Torghandel och -vandel

”Staden Nyslott lever en månad i året” – nä, det kan inte vara sant. Men beträffande torget, kanske. Under staden folkrikaste månad, juli, är torget öppet från 06 på morgonen till 22 på kvällen! Alla försäljare är inte hela tiden på plats, förstås. Mitt på dagen är där folkrikt, trots den hetta som landet nu begåvats med.Torgcaféerna är tre, och bordvalet är fritt. Det mittersta, Sirkka Makkonen, har funnits där sen 1978, kanske de andra också. Sirkkas bageriprodukter kan man köpa i ett stånd, där de glada kvinnorna (en av dem Sirkka själv) föreslog en bullalängd till teet i logementet. Ja, nu släpper sig OO helt finlandssvensk i ordvalet, så hon bestämde sig för två örfilar. Fick dem i en påse och frågade priset. ”Med eller utan bullalängd?” sa Sirkka. Hon gav inte upp i sin sköna sydsavolaxiska humor. Den flödar bland försäljarna. Har försökt med svenska, och visst kommer det svar då också, dock mera enstavigt.Mat, jo. En lörtsy är det man skall köpa, en synnerligen lokal och speciell pirog med söt eller salt fyllning. Skalet är tunt, så den håller inte formen, den böjer sig – och det påstås att den fått namnet av den orsaken. Går inte att översätta eller förklara. Typisk färskvara, därför ”exporteras” den inte alltför långt. En läsare med skarp blick och förmåga till spegelläsning kan kanske stava ihop ordet på den vita skylten: ”muikkurullat – makuja Saimaalta”. Ett annat matmåste. Men inte som rulle, utan på ”Kalastajan koju” (Fiskarens koja),

en delvis flytande restaurang som syns längst till höger på bilden,där just muikkuja (siklöja, en liten laxsläkting) är det enda på menyn. I olika sammansättningar, i år blev det enkelt med endast blåmögelost. Öl för BJR, vatten för OO.Följande måste: den kära skohandlaren. Inget inköp av ett fjärde-femte par av sköna fotriktiga skor, det kommer en ny, bättre modell, och OO får besked via e-post. Service…Och ännu ett: kläder just här. Försäljaren har en hel del italienska kläder och andra modeller som inte finns i varannan affär. Klädesplaggen är inga slarvverk. En grön skön skapelse, blus-tunika, föll direkt i ögonen. Och snabbt trollade hon i den randiga klänningen fram ett par capribyxor i rätt storlek och färg. Lite pruta, och OO hade en skön dress att gå omkring i.”Vanliga” sommartorgvaror finns, förstås. Den lokala medvetenheten har ökat i hela landet under de senaste åren, så även här. Om sen folk med främmande tungomål som minsann rör sig i staden under operafestspelen förstår all skyltning är en annan sak. Tecken- och kroppsspråk fungerar underbart bra!Souvenirer får man alltid, nyttiga och halvnyttiga och trevliga. Exempel på sådant som en och annan säkert faller för:

Åtminstone tre hattförsäljare spanade OO in. I år kom hatten med i bagaget, men åtminstone tre hattar har inhandlats under årens gång. Försäljningstricket är att en kvinna skall vara försäljare, i det hattstånd där en karl stod för kommersen var det oftast något glesare i kundkretsen…

Det bästa till sist. Svävar någon i okunnighet om vad som säljs här?Fotograferingskvällens jordgubbsförsäljare visste inte varifrån det speciella försäljningsståndet kommer, men bärproducenten äger ett till som är placerat öster om staden. Vid stängningsdags fälls och lyfts luckorna upp och ner och bakdörren stängs, och kvar står en jättestor jordgubbe!Kommersen under dagen hade varit god, av de tomma lådorna att döma. På den här bilden syns också den obligatoriska glasskiosken.

En självklar uppmaning, till en del internationell:Inga hundar på torgområdet under torgtider. Förbjudet att mata fåglar!

De heta dagarna fortsätter, även i hemmets lugna vrå.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Jul 23, 2018 @ 08:49:16

  Fick en gång utmärkt service på rikssvenska i båten med fiskbuffe vid torget? Eller är det den som övergått till mujkor?

  Gilla

  • Märtha
   Jul 23, 2018 @ 09:02:26

   Tja… Det kan jag inte svara på. Där finns två delvis flytande restauranger, ingen båt numera. Båda har utvidgat något under de gångna nio åren, men historien längre bakåt är mig totalt obekant. Tack för att du läser och visar det!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: