Närgånget 2

Runda Rabattkryparen är ogräsexpert. Ogräsfixerad. Känner växtsätt, växtplatser, spridningssätt, rotsystem, med mera. Ogräsdefinition? ”En växt som växer på fel plats”. Då blir det svårt. Aquilegia, akvileja, akleja. RR:s största svaghet är oförmågan att rycka upp just den växten. Som ganska ofta är på fel plats.En rabatt framför ett dussintal pioner är deras egen. Gissa vad de gör? Och vad RR inte… (blåsig fotograferingsdag…)

Aklejaskogen. I och utanför rabatten. I gången. Inne i en ros, en pion, en funkia, hur som helst. RR går försiktigt förbi.

Nedanför rabatten har de bildat sin alldeles egna lilla färgmix i krossgruset.

De är blå, mörkare, röda, helröda – för att inte tala om alla rosa och gula färgnyanser. En del har inga sporrar ”i ändan”, andra har raka, krokiga, korta, långa… Vad sägs om de här skönheterna, tänker de flyga i väg?

Namn är besvärliga. Enligt Allvetande Wikipedia finns det 70-80 olika odlade sorter. De är ju bra på att göra nytt själva, utan mänsklig inblandning, så man kan verkligen inte vara säker.  Aquilegia longissima med långa sporrar, guldakleja, alpakleja, med mera.

Men det här är ‘Nora Barlow’, kanske RR:S största favorit. Aquilegia stellata, stjärnakleja. Får växa precis var som helst. I frökataloger verkar den här vara den ”äkta”. Inga sporrar. Men sen:

Nora Barlow levde 1885-1989. Botaniker, expert på växternas genetik. hon har förädlat växter, skrivit böcker – och var barnbarn till Charles Darwin. Hon hittade en unik färgsammansättning i sin trädgård, gav några frön till en trädgårdsmästare som gav namnet.

Inköptes för några år sedan, som metkroksakleja. Färgen vacker och speciell, men inte är nu sporrarna så värst extra… Andra har likadana. Nästan.

Aklejor har funnits i trädgårdar länge, länge. Vid stugor och torp, förvildad och envis. Varje blomma åstadkommer massvis med frön som sprids lätt, det vet vi som har dem i trädgården. Enligt mytologin var den tillägnad gudinnan Freja. Användes som medicinalväxt, mot bl.a. gulsot och gallbesvär. Även bra mot skabb och sår, och vem nynnar inte just nu på ”Uti vår hage, där…. kom liljor och akvileja,..”. Där antyds ju att den ingår i en mixtur, i en kärleksdryck!

Den här växer i rabatten, år nummer två på gång. Någon säger hallonakleja, någon annat något annat. Liten och låg. Nickar inte som de flesta andra, skall betraktas uppifrån, vilket ju är rätt så lätt.

Sommaren 2016 dök den här lilla skönheten upp i rabatten. Nu är hon borta. Bilden blev inte bra, men RR-OO skall minsann försöka få ny, fler… (Som om inte det som redan finns skulle vara nog…)

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jun 10, 2018 @ 16:44:38

  Vilka fantastiska aklejor. I min värld är de enda varianter av den blå, rosa, lite rödare än rosa och vita. Du har ju hur många sorter som helst!!
  Ha en fortsatt skön söndag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Jun 10, 2018 @ 17:06:05

   Jo, har försökt räkna sorterna, men tappar alltid bort mig. Och så kommer det ju nya varje år, antingen genom köp eller genom byte eller med hjälp av humlor, eller… Gillar blommor som ”svävar där uppe”, ovanför det gröna. Det är lika med stjärnflocka… Tack för att du läser och kommenterar!

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Jun 10, 2018 @ 19:16:29

  Aklejor får växa precis där de vill, utom i gräsmattan, för den klipps. Har svart (nåja, mörkmörkröd), blå, rosagul, rosa, och några till. Minns inte och för lång väg att kolla. Och stjärnflocka är också fin. Vill gärna ha fler av den mörkröda sorten.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 10, 2018 @ 20:13:18

   En akleja växer vid en planta i jordgubbslandet, En Nora Barlow. Närmsta ”Nora” är en ordentlig bit därifrån… Outgrundliga äro akvilejornas vägar…

   Gilla

 3. Anita
  Jun 11, 2018 @ 12:34:42

  Men oj så imponerad jag blir. Så många aklejor och så vackra. Själv har jag bara två sorter som jag inte kommer ihåg namnet på. En vit och en brunröd. Men fina är dom. Egentligen borde jag ha fler, mest slöhet att det inte blivit så tror jag. Men jag skulle nog aldrig kunna rensa bort någon 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Jun 11, 2018 @ 14:11:44

   Imponerad, hm… Det är svårt! Min man har haft sina ”perioder” innan jag kom med i bilden, och en tid var det aklejor. Sen var det pioner. Eller tvärtom. Nu börjar pionerna slå ut, sååå… Det blir väl ”Närgånget 3” det då… Tack för att du läser och kommenterar!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 75 685 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: