Dagen idag – – – mmm…smack!

Nu blir det verkligen bråttom! Måste hinna med Den Viktiga Dagen idag! I skrivande stund är det inte många minuter kvar av 6 juli, Internationella Kyssdagen. Och den är instiftad av självaste FN, så det så…

Jaha, bästa läsare, hur har du uppmärksammat Dagen idag då? Har du kysst honom/henne, länge och innerligt? Tyvärr har inte OrdOdlaren vistats i hemstadens centrum denna dag, så hon vet inte. Vet inte om det anrika lokala godisföretaget (ett av de äldsta företagen i staden) stod på torget och delade ut kyssar med olika smak…

De kyssar som började tillverkas 1951 och länge kallades negerkyssar, men som efter protester numera (sen 2001) kallas enbart kyssar, Brunbergskyssar. Skumbollar? Nä, de är ju inte ens bollformade, visserligen skumfyllda med chokladöverdrag, men kyssar är de. Och i fabriksbutikens fönster kan man beskåda Finlands första kyssmaskin… Goda, jo, men de ger inget pirr, de lägger sig bara kring midjan.

Genom åren har det ordnats ett och annat jippo 6 juli; kysstävlingar, massaktioner, fester… Men inte, vad OO erfarit, i våra nordliga länder. Blyghet, oföretagsamhet, brist på iver och intresse för roligheter och småtokigheter – eller juli, allt stängt. Denna s.k. sommardag anno 2017 skulle det verkligen ha behövts både humor, glädje och värmande kyssar i mängd! Med mycket pirr i.

Ryssland verkar ha varit framme med att fira dagen i flera år. ”Bättre kyssas än röka” var en kampanj i St Petersburg. (Så sant så, OO:s anmärkning) I en annan rysk stad, Nizhnij Novgorod, försökte man slå världsrekord i antal kyssande par – men hur det gick förtäljer inte OO:s källor.

Och så har det tävlats i den längsta kyssen. 2005 var rekordet 31 timmar, 30 minuter. Puh… Men värre skulle det bli: 2013 skrevs det nu gällande (?) rekordet, 58 timmar, 35 minuter och 58 sekunder. Och den pragmatiskt inriktade OO undrar hur det ordnas med pisspauser, matpauser – och sömn. Får inte ihop det, liksom. 58 timmar är ju tio timmar in på tredje dagen. Hur såg läpparna ut efteråt?

Hur skulle det vara att samla in små berättelser? Din ljuvligaste kyss, den mest oväntade kyssen, den pirrigaste, den mest känslolösa… Nja. Någon kunde ju göra en bok?

Kyssdagen vill också påminna om kyssens egenvärde, den är inte enbart ett preludium till ”andra intima aktiviteter” eller en formalitet vissa personer emellan, en vana utan större känslomässig inblandning. Så kan det ju bli, antas det.

”Kyss” torde visst handa om mun-mot-mun-metoden. ”Puss” utdelas till andra kroppsdelar, t.ex. på kinden. Till den kategorin räknas då troligtvis de så kallade luft-kindpussarna som utväxlas vid hälsningar i olika subkulturer, två eller tre, börjande på höger sida. Återkommer.

”Han har inte kysst mig än, men jag har fått imma på glasögonen några gånger”. Birgitta Andersson, ståuppare innan ordet ens var påtänkt. Hoppas ni haft en bra kyssdag! OO har. Som vanligt, 365 dagar i året. Priviligierad.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jul 07, 2017 @ 10:31:48

  Inte en endaste puss blev det vare sig given eller mottagen igår. Stor skam!!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Jul 10, 2017 @ 20:08:10

  Det var länge sedan en äkta kyss.
  Om man inte räknar med Brunbergs, för dem åt jag efter påsk!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 38 515 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: