Mässor på mässan

Det höll på att bli mässfall. Grannens bistånd och vädergudarnas ändring av det vita till vått möjliggjorde tackochlov bilfärd följande dag. Till mässan, en färd på lite på 50 kilometer. I skrivande stund velar de samma gudarna. De har slängt ner svårdefinierbar smörja hela dagen.

Mässa blev det, men hur orienterar man? Det är bara att gå på på måfå. Vem har hittat på systemet med ”koordinater” i varje mässhall, som nämns i annonser? 6k48? 6mm58? OrdOdlaren försökte en gång klura ut logiken i systemet, men gav upp. Kunde inte någon sätta sig ner och hitta på en mera användar- och kundvänlig adressangivning…

Okay. Gilla läget, stanna vid sådant man snavar över, håsa inte iväg för att hinna med ”allt”. Strategin för OO och BJR är varje år densamma: börja med det som kallas vinmässa. Smaka och sörpla och samla på det goda i kortform för kommande uppköp. Eventuellt.

I år var vinet och maten ”blandat”. Blivande kockar under 18 år göre sig icke besvär utan förälders medverkan till det området. Stenhård koll! Grått hår tycks inte intressera vakterna ändå. Men bra var det att få slänga in lite smakost, och -korv och -bröd och -choklad mellan slurkarna. Eller nån inhandlad pizzabit eller annat smått till ett visst pris. Och nu väntar väl lagrad appenzeller, formaggio di Fossa och inhemska Valma, Martta (!) och Ruska i kylskåpet.

Ja, lite spansk korv också. Med chili, tomat och av vildsvin. Den inhandlade japanska kniven avbildas inte. Vill inte verka mordisk. Men vänta bara när OO nästa gång ger sig i kast med ett kilo vitlök…

Mera chili: svenska chokladpraliner och ungerskt chokladkonstverk med tranbär, svarta vinbär och ätbara starka ”snören”. Avsmakat och befunnits vara gott-gotti-gottgott. Bra balans. Rekommenderas av tillverkaren med cabernet sauvignon. Fint ska va fint.

Efter knappt tre timmar ner en våning till bokmässan, som det ordas mest om i tidningspressen. Scener överallt. Intervju- och diskussionsmässa? Med blicken upp mot taket och högt hängande skyltar orienterade sig OO elegant till den svenska ön och där tillbringades lika lång tid bland bekanta och halvbekanta, diverse karameller, kyrkans svala te och en alltför stor mängd ordfrestelser. Bytet:

Journalisten Stefan Lundbergs bok om 840-kilometersvandringen till Santiago de Compostela slutlästes samma kväll. Inga förnumstiga råd, rätt lite om svett och umbäranden och skoskav – men kängor slänger han lite till höger och vänster, träffande och lite sarkastiskt ordvrängande som han plägar. Mycket rinner in i tankarna när man rätt ofta vandrar ensam och inte behöver tänka längre än till nästa vägkrök. Lätt och läsvärd med tänkvärt och upplysande (likaså upplyftande) innehåll!

Boken om Alma Söderhjelm är påbörjad. Mera tungläst, men intressant just för hennes personlighets skull.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Okt 29, 2017 @ 18:14:55

  Bra ostval. Valma är min favorit! Trist bara att jag måste åka in till Hufydstaden för att inhandla den. Hoppas den finns på Deliavdelningen på Kädet Taidot i Tammerfors om tre veckor.

  Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Okt 29, 2017 @ 21:03:50

  De där koordinaterna har alltid gjort mig förvirrad… Jag har lokalsinne, kan orientera mig då jag har en karta – inga problem!
  Men i mässhallen… alltid lika rörigt, på båtmässan var det värre än på bokmässan.
  Kanske jag börjar bli gammal 😀

  Gilla

  • Märtha
   Okt 29, 2017 @ 21:08:54

   Jag bryr mig inte om dem, skulle bara vilja veta hur de bestäms. Och varför firmor annonserar ”Du hittar oss i 17mks85” – och tror att man går enligt det! Typiskt nyfiken.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 46 565 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: