Kallare väder

Det blev kallt om fötterna. Den råa höstkylan sökte sig inåt, vinterhusvärmen var ännu inte påkopplad. Akut sockbehov. Så gott som tomt i lagret, inga hemmaproducerade alls! Alla tidigare flitiga producenter (som på senare tider inte alls specialiserade sig på småtassighet) har förflyttat sig till sällare stickstugor. Stoppare har OO aldrig varit, snarare numera slängare. Så…

Ett garnnystan i modern design hoppade ner i butikskorgen i mataffären, strumpstickeförrådet (rikligt…) sorterades, fem likvärdiga som lämpade sig till garntjockleken togs i bruk. Antalet maskor som behövs satt i ryggmärgen, bara att sätta igång (lägga upp maskor  – på grundspråket kastar man åpp ti in sticksööm). Skaft- (mudd-)längden avgjordes efter behovet, sen stickades hälften av maskorna till en fyrkantig lapp, enkelt. Men sen?? Hur var det nu man skall göra för att få ihop en ”grop” att sätta hälen i? Google, YouTube – oj, det finns många sätt. Och många sätt att förklara det enkla så invecklat som möjligt. Bara att skala bort minst 60% av förklaringarna, sen är det lätt som en plätt! Och sen är det bara runt, runt runt, tills lilltån vid utprovning inte syns. Då avmaskar OO på ”fastervis”, lite här och där med ojämna mellanrum så att ”tårna har det mjukt och bekvämt”.

Nästan i mål! Och vintervärmen i huset är påkopplad…

En Facebook-vän hade satt upp den här bilden. Den som stickar ”föratthanågotattvilahändernapåmedanjagtittarpåTV” tänker och räknar inte så. Men – tänk på det nästa gång när ni förfasas över vad ett par ”enkla” sockor kostar på julmarknaden. 10 norska kronor är knappt en euro enligt dagens valutakoll. Och stickandet tar verkligen tid.

Och så det stickas i stugorna idag! På Facebook formligen kryllar det av bilder med stickares mönsterrika verk. Huruvida ens några av dessa bildvisare besöker moderna stickcaféer vet OO inte, inte har OO deltagit själv heller. Visserligen var det snarlikt ett sådant när Storasyster, Systerdotter och OO en gång var i samma rum och stickor och munnar gick på som sjutton, men då kom vi två äldre enbart ihåg symöten, syföreningar och syjuntor förr i tiden. Turvis i hemmen, kaffe och bulle, salt och sött, sång och sedesamma berättelser varvades med stickornas klirr, virknålars och nålars mer stillsamma ljud. Och skvaller – – förlåt, nyhetsförmedling. Arrangörerna var oftast ”kyrkliga”. Och när nån fastnade i stickningen eller när garnnystanen rymde långa vägar på golvet hjälptes alla åt. Undrar vilka av dessa ingredienser som ingår i dagens stickcaféer. Borde kanske börja ”forska”?

I slutet av 1960-talet skapade vi i ungdomsföreningen ”symöten” för båda könen. Trängsel i stugorna! Ätbart, jo – men handarbete var inte obligatoriskt. Lekar, frågesporter, spel, lotterier, roliga historier och minnen. Ingen avbröt den som berättade och ”bjöd över” med en ännu häftigare berättelse. Alla lyssnade på den som hade taltur, allt var förberett i grova detaljer. Alla trivdes och talade länge nostalgiskt om dessa glada upptåg en lång tid. Kommer ni ihåg, ni som var med? (Om nån av er finns bland läsarna här).

OO stickar numera när andan faller på. I tystnad, vid TV, lyssnande på radio, samtalande. Allt går. Och visst visar man gärna upp resultatet. Om det blir användbart. Just nu verkar det så.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Nov 22, 2017 @ 15:42:40

  De moderna stickkaféerna har en mycket bra sak jämfört med gamla tiders syjuntor i hemmen (kanske de fortfarande förekommer). Ingen värdinna, ingen som ska visa upp att hon är minst lika bra kakbakerska som de andra… Och pratar gör vi också, kanske inte så mycket skvaller, eftersom vi kommer vida omkring. Lite svårt skvallra om grannen, när ingen annan än man själv känner den… Undrar om vi kvinnor tagit lite efter männen och börjat förbättra världen. Vilket vi ju förstås alltid har gjort. Samtidigt gör vi något nyttigt – eller har någon sett någon gubbe snickra eller sticka på något gubbkafé?

  Gilla

  • Märtha
   Nov 22, 2017 @ 19:47:17

   Jo, det där med kakbakning är ju en fördel, men det finns ”juntor” som satt upp gränser. Och min pappa var med i en slöjdkurs i MI. Han gjorde en rätt så enkel skärbräda på en vinter. Gubbarna satt mest och pratade… Det finns ju andra gubbdagisar, förstås…

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Nov 25, 2017 @ 11:33:24

  Vad roligt att du också stickar. Det gör jag också, mycket. Just nu dockkläder av restgarner, jättekul.
  Visst var det roligt på symötena man hade, kanske inte alltid så mycket gjort,men roligt hade vi.
  Önskar dej en fin helg!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 25, 2017 @ 12:52:19

   Tack för det! Förr var jag flitig med stickorna, men två lekfulla katter gjorde att det blev en paus och jag har inte kommit riktigt igång ännu. Pensionären har fullt upp!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 46 564 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: