Fest hos/vid Runeberg

Tjo, vad det var livat i parken i fredags! Matlagningsstandup åtföljt av matbordssittande och -ätande vid långbord. Och över alltihopa vakade J.L Runeberg (statyn i bakgrunden, långborden framför), han hade säkert trivts i sällskapet!

Plats: Runebergsparken i Borgå. Anledning: Avslutningen på Michael Björklunds och Mathias Jungars matodyssé i Östra Nyland. där de tillrett och inmundigat endast lokala råvaror i fem dagars tid. Allt baserat på tips från östnylänningar. Området de fick röra sig i var en cirkel med 30 kilometers radie. Nu kan då OrdOdlaren upplysa om att hon bor i centrum! Cirkelns mittpunkt var nästan exakt denna skrivplats.

Michael är en kreativ kock som inte drar sig för att blanda spännande saker. Sallad på tomater och svartvinbärssylt spetsad med chili, vad sägs? Blygsamheten hindrar OO att upplysa om varifrån de varorna härstammade. Även vaktel fanns inom området, lika väl som sik, betor (röda, gula, randiga, vita), äkta småbageribakat bröd, Hereford-kött, emmer (som blev en smaklig pilaff med rödlök och bönbitar), med mera, med mera. Siken snabbgravades med socker och salt – med tillsats av havtornssaft (härlig färg!) och – chili (alldeles för lite, tyckte OO och BJR). Kokta betbitar svängdes i salt, olja och – ja, ja, en ynklig snutt chili.

Bästa äventyret bjöd kanske borgåsnäckan (Fläckig lundsnäcka) på. Den snäcka som är ett gissel i otaliga trädgårdar. Blötare somrar kan de som drabbats plocka upp till 1000 per dag (om de alls orkar plocka). Denna torra sommar har snäckan tydligen inte orkat föröka sig med rekordfart. M&M fick en donation på ca 100 stycken, placerade lådan på sin balkong. Följande morgon fanns spektaklen överallt, men inte i lådan. Stressig inplockning, inhandlande av blöjtyg och silvertejp var lösningen. Snäckorna skall svältas (de skall skita ut allt de har i tarmen, förklarade Mathias) och sköljas i minst två dagar. Sen kokades de, sniglarna pillades ur (ett petigt jobb), sen stektes de i Michaels favoritingrediens, smör. Lär ha varit gott. (Mycket skrik för lite ull, konstaterar OO).

Rödlökshackning. Med eller utan avsikt träffade kniven Mathias hand.

Och pratet, det flyter mellan de två, även om manuset på fredagskvällen bestod av en papperslapp med några punkter. Kan man så kan man. Mathias med sin mångåriga erfarenhet av TV-jobb håller spåret och skär sig i fingret, medan Micke spårar ur, berättar skrönor och hanterar redskapen med elegans. Ett av hans varumärken har blivit en egen finska, dokumenterad i många videoklipp. Han behövde bara hosta fram några ord åt det hållet, och publiken vred sig i vrålskratt. Vi skrattade mest hela tiden…

Den lokala osten aningen utanför den tillåtna radien grillades. Det gick inte såå bra, som av bilden torde synas. De bitar som räddades undan nedsmältning och eld smakade gott med en klick lokal honung på.

Lokalt odlade vattenmeloner lyckades bättre på grillen. Den söta smaken lär ha koncentrerats, berättade bl.a. odlaren på plats.

Sen blev det mat för alla som bidragit vid långborden. Inga sniglar, ingen grillad ost, men så mycket och så gott att bilden av tallriken (en av dem…) blev suddig.

Runebergsparkskockandet filmades och finns på yle.fi/arenan. Vid matbordet uttalade sig dessutom M&M i direktsändning i TV-nytt vid sina tallrikar. Nyhetssändningen finns också på arenan, 31 augusti.

”Stångkameran” till vänster i bild

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ann-Britt Hedman
  Sep 04, 2018 @ 19:49:27

  Ja det var en sannskyldig skrattfest och en del tips gavs ju också. Mina kantareller smakar nu bättre då de får stekas lite längre och bli lite bruna. Fint reportage av dig OO och fina bilder. Tack!

  Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Sep 04, 2018 @ 20:15:42

  Jag såg dig på tv faktiskt, tror det var TV Nytt 🙂 Du smög omkring i bakgrunden.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 04, 2018 @ 20:19:05

   Tja… När snutten för TV-nytt filmades satt jag snällt precis utanför bild. Sista bilden i blogginlägget är tagen därifrån. Ananrs smög jag omkring lite då och då, men satt mest stilla och skrattade… Tack för att du läser!

   Gilla

 3. Trackback: Min dag i bilder | Debutsky's Blog – Inne i huvudet på en författare
 4. Anita
  Sep 05, 2018 @ 14:00:28

  Hej Märtha!

  Vilken intressant läsning och vilken matfest. Och tänk att du bor i cirkelns mitt. Jag anar, trots din blygsamhet, varifrån tomater och chili kom. Men det där med sniglarna lät mer jobbigt än vad det kan smaka känns det som. Men tallriken med läckerheter fick det att vattnas i munnen!

  Tack för ett som vanligt trevligt inlägg!
  /Anita

  Gilla

  • Märtha
   Sep 05, 2018 @ 14:38:03

   Jag får lov att instämma i allt du skriver, tack för att du tyckte det var intressant! Jag som alltid bott ”långt borta” fick faktiskt en ”kicka” av att konstatera att jag är i centrum…

   Gilla

 5. Lena i Wales
  Sep 08, 2018 @ 15:36:47

  Wow, vilket trevlig evenemang och vilken inspiration. Så viktigt med lokalodlat (kanske t o m av dig) och gamla mattraditioner. Tack för trevlig läsning, även om du gjorde mig hungrig på kuppen!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 09, 2018 @ 11:15:25

   Ja, jag blir mer och mer lokal i mina val ju äldre jag blir! Festen var verkligt rolig, chilin kom från oss, och köttet från en fd elev, som fick berättigad uppmärksamhet för sin djuruppfödning. Ha en bra dag, här är det lite ”höstligare” än igår, då vi hade lite på plus 24 grader!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 52 907 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: