Gamla minnen, bilder – och vulkanism

Bilder väcker minnen, och minnen väcker bilder. Ibland ger ett litet ord ett stort eller större minnesanfall, det blir bilder i huvudet som påstår att det finns fotografier nånstans, och driften (ja, verkligen en drift!) är stark, så stark att det kan gå timmar innan bilden finns framför ögonen. Urklippsboken, ett album, datorn, diabildssamlingen… Som nu med te (se tidigare inlägg). Väckte minnen från Azorerna, São Miguel. För femton år sedan stod OrdOdlaren och betraktade den här vyn, i Furnas, östra delen av ön, och sade om och om igen:”Fel, fel, fel. Det gröna är fel. Luften, dess värme är fel…”

Så här, som på bilden nedan, skall det ju se ut: Kalt, kargt, svavellukt (doft?) och ånga överallt. OO var präglad av fyra islandsbesök. Första resan gjordes för 30 år sedan, bilden från den:

Nja, det här är geysirområdet, luktar inte så mycket. Det bubblar och fräser och sprutar och spottar i större eller små gropar. Luften är kylig och skön. Längre mot nordost finns sjön Myvatn, och i dess norra ända finns Námaskarð, där gyttjan bubblar och sprätter,

och ångan fräser och luktar. Vissa ”hål” yrar på som värre blåsbälgar. Och om det blåser och småregnar, som vid besöket 2001, är man omgiven av varm luktande ånga och ser absolut ingenting genom sina glasrutor

Observera scarfen i blåsten!

Här har vi en vulkankrater i den stora kratern på västra delen av São Miguel, Sete Cidades:

Har tydligen hållit sig lugn sen 1445, då här torde ha varit värre utbrott och fyrverkerier. Odlingar och skog, åkrar uppe på toppen av kratern, hmm… Grön vulkankrater? Så här ”skall” ju en gammal vulkan se ut, till exempel:

Herðubreið, med molnmössa på, ligger i östra delen av Island, strax norr om Vatnajökull. Fotad på låångt håll 1988. Kargt, och blåst som bara inte syns i frånvaron av träd.

Redan på 1200-talet hade man badtunnor, som ordentligt stenlagda gropar i marken. Om vattnet blev för hett kunde man lossa på en sten för att få kallt vatten ur en liten bäck. Dörren i bakgrunden öppnade en tunnel som gick till huset, praktiskt vintertid. Snorralaug i Reykholt, Snorre Sturlassons boplats i början av 1200-talet.

I Furnas finns bl.a. ”Ungdomens källa”, en stor byggd bassäng med jämn stenbotten, vattnet liknar svensk gulaktig ärtsoppa och är 35 grader varm/het. Här lär mineralerna göra en yngre… Inget bildbevis här, men mat i stället:

Turisterna utfodras med mat som fått badda i timmar i ett grävt hål i den heta sanden (ca 70 grader), Cozido.

Tallriken, med litet av var sorts kött och korv som tillbringat fyra-fem timmar i den naturliga ugnen. Delikat, mört och mycket!

I Island (ingalunda överallt där) tar man det lugnare med jordugnar. En grund grop, diverse olika kanter så att den hittas, ett plåtlock på vid behov:

Blanda till en bröddeg, sätt den i en plåtburk, plåtlock och stenar på, och följande morgon har du ett härligt mörkt och varmt frukostbröd! Sant! OO har ätit flera. Bjarnarflags brauð (bageri som sålde). En gång med underbart pålägg: lokal fisk som rökts med hjälp av torkad hästskit. Så gott att det hon inte hann fotografera den stora godbiten ens!

 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Feb 17, 2018 @ 13:10:39

  Här kan man bli sugen på både varma bad och mat. Tallriken med kött och korv som hämtats upp ur underjorden ser läcker ut. Island har alltid varit ett drömresmål, kanske blir det av någon gång att åka dit. Jag gillar verkligen bilden på dig i blåsten med den vågräta scarfen och de igenimmade glasögonen. Minnen är roligt och att gå igenom gamla bilder är roligt. Idag fyller min blogg 10 år och det var roligt att gå igenom arkivet och att tänka tillbaka och blicka framåt.

  Önskar dig en skön lördag!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 17, 2018 @ 17:49:46

   Gissa om jag blir sugen på varma bad? Har en favoritplats i Reykjavik, Laugardalur – senast halkade jag barfota omkring på is där för att sen sätta mig i en 37-gradig ”potta” (februari 2010)… Verkligen fängslade med gamla foton. Har varit ”på språng” hela dagen idag, först nu skall jag läsa ditt 10-årsinlägg! Grattis här också!

   Gilla

 2. Ingridi
  Feb 17, 2018 @ 22:23:54

  Island måste vara en fantastisk upplevelse. Jag lär aldrig komma dit, men vore jag lite yngre så……
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Feb 17, 2018 @ 22:42:24

   Jo, jag blev helförtjust i Island direkt 1988. Hade lite drömmar före det. Och nu har jag varit där sammanlagt fem gånger. Det karga landskapet och mentaliteten fascinerar mig. Och det vulkaniska förstås, också i form av varma källor att sitta och mysa i. Men Teneriffa är inte dumt det heller! Belv det Teide idag? Ha det bra, här just nu -11,5…

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Feb 25, 2018 @ 17:28:11

  Ja, alltså det finns magi på Island.
  Har varit där en gång, en av de mest minnesvärda resorna nånsin.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 25, 2018 @ 21:49:48

   Jag känner mig hemma på/i Island, vet inte varför. Trevliga människor, ett intressant språk – och det varma vattnet. Vulkanismen är ju också något som jag är helt betagen i!

   Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 68 520 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: