande Finland).

Den här hugenottgruppen och andra som kom senare, har haft stor betydelse för Sydafrika, säger sådana som vet bättre än OrdOdlaren.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Nov 24, 2018 @ 12:21:22

  Intressant om hugenotterna och all blandning av nationer och språk.
  Önskar dej en fin helg!

  Gilla

 2. Anita
  Nov 26, 2018 @ 13:07:43

  Tack för ett kärt återseende. Har besökt Franschhoek två gånger. Däremot har jag inte sett hörnet från ovan. Magnifik utsikt! Förstår att den tog andan ur dig. Tur att jag redan ätit lunch. Den ”enkla” laxsalladen ser delikat ut.

  Ha en skön vecka! Antar att även ni har minusgrader nu?
  /Anita

  Gilla

  • Märtha
   Nov 26, 2018 @ 13:24:49

   Nämen Anita, kan man besöka Franschhoek utan att se dalen från ovan? En verklig miss av researrangören i så fall. Visserligen blåste man nästan omkull där nu i höst, men vädret varierar ju. Jo, salladen var delikat, minsann. Publicerade ett nytt sydafrikainlägg för en stund sedan. Jo, minusgraderna har varit stabila i flera dagar nu. Snö skulle behövas för växternas rötter! Ha det gott du också!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 38 515 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: