Flaggan i topp!

Tre flaggdagar på fem veckodagar. Det finns ju risk för att flagglinorna skadas av allt upp-ner, upp-ner så här i det kyliga vårvädret. För er som är utrustad med stång och lina och blåvit flagga och vill följa påbuden. Och det vill man ju, vad gäller flaggande. Och lite till.

Tisdag 9 maj. Europadagen. Vedertagen flaggdag enligt Finlands statskalender. Frivilligt, men rekommendabelt. Hör till god sed att hissa flaggan. Upp klockan åtta, ner vid solnedgången, senast klockan 21. Och den flaggdagen kan vi skylla på Robert Schumann (1886-1963), som suttit på många ministerposter i Frankrike. Nionde maj 1950 deklarerade han att att man bör skapa ett enat Europa för att bevara och trygga freden.  1985 beslöt Europarådet att dagen är Europas dag. Ledig dag för EU:s institutioner, vi andra knogar på. Och hissar flaggan.

Fredag 12 maj. Finskhetens dag. Vedertagen flaggdag igen. Den dag då Johan Vilhelm Snellman, österbottnisk sjökaptensson, föddes på ett fartyg i Stockholm. Hans geografiska levnadsbana gick via Uleåborg, en sommar i Alahärmä, Helsingfors, Tübingen, Kuopio och återigen Helsingfors. Plus flera andra orter i landet, som hemlärare för att finansiera sina studier. Han avled i Kyrkslätt 1881.

Den unge Snellman, närmast Blygman. Målning från 1849.

Och så mycket han hann med! Grundade tre tidningar i Kuopio (där han var rektor för högre elementarskolan); svenskspråkiga Saima och finskspråkiga Maamiehen Ystävä (~Lantmannens vän). När myndigheterna drog in Saima grundade han ‘Litteraturblad för allmän medborgerlig bildning’.

Han återkom till Helsingfors 1849, medförande ung hustru och två barn, födda 1846 och 1848. I rask takt kom tre till, 1850, 1851 och 1855. Och 1857 avled hustrun, 29 år, i barnsäng. De fyra sönerna blev män i staten, nämns i uppslagsverk. Äldsta barnet, dottern, hette Hanna.

Hur han fick ihop livpusslet som ensamstående far till fem minderåriga barn nämns förstås inte. Andra skötte den sidan, troligtvis. Men karriären, den gick spikrakt. Professor, senator (motsvarar i det närmaste dagens minister), medlem i kulturgänget Lördagssällskapet, arbetade för det finska, den första som klart uttalade nationalitetstanken i Storfurstendömet, adlades 1866 och representerade det ståndet i tre lantdagar. En av dem som såg till att Storfurstendömet fick egen valuta 1860, finsk mark. Med mera. Står – nej, sitter – staty utanför den pompösa byggnaden Finlands Bank i Helsingfors. En man med ännu mer meriter, men sätter punkt här. Hans mera okända litterära produktion från 1840-talet verkar intressant…

Den mest bekanta bilden av Snellman (han ser inte snäll ut…), på hundramarkssedeln för x antal år sedan.

Och så är det Mors Dag på söndag, 14 maj. Officiell flaggdag vilket betyder att alla offentliga inrättningar i republiken är skyldiga att hissa flaggan. Ävenså privata. 13 maj blir det kanske också flaggning, på halv stång. Finlands förra president, Mauno Koivisto, avled ikväll 12 maj. 93 år gammal.

OrdOdlaren gör en av sina medborgerliga plikter på söndag. Deklarerar.

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: