Äta bör man…

Morgonmål. Så heter det i OrdOdlarens vokabulär. ‘Frukost’ passar liksom inte. Nu, äntligen, har orsaken klarnat, orsaken till varför ordet känns lite förvirrande. Man lär så länge man lever. I Danmark äter man ‘morgenmad’, och sisådär mitt på dagen blir det ‘frokost’.

Hur det fungerade för folkskolflickan är svårt att komma ihåg. Men skolväskan/ryggsäcken skulle innehålla en flaska mjölk (egna kor, ingen pastörisering eller homogenisering eller fettborttagning) och ett smörgåspaket (bröd + smör). Varm mat serverades i skolan, men ingen dryck, inget bröd/smör. Flickan lärde sig packa för att undvika olyckor. Skolvägen var drygt två kilometer, gående, med cykel, sparkstötting eller skidor.

Tonårsflickan åkte skolbuss (ingalunda gratis), ca 20 kilometer. Mamma väckte med orden:”Tevattnet på gång på gasspisen!” Då gällde det att ta sig upp ur sängen innan översvämningskokandet var ett faktum. Te med mjölk, bröd, smör och eventuellt något pålägg. Mat (så hette det) med alla tillbehör serverades mitt under skoldagen, betalades månadsvis.

Sommartid gällde andra vanor, sex dagar i veckan. Väckningsropet lydde då ”Vi går nu!” Det betydde stig upp, ett glas vatten, ut i lagårn (föusi) och mata djuren medan mamma mjölkade. När korna var mjölkade skulle de ut i hagen,mamma gick in och dotterns städningsarbete vidtog. Måka skit (det är OO bra på ännu idag), sätta rent strö (halm) i båsen och hö färdigt till kvällen – ibland skulle dessa torkade produkter måkas fram ur sina lager vilket innebar måkande i flera omgångar. Svettigt och dammigt. Allra sist skulle föusgolvet sopas rent. Efter ca två timmars jobb vankades te med mjölk, bröd, smör, eventuellt gröt eller något annat varmt, kanske rester från gårdagens kvällsmat. Då var klockan ungefär nio. Frukost, maten efter dagens första arbetspass. Men den måltiden hade tydligen inget speciellt namn.

Universitetsstuderanden drack te och åt smörgås. det var väl lite slarvande hit och dit på den tiden, kanske en kopp kaffe behövdes emellanåt. Kaffekonsumtionen var hög under graduskrivandet. Några år senare upphörde den konsumtionen.

Läraren åt ordentligt: Gröt på flingor från kvarnen i grannbyn (från mjölnarens/bondens ekologiska odlingar), äppelmos av fådda äpplen, egenbakade semlor (obs, ”grova bullar”, ingredienser från samma kvarn) med smör, ost, skinka och egna tomater/gurka/salladsblad enligt säsong. Och te, förstås. Med honung. Skollunch (först där kom ordet med i vokabulären) åt hon inte, i stället ett lätt mellanmål med det oundvikliga téet.

Pensionären tar det lugnare. Det kokta ägget (med chilisalt) varierar i utseende både på utsidan och på insidan. Müslin eller grötskvätten äts med äppelmos och bär från egen backe (Just det. I den här språkomgivningen bor man på eege backan även om tomten är platt) och det oundvikliga téet, nu sötat med närproducerad honung. Och två receptbelagda piller har också kommit till (kallas ålderstillägg). Mjölken och smöret och brödet intas i andra former andra tider på dygnet.

‘Morgonmål’ lär vara mer eller mindre finlandism. ‘Frukost’ kommer från lågtyskans vro = tidig och kost = mat. Grundspråket som är OO:s modersmål håller kvar det gamla. Frukosten kommer efter ett arbetspass.   ”Det finns inga starka skäl för att envisas med att äta morgonmål”, skrev språkväktaren Mikael Reuter 2011. OrdOdlaren struntar i det. Morgonmål varje dag, även om formerna varierar. Så he så.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Dec 03, 2017 @ 11:09:51

  Mamma, född 1924, hade en timmes frukostrast på jobbet. Minns inte om det var 11-12 eller 12-13 eller mittemellan. Men mitt på dagen i alla fall. Vad vi kallade morgonmålet, minns jag inte. Matrast hade vi i skolan, både folk- och mellanskolan. Minns inte när vi började tala om lunch.

  Gilla

  • Märtha
   Dec 03, 2017 @ 11:39:50

   Bruket vacklar också på andra håll, tydligen. ”Lunch” verkar vara ett nyare begrepp, som åtminstone ”kvinnominne” kan dokumentera.

   Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Dec 03, 2017 @ 12:05:21

  Det var intressant läsning!
  Frukost talar jag om, kanske för att jag bott i Sverige och även annars ”försvenskades” av ex-make och många vänner i Sverige.
  Frukosten är också viktig för att jag ska orka, även om den vanligtvis mest består av bröd med pålägg och ett stort glas vatten 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Dec 03, 2017 @ 12:26:14

   Bruket och benämningen varierar, och jag håller inte alls med Reuter! Önskar att fler kunde berättar vad de intar för ”mål” under en dags lopp…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 38 515 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: