Knarrsnö – men inget övrigt väderknarrande

Knarr, knarr, knarr… Det är nu ständigt kallare än -8, om vilken temperatur det nånstans stått skrivet att det är snöknarrgränsen. Ho vet. I skrivande stund sitter OrdOdlaren och småfryser i hemmet, eldar och huttrar. Bor man i eget hus kan man inte ringa disponenten och klaga. -18,2 utomhus på morgonnatten och nästan samma temperatur inomhus – på plussidan – vid niotiden på morgonen. Och vädergubbarna lovar mera kyla…

OS-skidtävlingar underhåller i TV. Värmer inte, trots att det då och då blir hjärtklappning och högt blodtryck. Skrek på Diggins idag… Sen beslöt sig OO för att idka en av sina favoritsporter: Kolla dagböckerna. Och brasan brassar på bakom den oputsade luckan:

Nej! Först dagens obligatoriska motion! Klabbarna klingar i kölden, de bör helst få lite rumsvärme innan de börjar göra sin plikt.

Blickar samtidigt upp mot två av de märkta björkarna: Om ett eller två år är det ni som värmer huset! Om du läsare tittar riktigt noga längst ner på stammarna syns det röda avverkningsmärket. Det skall bara bli lite varmare först innan det utegymmet kör igång.

Jovisst, solpanelerna försöker det bästa de kan

men de drabbas av rimfrost på natten, de behöver först ett värmande solmöte, så klarnar de och arbetar på

Solen har ju inte precis kommit så högt, så det blir inte många kWh per dag. Och knappt 12 av de 18 är snöfria. Det finns inte fritt snöfall från sex av dem, som kanske på bilden kan anas.

Temperaturstatistik, ja. 20-21-22 februari hamnar under granskningsblicken. Dagboksskrivaren har slarvat ibland, och hon började först 1991. Synnerligen svårt att överblicka, inga trender kan skönjas ur detta sydfinländska perspektiv. 1993, 1996, 2007 och 2010 sticker ut med tvåsiffriga köldgrader. 1991, plusgrader. 2001 plusgrader den tjugoförsta, -15 följande dag.

1993 handlade det enbart om en kortare tvåsiffrig köldknäpp, men minusgraderna höll i sig till mitten av mars. Föregicks av plusgrader i januari, då och då. De folkliga spåmännen hävdar att februarivädret förutspår julivädret. Jaha. Juli det året var fuktig, kall, regnig och bara lite varm.

1996 var det tvåsiffriga köldgrader under 21 av månadens 29 dagar. Tre olyckor mötte på jobbvägen: en långtradare med motorstopp i en uppförsbacke, två militärfordon på tvären på vägen, en krock mellan två personbilar. Och den egna bilen strejkade på grund av bromsvätskebrist. Den mest olycksdrabbade månaden under hela jobbkarriären. Juli? Regnig. Storm med trädfällning 13 juli. Domherre på fågelbrädet 14 juli. Första solstunden 23 juli. Och sommar i veckan efter det – som avslutades med en rejäl hagelskur 30 juli.

2007. Februari bestod av jobb, jobb, jobb… Bouppteckning i barndomshemmet i gnistrande smällkallt vinterväder – -23 alla tre granskade dagar. Plus andra köldknäppar. Juli då? Jo, ganska så varm…

2010 startade den tvåsiffriga kölden 26 februari, höll till 13 mars, även om solen verkar ha gjort sitt bästa för att höja dygnsmedeltemperaturen. Och julis första regn kom den 22, dock inga större värmeduster under den månaden – ja, i början fanns det några verkligt heta dagar. Midsommaren det året hölls värmen uppe med hjälp av frassen Tosca och eld i köksspisen.

Vad lära vi härav? Att spå väder enligt januari = juni o.s.v. fungerar inte så bra. Vädret kan man inte göra något åt. Bäst att anpassa sig, köpa mera ved och brassa på. Som nu. Och hoppas på lämpligt varma julidagar…

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Feb 22, 2018 @ 08:56:29

  Visst är det arbetsamt att bära in ved och elda, men den fördelen har det att du själv kan reglera om du vill ha varmare eller svalare. Det kan man inte alltid i höghus. Det hus jag bor i är lyckligtvis nytt och hittills har det precis hållit det varmt och skönt inomhus, trots -22,5 i morse. Och kallare ska det bli. Enda jag vill klaga på är att jag har något program som kräver att jag får bilen igång varje dag… Och jag har inte lärt mig hur jag ska räkna för att få motorvärmaren på vid rätt tidpunkt. Tror det krävs lång kurs i matematik för att klara det, och den kursen gick jag inte. Så det blir att gå ut och koppla på värmen en timme före start – det klarar jag.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 22, 2018 @ 10:13:13

   Jo, Lilla Mhy får med sin dieseldrift vila i kölden, tills det finns flera programpunkter att utföra varje dag. Det finns ju en annan bil som rullar på varje dag… Nu har vi 17,9 vid matbordet…

   Gilla

 2. Anita
  Feb 22, 2018 @ 11:53:11

  Nej vädret kan man inte göra något åt. Men det är intressant att studera det. Kul med dina gamla dagböcker. Brasan ser skön ut och när jag förstorade bilden på björkarna kunde jag se de röda märkena. Här har vi också minusgrader men inte så många som hos dig. Och på dagarna tittar solen fram lite blekt bak tunna skyar. En sak är i varje fall säker. De varma julidagarna kommer att komma. Hur många dom blir däremot och hur varma dom blir, det går inte att sia om. Tills dess får du fortsätta att brassa på brasan.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 24, 2018 @ 14:25:56

   Idag har vi ganska så klar sol, hoppas att solpanelerna också brassar på – har inte kollat produktionen än. Egentligen är det ganska så skönt att vara ute i kölden. En stund. Ha det bra!

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Feb 24, 2018 @ 12:09:32

  Ser verkligen vintrigt och kallt hos er. Verkar bli en lång vinter, men efter den finns en vår. Härligt med brasa i vinterkylan.
  OS följer jag inte längre.
  Ha en fin helg!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 24, 2018 @ 14:23:32

   Jo, kölden håller, minst en vecka till, räknat från idag. Bara att härda ut och elda. Vi muntrar upp oss med bio-opera ikväll och revy i morgon! Ha det gott!

   Gilla

 4. Carita Liljendahl
  Mar 02, 2018 @ 15:19:01

  Det är fint med knarrande snö, och kyla är också helt okay i februari.
  Lite väl kallt med många nätter under -20, men vi lär väl gå mot en ny vår ändå 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Mar 02, 2018 @ 15:43:08

   Jo, det räcker nog med ”Sibirien” nu… Långtidsprognosen lovar inte stora lättnader, men i varje fall vägar en lätt astmatiker vara utomhus mera snart. Och 11 mars, när jag skall köra bil ca 100 kilometer (turresan), då utlovas snöfall…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 462 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: