Dagen idag, andra februari

Internationella tvillingdagen, 2.2. En dag då världen uppmärksammar ”två barn på samma gång”, vad det innebär att få dubbelt upp av jobb och utgifter – men inte tid. Likaså den speciella kontakt som tvillingar tydligen har. OrdOdlaren har ingen som helst erfarenhet, även om tvillingar funnits i hennes liv.

Den 16-hövdade kusinskaran innehöll ett tvillingpar. Lika olika som syskon i allmänhet, han klen, hon av samma form som denna skribent. Den lilla flickan blev alltså tidigt bekant med fenomenet tvilling, men allmänna kunskaper var det glest av, och hon funderade över ett och annat.

Tvillingforskningsläsning ingick i psykologistudierna. Oj, vilka varianter det finns! Det kuriosa stannade tyvärr bäst i minnet, om tvillingar som uppfostrats på olika håll. Bl.a. ”två Jim”, som ändå var så lika (återfanns senare i flera gymnasiepsykologiböcker). Senare kom Oskar († 1997, cancer) och Jack († 2015), födda på Trinidad 1933 av tysk mamma. Fadern var rumänsk jude, tydligen en rätt så häftig alkoholist, eftersom de separerade och mamma återvände till Tyskland med Oskar när bröderna var  6 månader gamla. Jack adopterades troligen, och uppfostrades som jude i USA. De träffades som 21-åringar i sex dagar i Tyskland, men det fungerade inte alls. 25 år senare träffades de i USA. Kontakten var alltid fylld av hatkärlek. De insåg sina likheter och fascinerades av dem, ställde upp för tvillingforskningen på 1980-talet, men deras kulturella skillnader var svåra att komma över.

Jack till höger, Oskar till vänster

Lärarens första tvillingar, de yngre tonåringarna A och B, såg man skillnad på, men det var svårt ändå, eftersom förnamnen började på samma bokstav. Så här idag, när de ställt upp för intervju i en tidning:

C och D var synnerligen intresserade av tvillingskap och psykologi, ”experimenterade” en hel del (men aldrig för att lura oss lärare!) och fascinerades av att de tänkte och tyckte så lika. Deras lillasyster sade alltid ”flickorna” när hon nämnde dem, vilket roade psykologiläraren. ”Men så säger vi i familjen”, var förklaringen när läraren undrade. Åtföljt av en något förvånad min.

”Nedladdade” från nätet. Busar kanske med omgivningen…

E och F… Träffade inte F, han gick inte i gymnasiet. E var också ”tvillingmedveten”, hon visade och berättade gärna om den stora tvillingstudie de deltog i. Psykologiska test, frågeformulär, medicinska undersökningar… Det finns numera ett enormt register med tvillingdata från olika länder för forskare att rota runt i. Det nämns också i en psykologibok för gymnasiet. På en vänstersida!

G och H var pojkar. De hade för vana att besöka studiehandledaren var för sig, och drog alltid till med samma snälla leende när hon frågade ”Och vem är du nu då?” Hon hade resignerat. Det gick inte att lära sig vem som var vem när kontakterna var rätt så få och glesa. Inte så värst öppet intresserade av sin syskonrelation, verkade det.

I och J träffade studiehandledaren några gånger i slutet av sin arbetskarriär. Två flickor som pratade som en, när den ena tog andningspaus fortsatte den andra på samma tankelinje. Deras pronomen var ”vi”. På frågan om de inte säger ”jag” alls var svaret ”för vi tycker lika”. Skulle gärna ha träffat dem mera. Kanske senare i livet när de reflekterat mer över livet än vad 16-åringar hunnit med.

Troligen ”spegelvända” tvillingar, syns på hur hårets bena faller. Intressant!

Detta blev lite sent publicerat, på grund av tandläkarbesök. OO:s tandläkare blev synnerligen glad över informationen om vilken dag det är idag, eftersom även hon är tvillingmamma. Det blir troligtvis en liten fest med diskussion i det huset ikväll!

Tag vara på ert nära syskon, alla tvillingar, oberoende av enäggs, tvåäggs, spegelvända eller något annat tvillingskap!

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ann-Lis Udd
  Feb 02, 2018 @ 15:52:41

  Jag tror jag ”känner igen” några av dina tvillingpar. Och min personliga erfarenhet som Mormor till tvillingar har ju ökat markant…Dom är olika men nära varandra – kallar sig ”bästingar”!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 02, 2018 @ 17:40:59

   Klart att du vet, vi har ju haft att göra med samma människor i vår yrkeskarriär. Och du lär dig mer och mer om tvillingar under de närmaste sisådär 40 åren…

   Gilla

 2. Ingrid
  Feb 02, 2018 @ 17:38:06

  Jag har egentligen bara en bekant som har tvillingar och hon lyckades få två tvillingpar med två olik män.
  De här tvillingarna är väldigt olika. Det första paret var en pojke och en flicka och det liknar inte varandra mer än vanliga syskon gör. Tvillingpar nr två är två pojkar, så olika varandra att man inte kan tro att de är syskon ens.
  Ha en fin helgt!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Feb 02, 2018 @ 17:47:03

   Som lärare (i en relativt liten skola) har jag ju haft över tvåtusen elever, så rent statistiskt bör det ju finnas tvillingar med. Hade en klasskamrat som hade flera yngre syskon, varav två tvillingpar – och nu kommenterade hon att hon och hennes syskon har nästan alla tvillingar som barnbarn… Finland lär vara ett av världens tvillingrikaste länder, har jag läst nånstans. Fin helg till dig med, jag har just skottat 20 cm tjock plusgradig snö. Sparade hälften till i morgon då det skall vara minusgrader…

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Feb 04, 2018 @ 11:45:50

  Mycket intressant med tvillingforskning. Jag har inte haft tvillingar nära bland släkt eller vänner, men som lärare. Några var lika som bär och uppförde sig helt lika, andra helt olika både i utseende och sätt. Jag har även haft ett trilling par.
  Ha en skön söndag!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 04, 2018 @ 13:13:45

   Tack för det! Jag blir alltid nyfiken när jag stöter på tvillingar, vill veta om allt det man läst stämmer… Man har ju vissa möjligheter som lärare i psykologi och som studiehandledare. Alla unga vill inte prata. Men roligt att jag fick positivt svara av dem i röda tröjor som jag publicerade bild på, jag publicerar ju varken namn eller bilder på folk här utan att ha tillåtelse. Förutom kändisar, dem frågar jag inte! Ha det gott!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Feb 04, 2018 @ 11:47:03

  Hoppsan, det heter väl inte trillingpar, utan trillingar, med de var som ett tvillingpar och ett syskon, både till utseende och sätt.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 04, 2018 @ 13:14:57

   Det reagerade jag inte på! Hälsningar från strålande sol – och blåst och kallt. Termometern visar -8,5, men det känns betydligt värre.. Inget utesolande idag här inte!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: