Inför november

Första november. 20,7 grader inne, -2,3 ute. OrdOdlaren ser på fåglarna som kommer till dukat bord och tänker på – karar (uttalas med korta vokaler). Karlfolk. Och medaljonger. Och kombinationen. På speciellt OO-sätt, troligtvis.

Nej, inte sådana medaljonger. Även om det är gott, med den speciella egna chilisåsen.

Inte sådan heller. Föreställer Carl von Linné.

Den här? Jo den ligger här och väntar på att användas. Ett hängsmycke med en hel del symbolik, ”Ajan virta”, Tidens ström. Inspirerad av Borgå, de knotiga tallarna på Borgbacken, kullerstensbelagda gränder, ån – och lägg märke till den speciella upphängningen; ett C som i Borgås något mytiska vapen, C som i castellum, sägs det. Heta Salmi heter smyckeskonstnären.

Nä, inte det heller. Allvetande Wikipedia har glömt en medaljong. Den kortkorta visan med knorr. OO kan texten till två, båda signerade Väinö Österberg, en av grundarna till Visans Vänner i Helsingfors. Numera i sällare jaktmarker. Så här lyder medaljongen i språkuppstyltad version: I november är december att vara. Det låter ju inte riktigt förståeligt, precis. Språket är nämligen en helsingforsitisk dialektblandning: I november er de´ sembär ti vara. ‘Er’ uttalas med kort e, ‘sembär’ med klart e och klart ä, ‘ti’ med kort i, likaså ‘vara’ med korta vokaler. Uttala, lyssna, smaka…. Och betydelsen blir I november är det sämre att vara. Genialt! Vi får se hur det blir anno 2017…

Karar. Karlarnas månad, Movember. Månaden då vi uppmärksammar manssjukdomar, speciellt prostatacancer. Torde vara ca tio år sedan kampanjen första gången lyftes fram i media. Intressant på grund av mustaschen. OO måste googla, movember är ett teleskopord. Början av ett ord, slutet av ett annat. ‘Bankomat’ är kanske det mest kända av den sorten. Eller svengelska, svorska… ‘Mo’  – moustache, plus månaden. Ser fram emot bilder på nyodlade mustascher månaden och kampanjen till ära!

”En kyss utan mustasch är som ägg utan salt”. Jo, men trots kombinationen vaxad mustasch, smil och ”blomvasbrosch” får nog Hercule Poirot kyssa någon annan. Även om rollfiguren är superbra.

Och inte här heller. Undrar om alla travkuskar i Sverige gjorde sitt för kampanjen 2010, inte enbart Björn Goop, som lånade ihop till en präktig mustasch. Han verkar vara så trevlig, så en kram där mustaschen snuddar OO:s panna kan tänkas.

Men här passar det! Ha en skön november, ta ut det bästa av månaden! Brasa, bok, bekvämt, bulle och varm dryck rekommenderas. Varvat med konserter och opera däremellan. Och någon bra deckarfilm på TV.

Den andra medaljongen? Varsågoda:”Ser du fjärilar en nyårsmorgon, så tro inte att det är vår”!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Nov 01, 2017 @ 12:19:03

  Kallt, burrrr!
  Helgdag här i Spanien idag.
  Ja det bra!

  Gilla

 2. Ann-Lis Udd
  Nov 01, 2017 @ 14:58:49

  Det va muntra medaljonger!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 46 565 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: