Dagen idag, 2 juni

Idag – en verkligt rojalistisk dag. Och på samma gång anti-rojalistisk. Vänta bara… Prinsessan Désirée föddes 1938 i Sverige, och prinsen, sedermera kungen, Konstantin 1940 i Grekland. Hon blev friherrinna, slottsfru på Koberg genom sitt giftermål 1964, syntes inte mycket i offentligheten efter det. Han blev kung 1964, samma år som han gifte sig med blott 18-åriga Anne-Marie av Danmark, oj, så romantiskt! Och så snygg han var…

Småflickorna i den österbottniska byn var så rojalistiska så, satt fängslade vid TV, det var mycket kungligt i den svartvita apparaten det året… Kung Konstantin fick 1967 sen lämna sitt land, kronan och hela härligheten 1967, och kungadömet avvecklades under sex krutdurkiga år, 1973 var han slutgiltigt eliminerad, bosatt i London – men kallar sig visst allt fortfarande kung.

1946, detta datum, traskade italienarna till valurnorna och röstade: monarki eller republik. 45,7% mot 54,3%, och även där fick kungen – som suttit i en knapp månad – Umberto II ta sitt pick och pack och bege sig iväg. Han blev regelrätt landsförvisad, med sina manliga arvtagare (en son), levde till sin död 1983 i Portugal. Fick han månne rösta själv? Hustrun, hemma från Belgien, lär ha röstat. Hon levde resten av sitt liv, till 2001, i Schweiz, vad det blev av döttrarna förtäljer inte de ytliga källorna. Sällan träffades makarna efter den flyttningen och separationen. Hustrun lär ha röstat för republik, kanske därför?

1953 var det rojalism till tusen i England denna dag. Drottning Elisabeth II kröntes med pompa och ståt och lite därtill, i Westminster Abbey. Hela spektaklet sändes i det supernya mediet, TV. Hon sitter alltjämt stadigt på sin tron i en helt förändrad medievärld. Tja, förändrad rojalistisk värld också…

Nästan rojalism: Martha Dandridge föddes idag – 1731. Även om Martha och Märtha är helt olika namn, så beskrivs (även) hon som mycket kortväxt (mindre än 1,58?), med olivfärgad hy (?), bruna ögon (jo, med gröna stänk) och mörkbrunt hår (förr, ja). När hon var ung ansågs hon vara en skönhet (nähä!) men blev med åren tämligen rundlagd (stämmer…). Djupt religiös (hm…), duktig ryttare (klumpig, mycket bättre hästskötare), älskade musik (jo!), vacker sångröst (nä, nu blev det helt fel…) och spelade harpa (var/är? Hellre radio).

1750 blev hon Martha Custis, hon födde fyra barn – och maken dog 1757. Över en natt blev hon den rikaste änkan i Virginia. Snart träffade hon George, något ”fattigare”, och efter en mycket kort tid ingick de två äktenskap. Resonemang eller romantik, därom tvista de lärde. Hennes ca 1700 acres (sisådär 6800 hektar, en liten plätt…) och 300 slavar slogs ihop med hans 2000 hektar och (endast) 49 slavar. I 30 år var de storgodsägare, och 1789 smällde det. USA:S första presidentpar, George och Martha Washington. Hon spred glädje, livade upp sin stele och allvarlige make, sägs det. Han avled 1799, hon 1802.

För hur många av dessa har ”Pomp and Circumstances” spelats? Komositör Edward Elgar, född – jo, idag, 1857. En och annan av dem har kanske sett Tarzan, Johnny Weissmuller, på film. Född 1904, idag. Sen kan man ju undra om någon av dem läst Markis de Sade… född 1740.

Hoppsan, höll på att glömma: 2 juni 1938 beslöt Sveriges riksdag att alla (utom hembiträden och förstås bönder och andra företagare) har rätt till årlig semester, 12 dagar. Finland kom med sin bindande och förpliktande semesterlag på hösten 1939, 5-12 år, beroende på hur länge man varit anställd. Och olyckskorparna talade i år om hur illa det kommer att bli, produktionen sjunker och människorna blir lata..

Men framför allt är det ju idag lördag i vecka 22, den dag som Finlands skolllag stadgar om skolårsavslutning för grundskolorna, och gymnasierna hänger med. Det blir blommor och rosor och gåvor och fester och vita mössor och stolta föräldrar i många stugor idag! Grattis, alla! Speciellt förstås i Lovisa Gymnasium!

En kollega behövde en bild av skolhuset, tog en kamera, gick ut, tog EN bild, gick in och laddade i datorn. Den här bilden. Har används i många sammanhang. Så kan det gå!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Jun 02, 2018 @ 11:46:33

  Jag är inte mycket för kungligheter, men kan faktiskt skryta med att ha sett tre. De två du nämner, Anna-Maria och Konstantin. Det var på Fornebu, Oslos dåvarande flygplats. Var på väg någonstans med en grupp finländare, som tolk. Då kom en massa uniformstyper, också poliser, emot. Dessa två och en gammal gubbe. Frågade finländarna vilka de var. Fick svaret. Gubben då? Kung Olav. De avsatta hade varit på besök hos hennes ”regerande” farbror/morbror, tror jag.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 02, 2018 @ 14:44:21

   Kung Olav var väl en av de minst ”kungliga” som funnits. Han roades mycket av att gå lite var som helst – och folk kände inte igen honom! En till Norge utflyttad väninnas svärfar (blev lång grammatikalisk konstruktion) var god vän med honom. Trevligt veckoslut!

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Jun 02, 2018 @ 12:04:01

  Prinsessan Desire syntes kanske inte mycket i storstadsvimlet, men sågs ofta handla i Alingsås och säkert i Trollhättan också.
  Minns Konstantin och Anne-Marie, vackra båda två. Stor romantik.
  Här i UK är många väldigt roljalistiska.
  Vad sena vi var med semesterlagen.
  Ha en bra helg!

  Gilla

  • Märtha
   Jun 02, 2018 @ 14:42:32

   Läste en artikel om Desiree, att hon gärna t.ex. sysslade i köket. Numera hänger jag inte med i de kungligas svängar, och inte i så mycket annat som rör kändisskap heller. Trevligt veckoslut!

   Gilla

 3. Anita
  Jun 03, 2018 @ 08:10:27

  Här fick jag lära mig mycket som hände den 2 juni och mycket förknippat med rojalistisk glans, även om en del av glansen bleknade senare av olika anledningar. Men kungligheter till trots, det mest fantastiska tyckte jag var den enda bilden som din kollega tog av skolhuset. Vackert skolhus och vacker bild.

  En fortsatt skön helg till dig!
  /Anita

  Gilla

  • Märtha
   Jun 03, 2018 @ 10:19:56

   Tack för det! Vi ”mobbade” kollegan för fotot, ”här står en annan och tar tiotals bilder på ett motiv utan att lyckas, och så…”. Hon är inte ens en som gillar att fotografera och ”spara” på bilder… Idag är det dags att stötta pioner och städa vidare vid dammen och äppelgården – vi köpte några växter igår, dem får min man plantera…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 46 785 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: