Sista potatisen

Jepps, det hände i lördags, 6 oktober. De sista knölarna krafsades upp, sköljdes, kokades och inmundigades. Nu blir det i huvudsak potatispaus tills nypäärona uppenbarar sig i juni.

‘Pink Gipsy’ och ‘Venedig’ samsas i kastrullen. Om en stund puttrar vattnet…

Nähäpp, Här övergås det inte till pasta och ris eller andra uthemskheter. I ett inslag i TV-nytt nyligen ”klagades” det på att folk inte äter potatis i lika stor utsträckning som förr, odlarna får problem med skörden (som visst inte varit sååå stor i år). OO hjälper inte odlarna alltför mycket heller, synd nog. Ungdomar som tillfrågades i nyhetsinslaget ansåg att potatis är jobbigt, tar lång tid att koka, pasta är snabbare. Och skalandet, suck… Ett verkligt problem. OO är av rakt motsatt åsikt, men så är hon ju också multifunktionell och gör allt annat som hör till (nä, BJR sköter oftast den animala biten…) medan knölarna puttrar i sitt vattenbad.

Vit ”gipsy” och gulare ”venetsiansk” på tallriken med egenodlad gurka och morötter och inköpt hemstekt chililaxmedaljong…

Skala potatis? Varför?? Jo, om man tillreder potatismos, hasselbackspotatis eller vitlökspotatis (händer några gånger per ickeodlingssäsong, på tjööpispääror), förstås. Men annars går skalet hur bra som helst att både koka och äta, alla nyttigheter tas till godo. OO har ätit oskalad kokt potatis i minst 30 år, och torde fungera till full belåtenhet ännu… Som av bilden synes.

Ännu finns lite kål, morötter, gulbetor och randbetor (choggia) att inmundiga, av egen produktion. Sen blir det att börja äta aningen mindre färskt, att bromsa in i butikens grönsaksavdelning, den som OO snabbt susat förbi under de senaste månaderna. Bärurbutiken-musklerna skall användas igen, grönsaker är rätt så tunga..

Potatisodlaren i TV gav följande ätmerpotatisråd: skaffa en ny, moderna potatisskalare, skalandet blir då en rolig dans! OO vill ändå sätta in en varning. Skalarna är vass-vassa. En liten fingerbit kan skalas av liksom bara i förbifarten. ”Skär potatisen i bitar, så blir den snabbt klar”, sa odlaren också. Jo. Eller stek direkt tunna råa skivor, smaskens! Kryddning efter behag, prova med varierande örter. Eller koka ”dubbel sats” potäter med skal på, förvara de oätna i kylskåpet till följande dag. Då smälter du en rejäl klick smör i stekpannan, skivar ner lämpligt antal vitlöksklyftor, de skall puttra tillsammans en stund och sätt sen i potatisbitar som får suga upp smörvitlöksgottet under stekningen, salta och peppra och ät! Njamnjam!

Allt detta i väntan på läckerheten: nypotatis med sill (enligt eget val) eller smör eller smöräggröra med örter eller pikkalakan. Och det skall vara högst fem minuter mellan landet och kastrullen. Så sa pappa, och det var det han visste om matlagning.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Okt 09, 2018 @ 12:24:01

  Tack för tipset. Hade glömt det där med råstekt potatis. Annars brukar jag alltid koka dubbel sats, för stekt potatis – i smör förstås – är gott. Jag satte fyra potatisar och åt nypotäter några gånger. Skördade de två sista och fick – ett halvt ämbar. Så det räcker länge, så sällan som jag äter potatis. Men ska köpa saltströmming och laga ”klyvittor” Borgås egen rätt. Dela potatisen och koka den tillsammans med strömmingar. Ätes med smör.
  Bör väl tillägga att jag äter pasta och ris ännu mer sällan. I stort sett aldrig.

  Gilla

  • Märtha
   Okt 09, 2018 @ 12:50:17

   Första maträtten jag lagade självständigt, var kanske knappt tio år: fisk och potatis. När potatisen kokat ungefär halva tiden radades saltströmmingen ovanpå. Vanlig höbärgningsmat. Sen ställde jag mig vid husväggen och och signalerade med en handduk. Höbärgningen pågick på Töurin, inom syn- men inte hörhåll. Öppna landskap…

   Gilla

 2. Anita
  Okt 09, 2018 @ 17:18:44

  Härligt! Här har du en potatisälskare av stora mått! Vi åt vår sista egenodlade potatis för året i lördags. Dom var rejält stora och dom delade vi och bakade i ugnen med lite olivolja, salt, paprikapulver och färsk rosmarin. Inte bara potatis förresten. Vi hade egna morötter som ugnsbakades också. Har en hel del morötter kvar i pallkragen. Inte ett enda angrepp av morotsflugan heller.

  Vi skalar heller aldrig vår potatis. Jag fick lära mig som liten att i skalet sitter näringen och sedan dess har jag alltid ätit skalet också. Utom när vi gör mos … vilket är mer sällan. Men jag blev sugen på Hasselbackspotatis. Det var länge sedan.

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  Gilla

  • Märtha
   Okt 09, 2018 @ 19:56:29

   Tack, Anita! Påminde mig om att vår rosmarin är ute ännu, bör hängas på tork! Ikväll skall vi äta en massa runda morötter… Om en dryg vecka – den artonde – åker vi bort… Ha det gott! Märtha

   Gilla

 3. Karin Eklund
  Okt 10, 2018 @ 09:02:12

  Tack för trevligt potatisinlägg. Jag har inte riktigt hunnit med tidigare att titta in på bloggar men ska försöka få till mera tid för det igen.
  Här odlar vi egen potatis också och det finns inte någonting godare än just den egenodlade. Jag tog upp vår potatis tidigt i år, för torkan tycktes vilja ge den brunröta. Nu har vi potatis till våren och bra är den.
  Jag tycker inte alls att det är jobbigt med potatis. Den sköter sig själv när den väl är i kastrullen och man kan ju koka för två måltider samtidigt. Inte skalar jag heller…
  Ha det gott Märtha!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 10, 2018 @ 16:46:39

   Hej, Karin! Tack för att du tittade in, och tack för kommentaren! Vi har inte lagringsmöjligheter, det är en orsak till att vi inte odlar mer än för ”akuta” behov. Yngre generationer tycks fungera och tänka på ett annat sätt vad gäller matlagning, tyvärr… Jag har tittat in till dig då och då, men en gång när jag skulle kommentera fungerade det inte alls, så jag gav upp. Skall säkert försöka på nytt nån gång…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: