Telefon och telefonprat

Telefon. Så här ”skall” den ju se ut, men borde vara grön eller gräddfärgad:

Ordet kommer från grekiskan, téle (avlägsen, fjärran) och phone (ljud, jfr. t.ex. fonetik). Dagens apparater borde kanske hellre kallas teleikon (eikōn, ikon = bild). Handen på hjärtat: uppskatta den tid du använder på din mobil, smartmobil, smarttelefon, bärtelefon (OO associerar mera på förleden…), ficktelefon. Hur många procent av tiden pratar du med någon via den? Är den din PRATmaskin? PDA, personlig digital assistent, är nästan bättre…

Telefon är telefon på en stor mängd kända språk. I finskan fram till 1897, då telefoni (alla vokaler och konsonanter uttalas korta, o som å) ersattes med puhelin i tidningen Uusimaa – och accepterades. Hur fort nämns inte. Puhe = tal, -lin hänvisar, enligt OO:s heimlaga etymologi till nån sorts apparat. Och så har vi islänningarna, som oftast vill skapa egna ord, som kallar apparaten sími (som ursprungligen betydde tråd).

Och sen då, när vi tar loss apparaten från väggen, då har finskan den överlägset bästa benämningen: kännykkä. Åtminstone för blomstervänner… 1977 hade Nokia utvecklat en ny radiotelefon, SV1500, och gjorde reklam för den till företag och myndigheter med bl. a. ritade bilder och text. Försäljningsingenjören Aarne Visuri lär ha kläckt det hela:

Bild ett: Kevään kukka on kämmekkä (vårens blomma är…. tja, nu blir det lite besvärligt. Orkidé. Kommer från att orkidéerna i handnyckelsläktet har rotknölar som liknar två händer, t.ex. Jungfru Marie nycklar. Kämmen betyder hand eller tass, oftare i sammansatta ord numera. Annars heter nog orkidé i allmänhet orkidea på finska, och hand är käsi). Bild två: Kevään tuote on kännykkä (Vårens produkt är  – kännykkä). Namnet registrerades av Nokia som varumärke 1987, men nu är det ett fritt och allmänt ord (Källa: Helsingin Sanomat 31.08 2003). Och en del förkortar numera: känny. Ordet har alltså med hand att göra, precis som det urtyska (?) Handy. Ordet Cell Phone användes redan vid det första publika mobila telefonsamtalet 1973 mellan Motorolas vice VD Marty Cooper och hans ”ärkerival” Joel Engel vid Bell Labs. Telefonen då vägde lite över ett kilo, var 23 cm lång. För att kunna prata i 35 minuter behövdes en laddning på 10 timmar. OO ringde mobilt första gången från en gräsmatta i Hilleröd 1991 med Nokias ”handväska” (lånad, flera kilo tung), något i den här stilen:

Island då? Farsími för den du tar med dig (fara = resa), snjallsími om det är en ”smart” en, spjallsími om du enbart kan prata med hjälp av den. Och den fasta trådtelefonen har blivit snúrusími, där snúru betyder snöre, inte snurra, Smarta ord!

Och den farliga mojängen bärs av yngre människor i jeansfickan, en tydlig rektangulär utbuckling skall uppenbarligen synas. Vuxna karlar bär den ofta närmast hjärtat eller vid bältet. Och vi vuxna kvinnor börjar gräva i handväskan när det piper till. Men ibland i fickan, till exempel när OO skottar snö och har en sorts ”Health”-app…

Farlig? Det blå ljuset och den osynliga strålningen, stressen när vi anser oss behöva vara tillgängliga 24/7 (och har den som sängkamrat), det känner vi alla till och beter oss därefter eller inte. Plus alla faror som lurar ute på nätet, speciellt på Facebook, där våra personliga uppgifter stjäls och där vi snärjs oftare än vi hinner andas. TV:n var faarlig när den kom. Mikrovågsugnarna skulle ta livet av oss. Och vilket krig det var mot videoapparaterna på 1980-talet!

Den där biskopen i England på 1850-talet hade kanske rätt. ”Om människan börjar röra sig i hastigheter på över 10 kilometer (om OO minns rätt) i timmen, ja då – då blir nog själen efter!” Järnvägen skulle leda till fördärvet och ytterst till helvetet.

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jan 28, 2018 @ 17:54:20

  Någon hade en fundering kring användningen av mobiltelefon och jämförde det missbruket med rökning. Vi som rökte på 50-60 talet skyller på att vi inte visste hur farligt det var. Nu är det så farligt så att till och med rökning utomhus på allmänna platser är på väg att förbjudas.
  Hur farligt det ständiga pillandet på mobilen är visar sig kanske om en 20-30 år..
  Kram, Ingrid.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 28, 2018 @ 18:16:06

   Troligtvis. Och då finns det så många samverkande faktorer så att man fortfarande slåss om vad som är farligast och vilken del som bidragit mest….

   Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Jan 30, 2018 @ 18:44:21

  Aaah – underbara telefonbilder.
  Den där sista har jag faktiskt också upplevt, men jag undrar om den inte var en prydnad på väggen, med en sådan där ”kobra”-telefon inuti.
  Jag är osäker.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 30, 2018 @ 20:27:46

   I mitt förra hem var den sist avbildade telefonen enbart prydnad (den här bilden dock från nätet), men i min sena barndom hade vi faktiskt en sån här fungerande, äkta telefon, medan vi ännu hade telefoncentralen kvar. TAck för att du läser och kommenterar!

   Gilla

 3. Anita
  Jan 31, 2018 @ 10:48:12

  I mitt barndomshem hade vi en stor svart telefon i bakelit. Med den luren mot örat ägnade jag timmar med mina kompisar. Mamma sa alltid, vore det inte bättre att ni sågs i verkliga livet. Men vi hade aldrig så mycket att prata om som när vi gjorde det telefonledes. Och ingen annan kom i kontakt med oss för det var ju den enda telefonen som fanns. Telefonen på den nedersta bilden gillar jag, en sådan skulle jag inte ha något emot att ha, om inte annat som till inredningsdetalj.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 31, 2018 @ 12:50:57

   Jag fascineras av tanken: varför pratar en del av oss bättre i telefon, när vi inte ser den vi pratar med? Ansikte mot ansikte är man hämmad… Avslöjar man för mycket då? Kan gott tänka mig att två personer sitter bredvid varandra t.ex. i tåget, tysta, men om den ena ringer till den andra går det att prata…. 🙂 Tack för att du läser och kommenterar!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Jan 31, 2018 @ 15:37:03

  Tänk vad mycket som hänt med telefoner. Förr användes de att prata i, idag för att skriva meddelanden med och läsa nyheter med. Ibland hänger jag inte med.
  Intressant med det språkliga ang telefon. Vad man kan hitta på!
  Önskar dej en bra dag!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 31, 2018 @ 16:22:24

   Nej, inte hänger jag med heller… Tog länge innan jag köpte en egen ”kännykkä”. Köpte först när jag upplevde att jag hade ett verkligt behov. Men folk har ju slutat ringa! Ha det bra själv, vi är nu inne i en köldperiod. Nu ”bara” -4,3, men det utlovas tvåsiffriga köldgrader…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 462 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: