Lantlollan och Kulturtanten

TE-ologen behövde ny apparat för favoritdrycken. Puzzlet med delar från de tre kasserade fungerade inte till tillverkarens och konsumentens fulla belåtenhet. Efter några googlemödor och lika många -besvär hittades två möjligheter. Den ena snarlik trotjänarna, den andra lyxversion med olika temperaturinställningar. Återförsäljare? Aha. Närmsta affär är köpladan bredvid butikspalatset österom – på den här sidan – hufvudstaden.

Tro nu inte att det sådär bara är att hoppa på allmänna kommunikationsmedel med månadsavgift. Nä. Tänka först. Kombinera med andra ärenden ditåt. Lördag, sångaren BJR bör vara i hufvudstaden då. OO startar med senare tidtabell, först rattas Lilla Mhy elva kilometer, placeras på lämplig pendelparkering. Invänta lämplig buss. Hoppsan, det blev snabbtur den här gången. Rutten finns inte ingjuten i hjärnkontoret. Precis. Köpladan susade förbi.

Avstigning en hållplats senare. Traska i snömodden, hitta den livligt trafikerade billedens gångövergång – och sen hitta gångingång till köpladan. Inte lätt. Bilingången syntes på lååångt håll. Stegräkningsarmbandet noterade drygt 2000 steg. Kalt och tomt och ogästvänligt innanför dörren, rullbacke uppåt till våning ett. Mat- och hemavdelningen. Fel. LantLollan tog sig ändå en förundrande sväng. Kände sig liten, fattig och dum men naturnära i matmassorna. Troligen WC- och hushållspapperkampanj på gång, mer än en halvtom hylla gapade med omkullkastade ratade förpackningar och mellanpapper kringslängt.

Följande rullbacke uppåt. LantLollan kände sig ännu mera ”bakom”, nästan antik. Sportavdelning. Behövs alla dessa rackerier, kläder, färger, material m.m. för att hållas i form? Tydligen. OrdOdlarens kondition är dålig. hon väntar på att höja den med skogsarbete. Redskap finns, träden är ännu ofällda (väntar på proffs) och gamla kläder som kastas efteråt är bästa ”träningsdräkt”. Men, men. Återvändsgränd. Ut, in genom en annan avdelningsöppning, elektronik. Sen var det som att köpa mjölk. Längst inne till vänster fanns den eftertraktade produkten. Det blir ändå inget experimenterande med grönt te. Ingen temperaturreglerbar fanns i hyllan, Lika så bra. Nöjd iväg till betalning, där den estniska kassörskan bjöd på trevligt småprat.

Hitta ut… Ett projekt för sig, verkligen. Alla dörrar bar till bilparkeringsvåningar. Fick ta till dataingenjörens standardlösning: Avsluta, dra ur kontakten, starta om. OrdOllaren/LantLollan passar definitivt bäst i medelstora och små affärer.

Något suddig, men detta är en karta över Helsingforsmetrons svängar…

Metrofärd. Ny biljettautomat sen senast (läs ‘för länge sen’). Klarade. I Helsingforsmetron (så heter den, inte tunnelbana) kan man inte åka vilse, den ser ju ut som en lång högaffel (tjuga). ”Lita på skyltarna fastän du tycker att tåget går åt fel håll!” Så får LantLollan med bevisligen överjordiskt gott orienteringssinne intala sig. I underjorden fungerar det tydligen inte. Steg av vid rätt station, klarade myllret av (rull)trappor och utgångar, skakande på huvudet: starten skedde ovan jord, var kom den här hiskeliga nedförsbacken?

På gatan. Va, här? Gått där många gånger, aldrig noterat metroupp-nedgången. Va, thairestaurang där? Aldrig sett den tidigare heller, men nu behövdes ett matställe att träffa BJR på. Tack och lov för mobiltelefoner. Gott. Ingefära, chili, räkor, anka…

Kulturtantens tur. Direktsänd opera från Metropolitan, Semiramide (Rossini). Sällan framförd,eftersom det ställs stora krav på sångarna, det är höjder och djup och drillar och koloraturer så det gnistrar. Fantastiska sångarprestationer. Ögon, öron – och mun – på vid gavel mest hela tiden. Kulturtanten bara njöt, njöt. LantLollan var som bortblåst. Hemfärd med BJR:s bil, Lilla Mhy väntade och startade snällt.

Snabbfoto i biografsalongen.

Nedtecknat efter några koppar nybryggt te i ny apparat. Slutet gott, allting gott.

15 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kraka
  Mar 12, 2018 @ 15:16:30

  Det var en spännande dagstur du fick dig.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 12, 2018 @ 20:05:49

   Ny kommentarlämnare! Tack för det!!! Och tack för att du läst, kanske du har hittat annat läsvärt i min drygt treåriga blogg?

   Gilla

 2. Ann-Lis Udd
  Mar 12, 2018 @ 15:35:43

  Lantlolla-upplevelsen har jag haft måååånga gånger…liksom också att orienteringssinnet blir helt opålitligt i metromiljö…. Tydligen hade ni en trevlig lördag!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 12, 2018 @ 20:04:35

   Jovisst! Och jag tror jag hade trevligast! Odlar förmågan att se det komiska i misstagen och felen, så gott det går. Tack för att du läser och kommenterar!

   Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Mar 12, 2018 @ 15:41:15

  Det är inte lätt att stiga av och på rätt. Inte ens fast jag har drygt 20 års träning, sedan jag flyttade bort från storstan. Räknar bort åren som fritidsrådd. Och råddigt är det med den nya betalapparaten i metron, får fundera varje gång, trots att jag bara prövat några gånger. För långt emellan, säger hjärnan. Alltför ofta, säger resten av kroppen som varken trivs i storstan eller i stora affärer. Tror jag besökt samma ställe som du – en gång. Med bil. Köpte min svamptork där. Tur att jag har en tekokare på lager, när den nuvarande stormkokaren tackar för sig. Den inköpt i en affär betydligt närmare dig än hufystaden.

  Gilla

 4. Anita
  Mar 12, 2018 @ 16:35:46

  Underbart! Log glatt. Lantlolla, jodå det brukar jag känna mig som när jag åker in till stora staden Stockholm. Nu har dom dessutom byggt om stationerna och lagt dom på andra ställen så nu kommer jag nog att bli mer lantlollig än vanligt. Men det var väl skönt att få bli kulturtant och njuta av direktsänd opera från Metropolitan. Tänk, det behöver jag inte åka till stora staden Stockholm för att göra. Jag behöver bara ta bussen och åka i ca 15 minuter så är jag där. Har inte gjort det än men det ska definitivt bli av. Trevligt också att TE-ologen blev nöjd med inköpet. Vilket påminde mig om att det är dags för eftermiddagste …

  Gilla

  • Märtha
   Mar 12, 2018 @ 20:01:18

   Trevligt om jag kunnat roa dig! Passa på och se Cosi fan tutte på påsklördag! Iscensättningen verkar vara speciell… Sitter och dricker te…

   Gilla

 5. Ingrid
  Mar 13, 2018 @ 11:00:57

  Det ÄR jobbigt att leta sig fram i köpladorna. Jag hatar shopping, men ibland måste man ju. Tur att du hittade ut igen så att du inte missade operaföreställningen. Kulturtant förresten! Hur skulle kulturen klara sig utan oss tanter? Ibland känns det som om det är 90% tanter på kulturevenemangen.
  Här är det mulet och grått och det väntas snö i eftermiddag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 13, 2018 @ 11:10:00

   Jo, vi är mest tanter som släpar med oss någon gubbe då och då… Jag har aldrig annars förstått att man kan ha shopping som hobby, men har sett folk yttra sig så. Ibland måste man, men jag drar mig för sådana besök. Blir bara stressad, alldeles i onödan…

   Gilla

 6. Ann-Britt Hedman
  Mar 13, 2018 @ 17:34:07

  Ja nog är igenkänningsfaktorn stor. Och ju längre jag varit pensionär och mest rört mig i småstadsmiljö desto mera ”bortkommen” känner jag mig i de stora köplådorna. Har inte heller förstått att shopping kan vara familjenöje. Tror nog att ni valt bättre nöjen på landet med fingrarna i myllan. Så fortsätt med det! Har själv uppskattat att hafingrarna i myllan, men det är väl så att allt har sin tid. Och avståendets tid kommer ju äldre man blir.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 13, 2018 @ 20:46:59

   Jo, och med fingrarna i myllan står vi tills kroppen definitivt säger stopp… Köpladorna är inte gjorda för icke-köpglada. DEt man eventuellt vinner i penningbelopp förlorar man i trivselfaktor. Tack för att du läser och kommenterar!

   Gilla

 7. Carita Liljendahl
  Mar 15, 2018 @ 21:39:07

  Jo, metro hos oss men jag har blivit så försvenskad att tunnelbana låter bäst 🙂
  Ändå är det här så värdefullt – att odla ord – och att diskutera dem.

  Gilla

Bloggstatistik

 • 46 564 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: