Dagen idag, 16 januari

Hoppsan, nu är det bråttom! OrdOdlaren satt i allsköns ro och slötittade på Facebook, och plötsligt hoppade hon till. En vänlig själ hade delat ett viktigt inslag: idag är det den internationella dagen för het och kryddstark mat! Det har tydligen temadagar.se missat, det som OO alltsomoftast kollar upp. Den hemmaihopblandade morgonäggssaltburken fanns närmast:

Visserligen ”bara” Jalapeño, men ger en skön känsla i munnen när dagen börjar.

Här hyllas kryddstark mat så gott som varje dag, eftersom de här två ”egenhändiga” blandningarna ingår i många maträtter (såsen ger bl.a. köttbullar en ny dimension…). BJR är huvudkock, medan OO är burk-, lök- och diskansvarig. I ett kommersiellt kök hoppar de små vitlöksbitarna (ett kilo vitlök per såssats på lite på 30 liter, helst inte större än 2 millimeter i genomskärning…) lite vart som helst, men diskmöjligheterna är många och golvet avsvappbart.

Svartvinbärssylt spetsad med chili är mums med kållåda, älg, hjort, nöt – och glass och mörk choklad… Verkligt användbar, alltså… En i bekantskapskretsen vågar knappt använda, eftersom den är så god så den kan ta slut…

Dagen till ära plockades den här småroliga faktaboken ur hyllan. Formuleringarna i ”ordodlarstil” är många – ”Keep calm och käka chili!”

Chilins styrka mäts i Scoville, och det är ingen scovillervalla, påpekar författarna. Vätskekromatografi används (påpekar kemisten i huset), och rent capsaisin är 16 miljoner. Wilbur Lincoln Scoville, farmaceut, hade inte så raffinerade metoder när han utvecklade systemet 1912, men namnet får han bistå med ändå. Här finns bokens exempelsida:

Odlingen här startar inom några dagar, lämpligt nu när vintern verkar ha kommit med temperaturer närmare minus tio. Några Carolina Reaper-frön torde finnas, men mest håller sig scovillevärdena på frukten som biologiskt sett är ett bär mellan 100 000 och 1 000 000. På ett ungefär. De små fröna behöver minst +25 grader för att gro, ordnas med värme underifrån.

Det finns en superdunderbra chilibok på finska också. Det finns flera skäl att återkomma, tydligen. Själva ordet är ju också ett problem. Här i huset är det ”chili” och inget annat som gäller. Uttalas absolut inte med två l. Chilipeppar, chilepeppar (galet!), spansk peppar (galet!) är alla portförbjudna, kommer inte ifråga. Det spanska ajì går också, j-et uttalas ju nästan som svenskans h och ì är långt. Ahiii….

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jan 16, 2018 @ 15:01:18

  Själv håller jag mig till mildare smaksättning, men min tunisiske svåger kan inte få nog att de kryddiga såserna, så när syster Kerstin och han kommer på besök får jag ladda upp med harissa, sambal oelek och tabasco.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Jan 16, 2018 @ 16:09:25

   Vi tycker att maten skall vara väl kryddad – min man vill ändå ha mera styrka än jag, men det fungerar. Tack för läsning och kommentar!

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Jan 17, 2018 @ 14:15:41

  Det var i går det, läste först i dag. Aji, spanska, låter nästan som atsjiii – en rejäl nysning som jag får ibland, när jag äter lite väl stark chili. Får ta det onda med det goda – jag har inte chili till allt, men till mycket.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 17, 2018 @ 14:45:03

   Tycker också att det spanska ordet är bra – det bli en och annan ”atsjii” här också när chilina torkas och mals till pulver…

   Gilla

 3. Anita
  Jan 17, 2018 @ 17:11:57

  Inte visste jag det, att det var den internationella dagen för het och kryddstark mat igår. Alltid får man lära sig något nytt. Ser att du är chilifantast. Samma här. Har börjat så smått och förbereda mig på första frösådden, Capsicum baccatum ‘Jamaican Bell’.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 17, 2018 @ 18:19:37

   Tack att du tittade in! Vet inte om jag vill kalla mig chilifantast, men en mångsidig krydda är det! Min man står för den odlingen, jag är bättre på en hel del andra växter…

   Gilla

 4. Carita Liljendahl
  Jan 17, 2018 @ 22:17:17

  Er chilimarmelad tål jag bra, men däremot finns det vissa som jag inte klarar, – testade en tomatchili-köttfärssoppa (halvfabrikat) och nej… klarade inte av det. Men det var säkert halvfabrikatets fel 😀

  Gilla

  • Märtha
   Jan 17, 2018 @ 22:43:31

   Du köpte ju den på röda vinbär – åt den själv med julskinkan, gott! Och huvudchilikocken säger två saker: man skall veta vilken sorts chili man sätter vart, och chili är en krydda som skall lyfta fram andra smaker. Tyvärr öser en del på massor, och tror att ”massorna” gillar det…

   Gilla

 5. Lena i Wales
  Jan 21, 2018 @ 13:25:47

  Jag är nog lite mesig vad gäller starkt kryddad mat, men det är inte mannen. Jag vill ha kryddor som hjälp att få fram de naturliga smakerna och inte att döda dem. Mannen har dödat många maträtter,hi,hi!!
  Önskar dej en skön söndag!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 21, 2018 @ 14:49:45

   Chilimästaren här mittemot hävdar starkt att det gäller att veta vilken sorts chili man sätter vart, och i hur hög grad. Chilin skall lyfta fram andra smaker. Den kryddningen är en konst, jag lär mig så småningom…

   Gilla

  • Märtha
   Jan 21, 2018 @ 14:50:55

   Och, jo, söndagen är skön. Minus 6 grader, rätt så klart, varit ute en sväng – och ”idrottar” med TV…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: