Närgånget 1

Vattna, vattna, vattna… Vad kan man annat göra när solen gassar dagarna i ända och vinden bidrar mer än välvilligt till uttorkningen? Ett regn på några millimeter skulle ge ungefär en kubikmeter vatten från taken i våra regntunnor, men nä. Inget regn i sikte. Å andra sidan kan då Runda Rabattkryparen i lugn och ro studera växterna på nära håll, betrakta och förundras. Rhododendron, till exempel. Ytliga rötter som gör att den är känslig för torka. Rotbevattning följd av dusch! Närbildskavalkad:Den ”vanliga”. Heter den kanske ‘Grandifolia’? Har stått här på sin plats i över 20 år. Överlägset äldst och växer på bredden och på höjden vid granen som den enligt expertisen inte är ”bästis” med.‘P.M.A. Tigerstedt’. Från Mustila Arboretum, 58 kilometer från denna skrivplats. Farfadern AF Tigerstedt grundade arboretet 1902, omfattar nu 120 hektar, äldst och störst i Finland. Han började sakteliga ersätta av svampsjukdom angripna träd med mer exotiska – i dagens läge finns där ca 100 barrträdsarter, över 200 lövträdsarter, hundratals buskar och andra perenner. Plus, förstås, plantbutik. Fadern utökade med buskarna, och sonen Axel (avled 2010) fortsatte. Sonen Peter M.A. (nu 82 år) innehade befattningen som professor i växtförädling vid Helsingfors Universitet 1970-2000, och han koncentrerade sig bland annat på att få fram härdiga rhododendronsorter. 1931 hade man nämligen fått frön från Pungsan i Nordkorea, av dem växte upp en kraftig rhododendronbuske, den enda som överlevde de hutlöst kalla krigsvintrarna. Den här korsningen ”döptes” redan 1974. Den har moderns speciella egenskap: rullar ihop bladen vid minsta köldknäpp. Då ser den döfärdig ut, men den överlever!Troligen ‘Axel Tigerstedt’. Lanserades vid Mustilas 100-årsjubileum 18 juni 2002. Lägre än de två hittills nämnda, blommar först av alla. Knopparna är rosa, blommorna likaså – men bleknar till vitt nästan inom en timme. Bilden från 20 maj i år.‘Hellikki’, en spontan korsning i Mustila. Vår egen är lite krasslig i år, bilden tagen i skuggan i Mustila 11 juni 2015.‘Nova Zembla’, en av de mest sålda rhododendronen i kallt klimat. Knopparna klarar ner till -27 grader. Växer lågt, täcks ofta av snö – men halva busken ”gick bort” vintern 2010…‘Fantastica’, illa trängd och något skadad av kraftigare sorter – eller av människoframfart, vinterväder… Supersöt!Okänd, vit, låg. Glöms ofta bort eftersom den ligger bakom de två förstnämnda, som nu har uppnått ca två meters höjd.Specialiteten, den gula med rundare blad än de andra. Visar inte sin rätta färg på bild, den är starkare gul i verkligheten. Varken BJR eller OO har någon aning om hur eller varifrån den förstnämnda har fått tag i den. Wardii-gruppen, som beskrivits i sydvästra Sichuan, har just den här formen på sina blad.

Här finns också fyra azaleor. Två av dem har tagit ett gemensamt beslut om att blomma på sensommaren, vill kanske lysa med egen kraft och inte i skuggan av andra, ho vet.Det här torde vara ‘Aamurusko’, ”Morgonrodnad”, nu i slutet av sin årsblomning. Ibland visar den också lite mer gula toner.Den verkliga brasan, ‘Gibraltar’. Här om året trodde vi att elden var lös när den brassade på med blommor överallt. I kvällssolen såg det faktiskt ut så…

8 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Carita Liljendahl
    Jun 04, 2018 @ 22:40:54

    Oj oj, beundrar alla som vet namnen på en massa blomster…

    Gilla

    • Märtha
      Jun 04, 2018 @ 23:02:54

      Jag har lärt mig – och lärt mig var jag kan söka och vad jag skall titta på. Men det finns många som kan mycket, mycket mer än jag… Sen minns jag ju bättre växter jag har själv, som jag varit med om att välja och plantera.

      Gilla

  2. Karin Eklund
    Jun 05, 2018 @ 19:56:41

    Så många olika sorter du har! Och så vackra de är. Här har jag bara ett par olika, eventuellt tre olika sorter pioner. Två av de vackraste blev olyckligtvis bortgrävda och bortförda till skogen i november, då vi var i Spanien. Vi hade anlitat en trädgårdsfirma att gräva bort havtornsrötter som sökt sig under plattorna på uteplatsen och när vi kom hem hade mycket hänt som vi inte räknat med att skulle hända. Så nu går jag ut i skogen och tittar på högarna som uppstod om det eventuellt skulle titta upp någon som jag känner igen.

    Gilla

    • Märtha
      Jun 05, 2018 @ 22:01:19

      Vilka klåpare du råkade ut för. Jag skulle inte ha betalat ett dugg för deras arbete, dessutom skulle jag ha krävt att få växter som gått förlorade… Jag har planerat ha fler liknande inlägg, alla läsare får se vad som kommer… Tack för att du tittade in!

      Gilla

  3. Anita
    Jun 09, 2018 @ 07:48:15

    God morgon Märtha!
    Nu fick jag äntligen tid att i lugn och ro läsa om dina rhododendron. Väldigt intressant att läsa om Tigerstedt (som jag faktiskt läste om i en trädgårdstidning för ett tag sedan). Jag har en rhododendron som liknar ‘P.M.A. Tigerstedt’ och tänkte att det kanske var en sådan men nej, den hette något helt annat. Den köpte jag för att den skulle kunna stå emot torka extra bra och det är ju lyckat ett år som detta. Roligt att du också har en ‘Fantastica’. En gul har jag också, den är extremt känslig mot den tidiga vårsolen så den blommar inte om jag inte täcker den noga, då torkar knopparna. Men det hade jag gjort i år så den blommade frodigt. Och precis som du längtar jag efter regn. Igår hade dom ritat in regn till veckan i prognosen, idag är det borta.

    Ha en fin helg!
    /Anita

    Gilla

    • Märtha
      Jun 09, 2018 @ 10:31:47

      God förmiddag och Tack! ‘P.M.A Tigerstedt’ lär ha namnet ‘Peter Tigerstedt i USA, men det är ju snarlikt. Bästa kännetecknet är troligtvis att den rullar ihop sina blad vid köld, något som jag inte sett på andra rhododendron. Vi täcker inte våra på våren, dels är de för stora, dels har de enbart morgon- och kvällssol, vissa knoppar torkar, men sällan alla. Såg just väderrapport i Sveriges TV – en enorm hetta har parkerat över södra Sverige! Vi blev av med den, men torkan… Jag firade ”helgen” igår med en studentklass från 1988, nu är det bara arbete som väntar… Ha det gott!

      Gilla

  4. Lena i Wales
    Jun 09, 2018 @ 12:34:58

    Så vackert och kul att få veta lite bakom namnen också.
    Vi har haft varken sol eller regn här det sista, så vattning lite då och då.
    Ha en bra helg!

    Gilla

    • Märtha
      Jun 09, 2018 @ 15:56:16

      Tack för det! Jag vill gärna veta varför växter heter just si och så. Ibland får ju växter namn utan den minsta tanke bakom, och det känns lite tråkigt. Att ge en växt ett namn är inte den allra enklaste processen har jag lärt mig genom mitt arbete med rosor. Därutöver får odlingsväxter sk handelsnamn, som trädgårdshandelns grossister hittar på. En salig röra! Hälsar Verksamma Vedarbetaren av idag, som kanske blir OrdOdlare ikväll, och Runda Rabattkryparen i morgon – för omväxlings skull… 🙂

      Gilla

Bloggstatistik

  • 101 520 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
HANNAS KRYPIN

Hälsa, träningsglädje och tänkvärt

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Anna Forsberg

| Lever bättre, enklare, lugnare & roligare, i Portugal

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner & bornholmuppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på öarna året runt, kommer dit med jämna mellanrum eller aldrig varit där... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland & Bornholm, att åka dit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.