Dagen idag, 27 maj

”Våran prost är rund som en…” Nä, stämmer inte. Han är nästan mager, och ostarna är sällan klotrunda. Cirkelrunda, jo. Men sådana ostar får ju enbart vinnarna i världscupen på skidor. Vad gör de med dem, förresten?Blir det dopning? Vem skall man fråga?

Hur som helst, det är Ostens Dag idag, instiftad 2010 av Falbygdens ost, i Falköping. Ordet, förresten. Både det svenska ost och det finska juusto lär vara besläktade med latinets jus (=soppa, sås). Cheese, queso och Käse kommer från latinets caseus (som betyder ost, livsmedlet är äldre än språket ifråga). Fromage och formaggio = ”tillverkad i form”. Slaviska språk använder sir, ser, syr eller något ditåt. Besläktat med isländska skýr (som inte direkt betyder ost…)? Har inga källor som kunde ge vidare upplysningar. Svar emottages i kommentar, tack!

En inventering i kylskåpet gav ovanstående resultat, det verkar ju som om detta ett av världens äldsta livsmedel hyllas dagligen här i huset!

Emmental, grundsmörgåsosten, hyvelosten. Här den röda, lagrad i sex månader. Garanterat inhemsk. Tillverkades tidigare flitigt i Östra Nyland (som ju blir Ostnyland på datorspråk, det finns en bok om osttillverkningen som heter så!), numera gör det enda överlevande ysteriet en supergod svartstämplad, lagrad i nio månader.

Gouda, importerad enligt etiketten, tydligen styckad av företaget ifråga. Härligt hård att sätta tänderna i. Inmundigas som kvällsgodis med te eller rödvin. Ett måste…

Det kära barnet. Åtminstone vad namnet beträffar. Leipäjuusto, juustoleipä, brödost eller ostbröd. I Tornedalen kaffeost. I barndomen basaost (korta vokaler). Gjordes på råmjölk (det som kon producerar för kalven under den första veckan). Nuförtiden ”fuskar” Finlands största tillverkare, Juustoportti i Jalasjärvi och gör den på vanlig mjölk. Nuförtiden gräddas den visst i ugn. I barndomen basades (=gassa, steka) vid öppen eld. Ostmassan placerades på en rund skiva som hade en pinne i mitten undertill. Pinnen möjliggjorde lutande mot elden, ”basabrä” skulle ständigt passas och vridas på. Ostmassan kunde både bli för bränd eller rinna ut. Men gott blev det! Hett te i en stor mugg, en massa ostbitar i, socker på, åts med sked. Gott! Gnisslar obehagligt skönt mellan tänderna. Numera – de senaste ca 40 åren – vid bilfärder till barndomstrakterna är det obligatoriskt stopp vid Juustoportti, och till teet där äts mikrovärmd minileipäjuusto med varm hjortronsylt. Så även här hemma idag. Förstår inte varför etiketten på svenska säger ”bondost”. Det är en helt annan ost, och den får gärna någon genuin östnyländsk bloggare beskriva!

Brie. Nam-nam med krusbärssylt, gärna i en liten köpt ”brödskål”, diameter ca tre centimeter, fanns inte fotograferingsbar hemma. Också smaskens med rödvinbärsgelé smaksatt med chili… Också kvällsgodis..

Det som vi finlandssvenskar halvslarvigt kallar ”rajost”, från finskans rae (=korn, gryn). Grynosten passar bra i sommarsalladen. Halloumi och parmesan är mera sällsynta invånare i kylskåpet, men inmundigas då och då, den förra t.ex. på blomkål. Pasta äts ytterst sällan här. Och blott rödbetorna blir ätbara – de har endast hjärtblad ännu – inköps chevré, getost, i mängd och massor. En oslagbar kombination!

Förvaringskärlet, -burken. Helt otroligt bra. Håller osten i god kondition. OrdOdlaren har fyra, de flesta oftast i bruk.

Ät ost idag! Bra för tänderna att avsluta en måltid med ost!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Maj 27, 2018 @ 10:43:27

  Knaraost, ”knarrost”, kallade pappa brödosten. Just för att den knarrar när man äter den. Bondost är ju mjölk, surmjölk och ägg som kokas ihop och sedan får rinna av i en vacker form med gasbinda inne. Salt behövs också. Vasslan kan användas till att baka semlor (frallor på rikssvenska) av. Numera finns varianter av bondost smaksatt med dill, vitlök, gräslök… Av någon anledning kallas dessa, gjorda av små lokala ysterier, oftast färskost ”tuorejuusto” på finska.
  Och här i Östnyland lagar vi kalvdans av råmjölken! Gräddas i ugn, smaksätts med kanel. Somliga vill ha salt, somliga socker. Och äts med blåbärssylt (eller i brist på det med hallonsylt, äppelsylt…). Tyvärr är det svårt att få tag i råmjölk nuförtiden.
  Jo, jag har ätit ost i dag. Nordens parmesan, alltså Västerbottenost blev det till frukost. Finns några sorter till i kylen, här också.

  Gilla

  • Märtha
   Maj 27, 2018 @ 11:24:33

   Knarrost har jag också hört. Bondost är typiskt östnyländskt, har aldrig gjort, äter sällan. Och kalvdans har jag ätit till lust och leda emellanåt, när korna var åtta till tio och alla kalvade inom två månader… En viss stor ladugård i Lappträsk saluförde fryst råmjölk, men det är visst nån sorts lagbegränsning (läs förbud) på sådan hantering nuförtiden, har jag förstått. Frossar i ost…

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Maj 27, 2018 @ 10:44:17

  Glömde kommentera förvaringskärlet. Utmärkt! I detta enpersonshushåll finns tre, ett av dem i stugan.

  Gilla

 3. Karin Eklund
  Maj 28, 2018 @ 21:59:57

  Den ost jag har ätit idag bor långt bort härifrån. Parmesan hör till en av mina favoriter. Helst ska ost smaka mycket. Gamle Ole är också en favorit. Auraosten toppar listan.
  Många tack för hälsningarna som jag fick nu ikväll via paret Palmgren som kom hit med grannen och hälsade på. Vi slog ihjäl myggor och pratade en stund.

  Gilla

  • Märtha
   Maj 28, 2018 @ 23:43:23

   Gamle Ole har jag ätit några gånger. Svår att få tag på, trots att Hagnäs-hallen med sin gourmetostbutik inte är sååå långt borta… Tyckte det var festligt att sända hälsningar när Mervi och jag lite kommunicerade per sms om andra saker! Roligt när de går fram! Hälsar Runda Rabattkryparen…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 62 656 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: